![]() |
Isırgan Otu |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Isırgan OtuISIRGAN OTU (Urtica dioica) Şifası kök, sap ve yaprak ve çiçeğindedir ![]() ![]() ![]() ![]() Yaprak tüycüklerinin köklerinde bulunan histamin benzeri bir madde nedeni ile şiddetli kaşıntılara neden olur ![]() A-C vitamini ihtiva eder ![]() İçeriğinde demir ve bağırsak, karaciğer, pankreas ve safra kesesi salgılarını uyaran "sekretin " isimli bir madde vardır ![]() *Kanser den bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden koruyucu etkisi vardır ![]() *Siyatik, lumbago ağrılarını giderir ![]() ![]() (Ayak eklemlerinden başlamak üzere dıştan kalçaya kadar ve oradanda bacağın iç tarafından topuğa kadar yavaşça sürülür ![]() ![]() ![]() ![]() * Romatizma ve mafsal ağrılarında buralara uygulanırsa kan dolaşımını uyaracağından ağrıların giderilmesine yarcımcı olur ![]() ![]() *Kanı temizler, alyuvarları yeniler, kan yapıcıdır ![]() ![]() *Bağırsak temizleyici, gaz gidericidir ![]() ![]() *Bedeni güçlendirici ve uyarıcıdır ![]() ![]() *Fazla aybaşılarda, adet düzensizliklerinde, kanlı basurda ,burun kanamalarında durdurucu özelliğe sahiptir ![]() ![]() *Mide krapların da ve ülserinde, bağırsak ülserinde kullanılır ![]() ![]() ![]() *Gut ve fistüllere iyi gelir ![]() *Boğaz ağrılarında, göğsü yumuşatmada ve balgam söktürücü olarak kullanılır ![]() ![]() *Şeker hastalığı ve bulantısında; 50gr ![]() ![]() *Herhangi bir allerji rahatsızlığı olanlar (bahar nezlesi dahil) uzun bir süre ısırganotu çayı içmelidir ![]() ![]() *Tansiyon düşürücüdür ![]() ![]() *Damar kireçlenmesi ve damarları açmada kökleri kullanılır ![]() ![]() ![]() *Baş ağrılarında; 2 ![]() ![]() ![]() *Ağız çevresi ve koltukaltı iltihaplarını giderir ![]() ![]() *Nasır ve tırnak mantarlarında çayı içilir ![]() ![]() *Egzama ve sivilcelerde şurubuna batırılan pamukla yıkanır, temizlenir, aynı zamanda çayı içilir ![]() *Saçları canlandırır, dökülmesini önler, sıklaştırır, kepeği giderir ![]() ![]() ![]() KULLANIM BİÇİMLERİ Bu şifalı bitkiyi, yemeğini yaparak veya salata şeklinde yiyerek, kaynatılıp çay gibi demleyerek yada tohumlarını süzme balla karıştırarak kullanılabilir ![]() Çay Hazırlamak: Dolu bir çay kaşığı bitki, bir fincan kaynak suda haşlanır ve demlenmesi için kısaca beklenir ![]() Isırgan Tentürü: İlkbaharda veya sonbaharda sökülen kökler, bir fırça yardımı ile iyice yıkanır, küçük küçük kesilir ve şişenin boğazına kadar doldurulur ![]() ![]() Ayak Banyoları: İki avuç dolusu yıkanmış kök, saplar ve yapraklar, 5 litre suya koyularak, 10-12 saat bekletilir ve sonra kaynama serecesine kadar ısıtılır ![]() ![]() ![]() Saç Yıkama: 8-10 avuç taze veya kurutulmuş bitki, bir kabın içindeki 5 litre suya koyulur ve ağır ateşte, kaynayana kadar ısıtılır ve 5 dakika demlemeye bırakılır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|