![]() |
Atatürk'ün Çocukluk Anıları: Kaplan |
![]() |
![]() |
#1 |
Mountain
|
![]() Atatürk'ün Çocukluk Anıları: KaplanATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANILARI: KAPLAN Selanik'teki evde Atatürk'ün abileri Ahmet ile Ömer konuşuyordu ![]() Ömer: Hayvanat bahçesinde kaplanların olduğu bölüme bir adam düşmüş ![]() ![]() Ahmet: Bunu ben de çözemedim ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ----------------------------------------------------------- YALNIZ KURT Ali Rıza Bey ve Zübeyde Hanım'ın oğulları Ahmet ile Ömer çağdaş fikir ve düşünceyle donanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet ile Ömer, çocukların bu dünyadaki maceralarını yaşamadan erkenden dünyadan ayrılışlarının nedenini araştırmak üzere arkadaşlarına bir öneri sunmak düşüncesinde birleşerek evlerine girdi ![]() --------------------------------------------------------- AÇ KALAN ÇOK İNSAN VAR Mustafa beş yaşındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyde Hanım bir kilo yeşil mercimek ve bir kilo nohut aldı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ----------------------------------------------------------- AHMET'İN YAŞ GÜNÜ Zübeyde Hanım erkenden kalkmış, yemekler yapmış ve yaş günü için, hazırlanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyde Hanım: Aman oğlum, ne demek? Sen yüz yıl yaşa ![]() ![]() Aradan zaman geçtikçe önce Ömer sonra Mustafa uyandı ![]() Ömer: Anne, bugün abim Ahmet'in yaş günü ![]() Zübeyde Hanım: Oğlum, senin yaş gününü kutladık ya? İki ay olmadı ![]() ![]() O sırada Mustafa yanlarına geldi: Anne, benim yaş günüm ne zaman? diye sordu ![]() Zübeyde Hanım: Mustafa, senin yaş gününe zaman var ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza Bey gümrük memuruydu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() --------------------------------------------------------- MAKBULE İLE NACİYE Atatürk'ün kız kardeşleri Makbule ile Naciye Selanik sokaklarında geziyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Makbule: Çeşitli milletlerden insanlar rahatlıkla bir arada yaşar ![]() ![]() ![]() ![]() Naciye: Ablam, bu neden böyle oluyor? Büyük çoğunluğu tek bir yüce yaratıcıya inanıyor ![]() Makbule: Onun orası öyle de peygamberleri farklı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Naciye: İnsan her neye inanıyorsa bir başkasının inancına saygı göstermeli ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Makbule: Tastamam, benim de anlatmak istediğim buydu ![]() --------------------------------------------------------- BİZ DE BALIK OLURUZ Yıl 1867 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu arada Zübeyde anne ve babasını soru yağmuruna tutuyordu: Anne, biz niye balık tutuyoruz? Balıkların da canı var ![]() ![]() ![]() Annesi: Kızım, ben sana ne diyeyim? Söylediklerini baban da duyuyor ![]() ![]() Akşamüstü hava kararmaya başladığında Feyzullah Ağa oltasını sudan çıkardı ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ayşe Hanım: Aman bey, o nasıl söz? Sen balık olur gidersen biz ne yaparız? dedi ![]() Zübeyde, annesine döndü: Anne, biz de balık oluruz, babamın peşine takılırız ![]() ![]() SON Atatürk'ün Çocukluğu - Ezgi Yayınları - Yayın Yılı: Aralık 1994 -------------------------------------------------------------------- ÇOCUKLARI ÇOK SEVEN MASALCI Saat sabahın sekiziydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi Zübeyde Hanım: Aman kızım, sabah sabah bu ne masalı? Masallar genellikle akşam vakitleri anlatılır ![]() ![]() ![]() Fatma: Anne, tam uyanamadım ![]() ![]() Bunun üzerine annesi, Fatma'ya şu masalı anlattı: Zamanın birinde bir adam varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Oralarda bir okul varmış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Sonraları masalcı yıkılmamış ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Fatma: Çok değişik ve güzel bir masal ![]() Zübeyde Hanım: Masalcı değişik ve güzel masallar yazıyor ve bunları çocuklara armağan ediyormuş ![]() O gün Fatma çok neşeliydi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON ------------------------------------------------------------ ATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANILARI: ATTİLA VE HONORİA Atatürk'ün abileri Ahmet ile Ömer, Selanik'te evlerinin yakınındaki hükümet binasının arkasındaki bahçede arkadaşlarıyla toplanmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() İsmail geldi, elini göğsüne koydu ve Ahmet'in dört adım karşısında diz çöktü ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ahmet: İsmail, İstanbul'a git, olayı araştır ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet'in doğaçlama olarak söylediği bu sözler, çocukların kanını dondurmuştu ![]() ![]() İsmail: Olayı araştıracağız ve prensesten nişan yüzüğünü alıp en kısa zamanda döneceğiz hakanım, dedi ve selam verip Rafet ile birlikte hızlı adımlarla oradan uzaklaştı ![]() Daha sonra İsmail ile Rafet gelip verilen görevin başarıldığını söylediler ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet eve gidince olanları annesine anlattı ![]() ![]() ![]() ![]() SON --------------------------------------------------------- KARINCALAR Evlerinin bahçesinde gezip eğlenen Ahmet ile Ömer arasında bir tartışma çıktı ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ahmet: Üstüne bastın kaldır ayağını ![]() Ömer'in tamam demesi üzerine annelerine gittiler ![]() ![]() ![]() Zübeyde Hanım: Aman, çocuklarım! Çok hırslanmışsınız ![]() ![]() Ahmet ile Ömer sandalyelere oturunca ayakta duran Zübeyde Hanım ellerini beline dayayıp karıncalar hakkında hikaye anlatmaya başladı: İnsanoğlu dünyada var olmazdan önce karıncalar vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyde Hanım anlatması bitince cebinden mendilini çıkarıp alnında biriken terleri sildi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet: Ömer istersen arkadaşları bulup oyun oynayalım ![]() ![]() ![]() ![]() ---------------------------------------------------------- BÜYÜK İSKENDER DE SAKALINI KESTİRİRDİ Ali Rıza Bey işten döndü ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ahmet: Baba, bildiğin gibi Osmanlı Ordusu genelde yarısı sakallı, yarısı sakalsız savaşa gidiyor ![]() ![]() Ali Rıza Bey: Bak oğlum, savaş güç, cesaret ve atılganlık ister ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ömer: Baba yıl 1883 ![]() Ali Rıza Bey: Bak Ömer, zafer garanti diye bir şey yok ![]() ![]() ![]() Ahmet: Baba, kafa saatinde zamanı ayarlayamadım ![]() ![]() ![]() Ali Rıza Bey: Belki de biz Mustafa'nın geleceği hakkında fikir yürütebiliriz ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu sırada salonun kapısı açıldı ve Zübeyde Hanım içeri girdi: Haydi bakalım, nohut pişti tabağa düştü ![]() ![]() Savaşın galip geleni ve yenileni yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON Atatürk'ün Çocukluğu - Ezgi Yayınları - Yayın Yılı: Aralık 1994 |
![]() |
![]() |
![]() |
Cevap : Atatürk'ün Çocukluk Anıları: Kaplan |
![]() |
![]() |
#2 |
Mountain
|
![]() Cevap : Atatürk'ün Çocukluk Anıları: KaplanATATÜRK'ÜN ÇOCUKLUK ANILARI: BÜYÜK KURTARICI Atatürk'ün kız kardeşleri Makbule ile Naciye tartışıyordu ![]() Naciye: Abla, son günlerde annem ve babamın konuşmalarından şu sonuca ulaştım: Osmanlı kötüye gidiyor ve önlem alınmazsa sonumuz bir felaket ![]() Bunun üzerine Makbule: Doğrudur ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Naciye: Abla, sen bunları biliyorsun ![]() ![]() ![]() Makbule: Naciye, biliyorsun, ben Osmanlı tarihini araştırdım ![]() Naciye: Çoğu başka milletlerden, aralarında Türk yok gibi ![]() Makbule: Bunlardan Osmanlı Devleti yıkılmasın demesini bekleyemezsin ![]() --------------------------------------------------------------------- BEN BEBEK MİYDİM? Yıl 1872 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Daha sonra sahile çıktılar ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() --------------------------------------------------------------- BİR TORBA BALIK Ali Rıza Bey ile oğlu Ahmet o sabah erkenden kalktı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza Bey ile Ahmet çok hırslıydı ![]() Aradan saatler geçti ![]() ![]() ![]() ![]() İkindi vaktini geçmişti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ahmet, merak etme baba ![]() ![]() Ali Rıza Bey ile Ahmet, akşamüstü bir torba balıkla eve giriş yaptı ![]() ![]() ![]() ----------------------------------------------------------------- ALİ RIZA BEY'İN ÇOCUKLUĞU Ali Rıza on dört yaşındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Al Rıza bir anlık zaman diliminde başını yukarı kaldırıp ileri baktı ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza: Vay anasını, demek ben oraya önce varsaydım yıldırım bana düşecekti ![]() ![]() ![]() Sonradan yağmur dindi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza evine vardığında annesi Ayşe Hanım olanları dinleyince çok şaşırdı ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza bir süre daha hayata devam edebileceği düşüncesindeydi ![]() ![]() ![]() ------------------------------------------------------------------------- GAGASI OLMAYAN KARTAL Atatürk'ün abileri Ahmet 9, Ömer 8 yaşındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza Bey: Krallarım benim, şahlarım, padişahlarım! Siz üçünüz bir anda tarih sahnesinden silinseniz, ben kime oğlum derim? Kim benim adımı tarih karşısında yargılar? Kim benim adımı tarihe sabitler? Siz üç oğlumdan en az biri büyük işler başarsın ve benim adım da bu O'nun babasıdır diye anılsın ![]() ![]() ![]() Bunun üzerine Ahmet: Baba, yüzyıl sonra bizim adımızdan yola çıkarak tarih kitaplarında bolca varsan ne diyeceksin? Ali Rıza Bey: O kadar mutlu olurum ki herhalde kanatlanıp gökyüzüne uçarım ![]() Sonrasında derin bir sessizlik oldu ![]() Ömer: Annem mutfakta yoktu ![]() ![]() ![]() Ali Rıza Bey: Canım oğullarım, siz isteyin ben size sabaha kadar on tane hikaye anlatırım, dedi ve bir hikaye anlatmaya başladı: Kendini gökyüzünün hakimi sanan bir kartal vardı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet sordu: Baba, bu anlattığınız hikayeden nasıl bir ders çıkarmalıyız? Ali Rıza Bey: Hikaye anlatmamı istediniz, işte hikaye anlattım ![]() ![]() ![]() ------------------------------------------------------------------------ ALİ RIZA İLE ZÜBEYDE'NİN AŞKI Ali Rıza memur olmuştu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Babası ve annesi nice zamandır Ali Rıza'ya kız buluyor, Ali Rıza kızı görüyor ve evlenilecek nitelikte bulmuyordu ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün babası işten dönmemişti, annesi oğlunu karşısına aldı: Bak Ali Rıza, komşular dediydi, sarı saçlı, mavi gözlü, dünya güzeli bir kız var ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza: Olur anne, istersen yarın gidelim, ne dersin? Annesi: Tamam, yarın gidelim ![]() Ertesi gün Ali Rıza, annesi ve babası, Zübeyde'nin evine gitti ![]() ![]() Bu kız geçen gece rüyasında gördüğü kızdı ![]() Selanik'te bu kadar güzel bir kız varmış da benim haberim yokmuş, diye kendi kendine hayıflandı ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyde: Niyetli olmasaydım buraya gelmezdim, dedi ![]() ![]() ![]() Daha sonraki günlerde Ali Rıza ile Zübeyde, Selanik sokaklarında gezdiler, dolaştılar ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan günler, aylar, yıllar geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() SON Atatürk'ün Çocukluğu - Ezgi Yayınları - Yayın Yılı: Aralık 1994 ---------------------------------------------------------------------- GERÇEK OLAN NEDİR? Ali Rıza ile Zübeyde nişanlanalı bir ay olmuştu ki bunlar Selanik sokaklarında gezmeye çıktı ![]() Ali Rıza: Zübeyde istersen şurada oturalım ![]() Bunun üzerine Zübeyde: Ali Rıza, hayattan istenecek çok şey var ama hayat bunları bir anda bize vermiyor ![]() ![]() ![]() Ali Rıza: Bilirim Zübeyde, bilirim ![]() ![]() Zübeyde: Biz hayat olsak hayatı kurgulasak ![]() Ali Rıza: Annesi hasta olan genç adam işsizdi, parası yoktu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Zübeyde: Bak Ali Rıza, bunlar göreceli kavramlar ![]() ![]() ![]() --------------------------------------------------------------------------- DÜĞÜNE DÖRT GÜN KALDI Ali Rıza ile Zübeyde için, gündüz nikah, gece düğün törenine dört gün kalmıştı ![]() ![]() Ali Rıza: Zübeyde sen böyle konuları konuşmaktan hoşlanmazsın ama ben yine de sormak istiyorum ![]() Zübeyde: Aman Ali Rıza, hele bir çocuğumuz olsun, ben onu el bebek, gül bebek beslerim ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza: Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değil ![]() ![]() ![]() Sonunda o dört gün geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan yıllar geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() --------------------------------------------------------------------- ALİ RIZA BEY'İN ÇOCUKLUĞU Ali Rıza Bey, Selanik'te dünyaya geldi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Günlerden bir gün Ali Rıza evde ders çalışıyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ayşe Hanım: Ali Rıza'nın dersleri çokmuş ![]() ![]() ![]() Aradan dakikalar geçti ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Annesi olur deyince Ali Rıza bir sevindi ki sormayın ![]() Maçın oynanacağı yere merdivenli yokuştan inilirdi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Maç başlayalı on dakika olmuştu ki Necdet ikinci golünü attı ![]() ![]() ![]() ![]() Ali Rıza iddia gazozunu içerken, kimseyi alaya almadı ![]() Ali Rıza: Evet anne, kazandık ![]() ![]() Annesi: Böyle olacağı belliydi ![]() ![]() --------------------------------------------------------------------------- BİR ALİ RIZA BEY HİKAYESİ Mustafa 2 yaşında, abileri Ahmet 9, Ömer 8 yaşındaydı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Ahmet: Sen bizi merak etme anne ![]() ![]() ![]() Kardeşler, babalarının yanına geldiğinde Ali Rıza Bey kafasını elleri arasına almış, düşünceye dalmıştı ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Aradan zaman geçtiği halde ördeğin sorduğu sorular bitmiyordu ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() -- Tilkiler kralı, biz dünyaya hakim olamıyoruz, siz de hakim olamıyorsunuz ![]() ![]() ![]() Çocuklar, işte bundan dolayıdır ki, hiçbir kurdu evcilleştiremezsin ![]() ![]() ![]() Ali Rıza Bey sözlerini tamamladığında oğulları şok halindeydi ![]() ![]() ![]() ![]() SON Atatürk'ün Çocukluğu - Ezgi Yayınları - Yayın Yılı: Aralık 1994 |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|