|  | Çikolatanın sihirli dünyası |  | 
|  06-24-2012 | #1 | 
| 
Prof. Dr. Sinsi
 |   Çikolatanın sihirli dünyasıTadına doyum olmaz, bu nedenle de yemekten asla vazgeçmeyiz  Ama hep bir sıkıntı duyarız: Çünkü bize "Çikolata sağlığa zararlıdır" diye öğretmişlerdir  Oysa bilim adamlarının yaptığı son araştırmalar, tam tersi sonuçları ortaya koyuyor  Çikolata neredeyse her derde deva  İnanması zor ama, dişleri de çürütmüyor, tam tersi çürümesini bile önleyebiliyor  Sorun yalnızca hangi tür çikolata yiyeceğimizi bilmiyoruz  Beyin mutlu oluyor Middlesex Üniversitesi uzmanlarından Dr  Neil Martin'in yaptığı araştırma sonuçlarına göre, çikolatanın kokusu bile insanı baştan çıkartıyor  Çikolata, beyni rahatlatıp gevşetiyor, mutluluk veriyor  Çikolata, beynin "Endorfin" salgılamasına neden oluyor  Bu salgı, mutluluk duygusu duymamızı sağlıyor  Fazlası uyuşturuyor Eğer bir oturuşta bir kilo çikolatayı bitiririm diyenlerdenseniz, uyuşturucu madde almaya hazır olun  Çünkü bu miktarda çikolatanın içindeki maddeler, insanda marijuana içmiş gibi bir etki yapıyor  Kalsiyum ve demir Çikolata aynı zamanda çok besleyici  İçinde büyük oranlarda magnezyum, demir ve kalsiyum var  Küçük bir parça çikolata, almamız gereken bu maddelerin en az 5'te birini içeriyor  Antioksidan maddeler Son araştırmalar, çikolatanın farklı bir özelli ini daha ortaya çıkarttı  Kaliforniya Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre 50 gramlık bir çikolata ya da iki kaşık şekerle karıştırılmış bir bardak kakao, bir kadeh kırmızı şarap içinde bulunan antioksidanlara eşdeğerde kimyasal madde içeriyor  Bir başka deyişle çikolata kalp krizi ya da beyin kanamasını önlüyor  İnsan ömrünü uzatıyor Harvard Üniversitesi'nde 8 bin erkek üzerinde yapılan araştırma, çikolatanın ömrü uzattığını da ortaya koydu  Çikolata yiyenlerin ömürlerinin en az bir yıl uzadığını belirten uzmanlar, bunu içindeki antioksidan maddelere bağlıyor  Kalbe faydalı yağ Çikolatanın içindeki yağ, üç kaynaktan geliyor  Kakao yağı, bitki yağları ve süt içindeki yağlar  Kakaonun içindeki "stearic asit" içeren yağ bir çeşit doymamış yağ  Doymamış yağların da sağlığa ve özellikle kalbe zararlı olduğu bilinir  Ancak kakao içindeki stearic asit, vücuda girince "oleic asite" dönüşüyor  Aynı zeytinyağı içindeki oleic asit gibi  Bu yağ türü de kalbe çok faydalı  Migrenliler dikkat Migren hastalarına çikolata pek yararlı değil  Çünkü migren hastaları "phenolsuphotransferase" adlı bir enzim yetersizliği nedeniyle ağrılar içinde kıvranırlar  Çikolata ise, damarları açarak bu enzimin daha çok tüketilmesine yol açar  Çikolata normal insanlara çok yararlıdır ama migrenliler kesinlikle uzak durmalı  Dişleri çürütmez Çikolatanın dişleri çürüttüğü önyargısı vardır  Oysa araştırmalar tam tersini gösteriyor  Kakao içinde bulunan bir bileşim, diş çürümesini engelliyor  Kakao içindeki bu bileşim dişi kaplıyor ve dışarıdan gelecek bakterileri engelliyor  ABD'li bilim adamlarının yaptığı araştırmalar çikolatanın kalp hastalıklarına karşı koruma görevi gören maddeler içerdiğini ortaya koydu  ABD'de bulunan California Üniversitesi doktorları çikolatadan başka meyve ve sebzelerde de bulunan "procyanidin" maddesinin koroner kalp rahatsızlıklarına karşı koruyucu bir görevi olduğunu belirtti  Araştırma için on sağlıklı deneğe değişik zamanlarda içinde hem yüksek hem de düşük oranda "procyanidin" bulunan birkaç türde çikolatalar yedirildi  Çikolotayı yedikten iki saat sonra deneklerin metabolizmaların yapılan araştırmalar "procyanidin" maddesinin 20 kattan daha fazla olduğunu ortaya çıkardı  Araştırma, çikolatayı yiyen kişilerin kanlarında serum leukotriene maddesinde ciddi bir düşük olduğunu da gösteriyor  Böylece kanda bulunan plaketler yapışarak kan pıhtılaşmasını da önlüyor  Uzmanlar, kalp hastalıklarından korunmak isteyenlerin, düzenli olarak belli bir miktarda çikolata tüketmelerini öneriyor  Çikolata seyyar bir eczane gibi    Çikolata, insanların yerken beslenme değerini düşürmedikleri nadir gıda maddelerinden biri  Çok basit anlamda "sevildiği" için yenen çikolata aynı zamanda hediye özelliği de taşıyor  Yapılan birçok incelemede çikolatanın sayısız faydalarının bulunduğunu ortaya koyuyor  İnsanlar kendi sevdikleri kadar, sevdiklerine de ikram etmek isterler çikolatayı  Dolayısıyla psikolojik özelliklerinin yanısıra tadı ve lezzeti de çikolatayı fazlaca tüketilen bir gıda haline getiriyor  Özellikle öğünler arasında atıştırıldığından bu durum, çikolatayla fazla kilolar arasında doğrudan bir bağlantı olduğu kanaatini oluşturuyor  İngiliz Ulusal Gıda Araştırmaları ve New Grubb'un 1996'da İskoçya'da yaşayan kadınların çikolata tüketim sıklıkları ve fazla kiloları gösteren BMI de erler arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yaptıkları çalışmada bu iki değer arasında belirgin bir fark olmadığı saptanıyor  Aynı araştırma 10-15 yaş arası kız ve erkek çocuklar üzerinde de gerçekleştiriliyor ve sonucun yine aynı doğrultuda olduğu belirleniyor  Hastalıklara karşı kalkan Canınız durmadan çikolata yemek istiyorsa, beyniniz sizi bir konuda uyarmak istiyor demektir  Araştırmalar, tatlı yiyeceklerin depresyonu giderici özellikler taşıdıklarını göstermekte  İngiltere'de Middlesex Üniversitesi'nde nöropsikolog olan Dr  Neil Martin, "Bir çikolata, seyyar bir eczane gibidir  Adını bile bilmediğiniz bazı önemli kimyasal maddeler içerir  Çikolatayı koklamak bile insanı rahatlatır" diyor  Dr  Martin, başka yiyeceklerin kokuları üzerinde deney yaptıklarını fakat hiçbir kokunun insanı çikolata kokusu kadar etkilemediğini de belirtiyor  California Üniversitesi'nde de araştırmacıların çikolata konusunda yaptıkları araştırmalardan ilginç sonuçlar almışlar  Bilim adamlarına göre çikolatada bulunan ve "catechin" adıyla bilinen antioksidanlar kansere ve kalp hastalıklarına karşı korunmayı sağlıyor  Antioksidan maddeler aynı zamanda da çayda da bulunuyor  Dolayısıyla sağlığımızı korumak için bol çikolatalı pastayla bir fincan çaya ihtiyacımız olacak  Ulusal Halk ve Çevre Sağlığı Enstitüsü tarafından yapılan ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen araştırmalarda, bu maddenin çikolatada çayınkinden dört kat daha fazla olduğu, en fazla da siyah çikolatada bulunduğu belirtiliyor  Üretimde ileri teknoloji Çikolatanın gıda maddeleri içinde ve özel bir yerinin olmamasının sebeplerinden biri, elde tutulduğunda, yani vücut sıcaklığında erimeden dayanabilmesi ve ağıza alındığında hemen eriyerek, o sevilen ve ferahlatıcı tadı vermesi  Çikolata diş çürümelerini engelleyebilir mi? Japon araştırmacılar, çikolatanın diş çürümelerini engelleyebileceği ve dişte oyukların açılmasının önüne geçilebileceğini belirtti  New Scientist dergisinde yayınlanan araştırmada, çikolata karışımının ana maddesi olan kakao tohumunun bazı kısımlarının ağızdaki bakterilerle mücadele ettiği bildirildi  Diş pla ındaki bakterilerin şekeri, diş yüzeyini eriten asitlere dönüştürmesi, dişlerde oyukların meydana gelmesine neden oluyor  Japonya'nın Osaka Üniversitesi'nden Takashi Ooshima ve araştırma ekibi, (çikolata üretiminde genellikle kullanılmayan) kakao tohumu kabuğunun (CBH) güçlü bir anti-bakteriyel kaynak olduğunu ortaya çıkardı  Ooshima, dergiye yaptı ı açıklamada, "Gargara ve diş macunlarında CBH özünü kullanmak mümkün olabilir" dedi  Ooshima, bu tohum kabuğunun, çikolatanın dişler için faydalı hale getirilmesine yönelik kullanılabileceğini kaydetti  Japon araştırmacılar, sularına CBH ekleyen kobay farelerin dişlerinin daha sağlıklı oldu unu belirterek, elde ettikleri bulguları insan dişinde denemeyi planladıklarını bildirdi  Londra'daki King's and St  Thomas Diş Enstitüsü'nden David Beighton, kakao tohumunda bulunan aktif maddelerin di er bazı bitkilerde de bulunduğunu kaydetti  Çikolata hakkında bilmediklerimiz · Bir dilim çikolata kalsiyum ihtiyacını karşılıyor  · Çikolata da sigara veya alkol gibi alışkanlık yapıyor, ancak bu alışkanlığın kalori dışında bir zararı yok  · İçinde bulunan kakao, beyinde bulunan bazı kimyasal maddeleri harekete geçiriyor  · Bazı çalışmalar çikolatanın, cildi güzelleştirdiğini göstermiştir  · Çikolata, vücudun ba ışıklık sistemini harekete geçirir  Vücudu sakinleştirici özelliğinden dolayı hormonların ve enzimlerin düzgün çalışması, bağışıklık sistemine de yararlı olmaktadır  İşe gitmeden önce çikolata koklayın  Bu sizi rahatlatacak miktarda mutluluk hormonu, seratonin ve noradrenalin salgılamanızı sağlayacaktır  | 
|   | 
|  | 
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara | 
| Görünüm Modları | |
|  |