![]() |
Evin de Kıblesi Mi Olurmuş |
![]() |
![]() |
#1 |
GöKKuŞaĞı
![]() |
![]() Evin de Kıblesi Mi OlurmuşVaroş ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Osmanlı’da mahallenin merkezi “külliye”, külliyenin de merkezi “cami” idi ![]() ![]() ![]() ![]() Mahalle kültüründe, evler camiye dönük inşa edilmek durumundaydı ![]() ![]() ![]() ![]() Bu vesileyle, cümlenin ahirete göçmüş yakınlarına rahmet dileyerek rahmetli babamla yaşadığım kulağa küpe bir hatıramı sizlerle paylaşmak istiyorum ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() 1967 sonlarıydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ev yapacağız ama arsamız küçüktü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -Nasıl bu tarafa baba? -Oğlum, cephesi şu tarafa ![]() ![]() ![]() Allah’ım, bu adamın evin cephesiyle derdi neydi böyle? Canım sıkıldı bu ısrara ![]() ![]() ![]() ![]() -A benim babacığım ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Dedi ki: “Tamam ama bu taraf kıble ![]() Cevap verdim gülerek: “Ne yani senin yapacağın ev namaz mı kılacak?” Öyle ya evin de kıblesi mi olurdu yani? Kıble, namaz kılarken yönümüzü çevireceğimiz istikamet değil miydi? Babamla göz göze geldik ![]() ![]() ![]() “Sana bir şey söyleyeyim genç adam” dedi ![]() ![]() Bu söz o günden beri kulağıma küpe oldu ![]() ![]() ![]() Sonradan Osmanlı mahalle kültürüyle ilgi bağı kurduğumda, gördüm ki evler genelde hep kıbleye dönük inşa edilir ![]() ![]() Giriş kapısından adımınızı attığınız zaman evin en güzel tarafına, en güneş alan, en aydınlık tarafına durup rahatlıkla “tekbir” alabilirsiniz ![]() ![]() Osmanlıda yaşam merkezi veya diğer adıyla hayat merkezi esasında camiydi ![]() ![]() Mahallenin ortasında bir mescit, mahallelerin ortasında bir selatin camii ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Batılı gezginler anlatır ki her gün çarşafları değiştirilen bir yatakta yatılır hem de ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Hayatınız huzura yönünüz kıbleye dönük olsun sevgili dostlar ![]() Yavuz Bahadıroğlu
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|