![]() |
Fiilde (eylemde) çati |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Fiilde (eylemde) çatiFİİLDE (EYLEMDE) ÇATI I I Nesneye Göre Özneye Göre I I I I I I I I Geçişli Geçişsiz Oldurgan Ettirgen Etken Edilgen Dönüşlü işteş NESNESİNE GÖRE ÇATI (NESNE- YÜKLEM İLİŞKİSİ): Nesnesine göre çatı ,yüklemin nesne alıp almamasına göre değerlendirilir ![]() 1)Geçişli ve Geçişsiz Fiiller: Nesne alabilen fiiller geçişlidir ![]() ![]() ![]() *Seni duyuyorum ![]() *Beni anladığını biliyorum ![]() ![]() *Lütfen otur ![]() *Kitabı verir misin? (?neyi verir misin?? ya da ?onu verir misin?? (geçişli) *Burası ne güzel kokuyor ![]() *Sonbaharda bitkiler ölür ![]() *Seni çok seviyorum ![]() *Bir bilinmezliğe doğru yürüyorum ![]() Not: Bir fiilin geçişli olabilmesi için cümlede mutlaka nesne olması şart değildir ![]() ![]() ![]() *Gördüm; ama söyleyemedim ![]() 2)Oldurgan ve Ettirgen Çatılı Fiiller: Geçişsiz bir fiilin üzerine ?-r,-t,-tır? eklerinden birinin getirilerek fiilin geçişli yapılmasına ?oldurgan? çatılı fiil denir ![]() -tır? eklerinden biri getirilerek fiil yeniden geçişli yapılıyorsa o fiil ?ettirgen? çatılı bir fiildir ![]() ![]() *Adam öldü (geçişsiz) ---------------------------- Adamı öldürdü ![]() *Günler zor geçiyor ![]() ![]() *Bu kitapları okudum (geçişli) -------------------Bu kitapları okuttum ![]() *Her şeyi kırdım (geçişli) -------------------------Her şeyi kırdırdım (ettirgen) *Araba durdu ![]() *Yeni aldığım daireyi boyadım ![]() *Saçları uzamış (geçişsiz) ------------------------Saçlarını uzatmış (oldurgan) *Kumaşı ölçüsüne göre kestim ![]() ![]() *Her sabah koşarım ![]() ![]() *İşe başladım ![]() ![]() ÖZNESİNE GÖRE ÇATI (ÖZNE-YÜKLEM İLİŞKİSİ): Öznenin yüklemle ilişkisi 4 grupta incelenir ![]() 1)Etken Fiil ve Edilgen Fiiller: Yüklem durumundaki fiilin gösterdiği işi doğrudan doğruya öznenin kendisi yapıyorsa fiil etken çatılı demektir ![]() ![]() ![]() ![]() *Evi güzelce temizledi ![]() ![]() b ![]() ![]() *Ev temizlendi ![]() s ![]() *Kadın, bulaşığı yıkadı ![]() *Bulaşık, yıkandı ![]() *Polis, bu kişileri arıyor ![]() *Bu kişiler aranıyor ![]() *Masaları kenara çekti ![]() ![]() *Masallar kenara çekildi ![]() *Sınavın iptal edileceğini söyledi ![]() ![]() *Sınavın iptal edileceği söylendi ![]() ![]() *Ilık yaz akşamlarında şarkılar söylerdik ![]() *Ayrılık gecesini hiçbir zaman unutamadım ![]() *En güzel şiirler gençliğin uykusuz gecelerinde yazılır ![]() ![]() *Çalındı umutların en güzeli benden ![]() 2 ![]() Fiil kök ya da gövdelerine ?n, l? çatı ekleri getirilerek yapılır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() * Annem geleceğimi öğrenince çocuklar gibi sevindi ![]() * Kocası eve gelmeyince karısı meraklanmış ![]() * Yüzmek için hemen soyundu ![]() * Çocuklar havuzda yıkandı ![]() * Bir Akdeniz kentinin tuz kokan sabahlarında uyanıyorum ![]() * Kız aynanın karşısında saatlerce süsleniyor ![]() * Kadın etrafa bakındı ![]() 3 ![]() Fiil, kök ya da gövdelerine ?ş, leş? çatı ekleri getirilerek yapılır ![]() ![]() ![]() * Sen sahilde üzgün beklerken öpüşür ay ile sular ![]() * Görünmez dallarda kuşlar ötüşür ![]() * Kuru güz yaprakları uçuşuyor rüzgarda ![]() * Onunla bir süre öylece bakıştık ![]() * Sazı ellerine alan aşıklar saatlerce atıştı ![]() * Onunla hemen her gün telefonlaşırım ![]() * Yolcular durakta bekleşiyordu ![]() Not: Bazı fiiller çatı eki almadan da işteşlik özelliği gösterebilir ![]() * Türk-Yunan ordusu Sakarya?da savaştı ![]() * Pehlivanlar er meydanında güreştiler ![]() * Onunla istemeye istemeye barıştım ![]() * Sonunda ona kavuştum ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|