Hamur İşi Yiyecekler

Eski 06-28-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Hamur İşi Yiyecekler



hamur işleri hakkında - hamur yemekleri - yörelere göre hamur işleri - börekler


Türk kültüründe hamur işi yiyeceklerin ayrı bir yeri vardır Özellikle yoğurt ve et, hamur işi yiyeceklerde kullanılan en yaygın tamamlayıcı gıdalardır Hayvancılık gibi ekonomik yapı böylece yoğurt ve et olarak hamur işi yiyeceklerine girmiştir Çeşitli baharatlar, (Biber, sumak gibi) yağlar da lezzeti arttıran diğer malzemeler arasındadır


Aşağıda Anadolu’nun çeşitli yörelerinde en yaygın olan hamur işi yiyecekler belirtilmiştir Bunların başında “Mantı”lar gelmektedir


Mantı


Kazak ve Uygur Türklerinin bildirdiğine göre Orta Asya’da bu yemeğe “Mantı” denilir Başka yerlerde “Tatar Böreği” de denir ve çok çeşitleri vardır Çorum mantısı, Kayseri mantısı gibi


Samsa


Uygur Türkleri, kuru poğaça biçimindeki bir hamur yemeğine “Samsa” derler Türkiye’de “Samsa Tatlısı” bilinir Bulgaristan Türkleri baklava dilimine “Samsa” derler “Bir samsa koymuş tabağa” biçiminde söylenir


Tutmaç


Yumurtalı hamurdan yapılmış yufka, et, tereyağı ile yapılan bir yemektir


Hıngel


Erzurum yöresinde hamurun kare biçiminde kesilerek tepsiye konup üstüne yağ, acı biber, salça, yoğurt dökülerek yendiği bir tür mantıdır


Haşıl


Erzurum yöresinde unla yapılan bir yemek türüdür

Makarna Türü Hamur İşleri


Erişte ve makarnalar, hamurun kurutularak saklandığı hamur işi yiyeceklerdir Sade olarak pişirildikleri gibi, kıyma, peynir, salça konarak da yenirler Makarnalar bugün hazır olarak çarşıdan alınmaktadırlar Fabrikada yapılmaktadırlar oysa erişte, ev kadınlarının evde kendilerinin yaptıkları bir yiyecek türüdür Özellikle kış hazırlıkları sırasında Anadolu kadınının yardımlaşma geleneklerini sürdürdüğü bir yiyecek türüdür

Börekler


Hamur işi yiyecek türlerimizden en popüler olanlarından bir grup ise, böreklerdir Baklava-börek ikilisi, Türk mutfağının en değerli direkleri olarak nitelenebilir Börekler de üç gruba ayrılabilir:


a) Yağlı hamur börekleri: Talaş ve bohça börekleri bu türün örnekleridir

b) Yufka börekleri: Tepsi, sigara, suböreği, gibi pek çok çeşitleri vardır Hamurun oklava ile ince açılmasıyla yapılan yufka kullanılarak pişirilirler Gözleme de yufkanın yağlı olarak pişirilişidir

c) Serpme hamur börekleri: Muska böreği, kol böreği gibi türleri var


Böreklerin lezzeti, içine konan çeşitli malzemelerle zenginleştirilir Peynir, kıyma, ıspanak, patates gibi, Trakya’da pırasa da konuyor Bazı yörelerde pastırma, sucuk da konmaktadır



Prof Dr Mahmut Tezcan



alıntı

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.