|
![]() ![]() |
|
Konu Araçları |
besinle, beslenmemizde, dikkat, düşman, etmeliyiz, kanserden, kansere, korunmak, nelere |
![]() |
Kanserden korunmak için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? Kansere düşman besinle |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kanserden korunmak için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? Kansere düşman besinleKanserden korunmak için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? Kansere düşman besinler nelerdir? Kanser Riskini Azaltıcı yiyecekler nedir? Besin ve beslenme durumumuz kansere olan yatkınlığımızı belirlemede ve önlemede ne kadar rol oynar? Kanser organizmada bazı hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucu oluşan fizyolojik bir bozukluktur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günümüzde yapılan bilimsel çalışmalar sonucu; kanser hastalarının yaklaşık %30?unun sigara kullanımı, yaklaşık %35?i beslenme kaynaklı olduğunu gösteriyor ![]() ![]() ![]() ![]() Bazı kanser türlerinin, bazı ülkelerde sık sık görülmesi, bu ülkelerdeki yaşam koşullarıyla ilişkilendirilmesine neden olmuştur ![]() ![]() ![]() Besin ve beslenme durumumuz kansere olan yatkınlığımızı belirlemede ve önlemede ne kadar rol oynar? Kanserden korunmak için beslenmemizde nelere dikkat etmeliyiz? 1 ![]() ![]() Şişman olan insanlarda kanser normal kilosunda olan insanlara oranla daha sık görülür ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() Besinlerin aşırı saflaştırılması kanserden koruyucu posanın kaybolmasına neden olur ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() Vücudumuzda besinlerin sindirilmesi sırasında serbest radikaller oluşur ![]() ![]() ![]() ![]() 4 ![]() Günlük yağ tüketimimiz aldığımız enerjinin %30?unu geçmemelidir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 5 ![]() ![]() Günde 5-7 porsiyon sebze meyve tüketmeliyiz ![]() ![]() ![]() ![]() 6 ![]() ![]() Besinlerin tütsülenmesi, tuzlanması, nitrit, nitrat ve başka birtakım kimyasal maddeler eklenerek işlenmesi sırasında kansorejen maddeler oluşmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() 7 ![]() ![]() Kanseri tetikleyici maddeler gıdaların depolanması veya hazırlanması sırasında oluşabilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 8 ![]() ![]() 9 ![]() ![]() ![]() Sigaranın kanser üzerindeki tetikleyici etkisi %30?la ikinci sırada yer almaktadır ![]() ![]() 10 ![]() ![]() Alkol karaciğer kanserine neden olmaktadır ![]() ![]() 11 ![]() Kendimize aktif bir yaşam kurmalıyız ![]() ![]() ![]() ![]() Kansere Düşman Yiyecekler Bazı besinlerde bulunan bazı özel maddeler kanser oluşumunu engeller ![]() ![]() Ailesinde kanser olanlar, sigara içenler, kirli havanın olduğu bölgelerde yaşayanlar bu yiyeceklere diyetlerinde fazla yer vermelidirler ![]() Bu yiyecekler 1-Soya fasulyesi, mercimek, kuru fasulye, nohut, taze fasulye, bezelye (Bu yiyeceklerin içinde proteaz engelleyiciler bulunur ![]() 2-Meyve, ceviz, fıstık, fındık ( oksitlenmeyi önleyici maddeler vardır ![]() 3-Turunçgiller, kayısı, karadut, kızılcık, kiraz, vişne, kuş üzümü, kırmızı ve kara üzüm, diğer meyveler, soya fasulyesi (flavonoidler var) 4-Lahana, karnabahar, ıspanak, pazı, turp, nane, kekik, pancar, şalgam, hardal yaprağı ve bunun gibi yenilebilen yabani otlar (bunların içindeki özel koku ve tat veren maddeler anti kanserojendir) 5-Sarımsak, soğan, pırasa (içindeki kükürtlü maddeler antikanserojendir ![]() Kanser Riskini Azaltıcı Besinler Yapılan araştırmalara göre antikanserojen vitaminleri (A vitamini- B vitaminleri- C vitamini ? D vitamini- Mineralleri ( selenyum, çinko, iyot, molibden, bakır, demir, calsiyum, mangenez) ve antioksidanları içeren besinlerin çok tüketilmesi kanser riskini azalttığı görülmüştür ![]() Bütün taze sebze ve meyveler, tam tahıl ürünleri (ekmek, yulaf, bulgur vBulletin ![]() ![]() Kanserle Kardeş Yiyecekler Yapılan bütün araştırmalarda bazı besinlerde kanser riskini artıran zararlı maddelerin bulunduğu saptanmıştır ![]() Kanser Riskini Artıran Yiyecekler - Yağlı ve yaşlı koyun, sığır, keçi, tavuk eti - Domuz eti, domuz pastırması - Hamburger - Sade yağlı etten yapılan köfteler - Sucuk, sosis, salam - Tereyağı, içyağı - Yağda kızartılmış besinler - Tuzlanmış besinler - Tütsülenmiş besinler - Nitrit- nitrit eklenmiş besinler (şarküteri ürünleri) - Doğrudan ateşte pişen etler (mangal, döner vBulletin ![]() Bu besinler ara sıra özellikle C vitamini ve lif yönünden zengin sebze ve meyvelerle tüketmemizde sakınca olmaz ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|