![]() |
Eskişehir Yöresi Yemekleri ve Tarifleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eskişehir Yöresi Yemekleri ve TarifleriGöbete İlk önce un maya kullanılmadan yoğurt ve margarinle yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Pasa Pancar yapraklarından yapılır ![]() ![]() Acı-gıcı Acı- gıcı denilen (ısırganotu) otun uzun yapraklarından yapılır ![]() ![]() Ağzı Açık Katmer hamuru son kez iyice açıldıktan sonra kareler şeklinde 10x10 cm ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Mercimekli Mantı Un, tuz, 1 yumurta ve suyla hamur yoğrulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Yufkalı Büryan Piliç haşlanarak, kemiklerinden ayrılarak, iri olarak parçalanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Katlama Böreği Un, yoğurt, sıvı yağ, su ve tuz karıştırılarak yumak haline getirilip dinlendirilir ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Harşıl Ispanak yıkanıp süzülür ve haşlanır, haşlanmış ıspanak püre haline getirilir, yoğurt ince kıyılmış taze soğan ve çerkez tuzu ilave edilerek karıştırılır, bu karışım ıspanakla karıştırıldıktan sonra haşlanmış iki adet yumurta ile süslenip servise sunulur ![]() Bamya Çorbası Bamyalar 1 peçete arasında ovulur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Tutmaç Ayıklanıp yıkanmış olan yeşil mercimek biraz suda iyice haşlanır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Kapama 1 bütün tavuk 3 su bardağı pirinç 2 çorba kaşığı tereyağı 4 ![]() Tuz, karabiber 1 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 2 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 3 ![]() ![]() ![]() ![]() ÇİĞ BÖREK Malzemeler: - 10 kahve fincanı un, - 2 yemek kaşığı zeytinyağı, - 2 yemek kaşığı yoğurt, - 1 adet yumurta, - 1 yemek kaşığı sirke, - Tuz, - 2 su bardağı sıvıyağ, İçi için : - 1/2 kg ![]() - 1 adet soğan, - Tuz, karabiber ![]() Yapılışı: Soğanı rendeleyip tuz ve karabiberle iyice karıştırın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Eskişehir Yöresi Yemekleri ve Tarifleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Eskişehir Yöresi Yemekleri ve TarifleriNohutlu mantı Malzemeler: 6 kişilik 1 su bardağı nohut 3 su bardağı un 1 adet yumurta aldığı kadar un 1 çorba kaşığı tereyağı 1 adet orta boy soğan 2 su bardağı yoğurt 3 diş dövülmüş sarımsak tuz, karabiber haşlamak için: 5 su bardağı su, tuz üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı salça Hazırlanışı: Un, yumurta ve suyu kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşçının notu: Dilerseniz mantınızı tavuk veya et suyunda da haşlayabilirsiniz Kuzu sorpa Malzemeler: 5-6 kişilik 750 gram kuzu kuşbaşı 1 çorba kaşığı tereyağı 2 adet orta boy soğan 3 su bardağı kaynar su 1 su bardağı yoğurt 1 adet yumurta 2 tatlı kaşığı silme un yarım demet taze soğanın yeşil kısımları 5-6 dal ince kıyılmış taze nane tuz, karabiber Hazırlanışı: Tereyağını bir tencereye alın ve küp doğranmış soğanı ilave edip, hafifçe kavurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Haşhaşlı lokum [img](2) ![]() Malzemeler: 6 kişilik 3 su bardağı un 2 su bardağı ılık sı veya ılık Süt 1 çorba kaşığı toz maya 1 tatlı kaşığı tozşeker üzerine: 2 su bardağı yağlı haşhaş 2 su bardağı dövülmüş ceviz üzerine: 1 adet yumurtanın sarısı Hazırlanışı: Derin bir kaseye unu alın ve ortasını havuz şeklinde açın ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşçının notu: Eskişehir’de haşhaş havanda dövülür ve bir süre sıvıyağda bekletilir ![]() ![]() ![]() Bıt bıt çorbası Malzemeler: 4 kişilik 2 su bardağı çiğ köftelik bulgur 200 gram kıyma 1 adet iri boy soğan 3 su bardağı su 2 tatlı kaşığı silme un 1 su bardağı yoğurt 1 adet yumurta tuz, karabiber kızartmak için: sıvıyağ üzerine: 1 çorba kaşığı tereyağı 1 tatlı kaşığı salça, nane Hazırlanışı: Bulgur, kıyma, rendelenmiş soğan, tuz ve karabiberi iyice yoğurun ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aşçının notu: Arzu ederseniz çorbaya dövülmüş sarımsak da katabilirsiniz ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|