06-26-2012
|
#2
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Mangal Yakma Teknikleri
mangal nasıl yakılır ?
Herşeyden Önce Şunu söylemeliyim ki mangal yakma her babayiyidin harcı değil özel yetenek ve uğraş isteyen bir iştir Eğer bu iş için kabiliyetiniz yoksa hiç bulaşmayın elinize yüzünüze bulaştırırsınız
1- Eğer bahçede yakacaksanız ilk önce topraklı bir bölge seçin etrafında tutuşabilecek fazla dal olmasın Ağaç olabilir çünkü ağaç geç yandığı için ateş ona zarar vermez Sonra bacanın içine kömür dökülür Topraklı zemine çıralar veya dallar dizilir Çıraların koni biçiminde dizilmesinde yarar var Sonra çıralar kibrit yardımıyla tutuşturulur Üstüne kömür dolu baca konur Böylece ateş sönsede kömürler yanmaya baslar Ara sıra kıvılcım çıkabilir Ancak sakına bacaya az kömür koymayın Ağzına kadar doldurun Sonra 10-15 dk sonra koz olan kömürler mangalın içine konulur Mangalın içine dizilir Baca bu sıcacık kömürlerin üstüne konur İçine kömür ilave edilir Sonra onlar da dökülür Eğer fazla duman çıkmasını istemiyorsanız 10 dk bekleyin Sonra teli koyun Yarım soğanı alın ve teli temizleyin Yağlı etiniz varsa tuz dökün Artık mangalınız hazır hale gelmiş demektir Afiyet olsun!
2- mangalın alt kısmına kağıt üstüne çıra veya kuru ince tahta üstüne tekrar kağıt ve odun çıra konulur tutuşturulur tutuştuktan sonra azar azar mangal kömürü katılır birden çok atılmaz ateş sönebilir kömürün çabuk köz olması için yelleyebilirsiniz iyice sarardıktan sonra kömürler ki bu çok önemlidir iyice yanmalıdır aksi halde zehirlenebilirsiniz 
3- mangalı yakmanın pek çok yolu var her yiğidin bir yoğurt yiyişine benzeyen bir hikaye aslında ama en iyi nasıl yakılır diyorsanız, önce güzel bir kav(çabuk yanabilen yün kuş tüyü kuru yaprak vs gibi maddeler) hazırlanır,bunlar mangalın ortasına yerleştirilir bunların hemen üstüne kızılderili çadırı şeklinde ince ve kuru dalları yerleştirirz, bu esnada daha sonradan ateşi güçlendirmek için biraz daha kalın odunlar hazır bekletilmeli daha sonra kavı tutuşturmak suretiyle mangal yakılır, daha sora ince odunlar yanmaya başlar ve ateşi iyice besleyerek kömürleri tutuşturacak kadar sağlam bir ateş elde edilene kadar beklenir günümüzde bu iş için pek çok çıra kullanılır ama ben klasik yöntemin daha iyi olduğunu düşünüyorum  afiyet olsun
4- öncelikle eski mangal partisinden arta kalan küller iyice temizlenir ardından mangal kömürü mangalın içine serpilir mangal kömürü'nün poşedinden çıkan çıra ve kibrit'e ek olarak birazcık gazete kağıdı kullanılırak o gazete kağıtları tutuşturulur ne kadar az kağıt kullanırsanız o kadar az duman solursunuz şayet mangalınız bacalı tip değilse yanan ateşin üzerine koyacağınız kısa bir soba borusuyla da aynı neticeyi alabilirsiniz bu boru ateşin daha düzenli yanmasını sağlayacaktır 
alternatif olarak gazyağı+kibrit ikilisine başvurabilirsiniz bu yöntemi kullandığınız takdirde kararmış elinizle alnınızda biriken terleri silerek sigara içme lüksünden mahrum kalabilirsiniz üfleme, poflama, yelleme kombinasyonlarından sonra alev alan eserinizi ister istemez gururla seyretmek zorunda kalacak, elinizden faraşı alıp yellemek isteyenlere "şşş tamam bırak, o köz olur kendiliğinden" diyerek hava atacaksınız (ızgaraları yerken sizi beklemeyecekler tabi, haberiniz yok )
5- kasaplardan bir parça iç yağı temin edin etleri pişirmek üzere mangala dizmeden önce bu iç yağı ile mangal yüzeyinde biraz yolculuk yapın   
etleriniz mangala yapışmayacak , rahat rahat çevireceksiniz  
|
|
|