![]() |
Üretim Azalan Verimler Yasası Marjinal Maliyet Kâr Kavramı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Üretim Azalan Verimler Yasası Marjinal Maliyet Kâr KavramıÜRETİM İnsanların ihtiyaçlarını dolaylı yada doğrudan karşılayacak mal ve hizmetleri oluşturma çabasıdır ![]() Firma: Üretimi gerçekleştiren ve bunların satışı konusunda karar veren ekonomik birimlerdir ![]() İmalat: Hammadde veya yarı mamüllerin üretim süreci sonunda şeklini değiştirerek yeni bir mamül elde edilmesi sürecidir ![]() Ürün : Üretim faktörlerinin üretim sürecine katılmasıyla elde edilen çıktıdır ![]() ÜRÜN FONKSİYONU (Q*) Belirli bir dönemde kullanılan alternatif girdi bileşimlerinin olası maksimum çıktı ile ilişkilendirilmesidir ![]() Q* = f (L,K,T,k) Sabit Girdi : Ürün miktarındaki değişme karşısında belirli bir süre için miktarı değişmeyen girdidir ![]() Değişken Girdi: Arzu edilen üretim düzeyine göre miktarı değişmeyen girdidir ![]() ![]() Kısa Dönem: Üretim faktörlerinden sadece birinin değişmesine imkan tanıyan süredir ![]() Uzun Dönem: Kullanılan tüm girdilerin değiştirilebildiği süredir ![]() B) Kısa Dönem Üretim Kavramları [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir ![]() ![]() ![]() ![]() 1- Toplam Fiziki Ürün ; (TPP) : Değişken girdi miktarının arttırılmasına bağlı olarak elde edilen çıktıdır ![]() 2-Ortalama Fiziki Ürünü ; (APP) : Bir birim emek için elde edilen ürün miktarıdır ![]() ![]() 3-Marjinal Fiziki Ürün (MPP): Emek miktarındaki bir birimlik değişmenin toplam ürün miktarında meydana getirdiği değişmedir ![]() ![]() TOPLAM, ORTALAMA VE MARJİNAL FİZİKİ ÜRÜN İLİŞKİLERİ TPP maksimumken MPP 0 dır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() AZALAN VERİMLER YASASI Diğer üretim faktörleri sabitken bir üretim faktörünün üretimde kullanılan miktarının arttırılması durumunda her ilave birimin sağladığı ürün miktarının azaldığını ifade eden ilişkidir ![]() C) Uzun Dönemde Üretim [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir ![]() ![]() ![]() ![]() Tüm girdi miktarlarını değişmesini ölçek ve ölçeğin verimi kavramlarını da beraberinde getirmektedir ![]() Ölçeğin verimi : Bütün üretim girdilerinin aynı oranda arttırılması durumunda ürün miktarının hangi oranda değişeceğini ifade eden ölçüttür ![]() 1) Ölçeğe göre sabit verim : Girdilerdeki artış oranı ile ürün miktarındaki artış oranının aynı olması durumudur ![]() 2) Ölçeğe göre artan verim : Üretimdeki artışın oransal olarak girdilerdeki artışlardan yüksek olmasıdır ![]() 3) Ölçeğe göre azalan verim : Ürün miktarındaki artış oranının girdilerdeki artış oranından düşük olmasıdır ![]() Marjinal Ürün Değeri: Bir girdinin marjinal fiziki ürünü ile ürününü piyasa fiyatının çarpımı ile bulunur ve marjinal ürününün artışı sonucu elde edilecek geliri gösterir ![]() MRP = MPP x Px, MRP > P ise firma girdiyi fazla kullanır, MRP < P ise girdi kullanımı azalır, MRP = P ise optimal girdi kullanım düzeyidir ![]() Emek girdisi için ise ; MRP = W (ücret) D) MALİYETLER Açık maliyetler: Üretim faktörlerini elde etmek için yapılan gerçek ödemelerdir ![]() ![]() Örtük maliyetler: Gerçekte ödeme yapılmayan ancak bir alternatiften vazgeçilmesi nedeniyle oluşan maliyettir ![]() ![]() E ) KISA DÖNEM ÜRETİM MALİYETLERİ TOPLAM MALİYETLER 1-Değişken Maliyet : (VC) Üretim miktarı ile birlikte değişen maliyetlerdir ![]() 2-Sabit maliyet : (FC) Üretim maliyetleriyle ilişkisi olmayan maliyetlerdir ![]() 3-Toplam maliyet : (TC) Sabit ve değişken maliyetin toplamıdır ![]() ORTALAMA MALİYETLER [Sadece Kayıtlı Kullanıcılar Linkleri Görebilir ![]() ![]() ![]() ![]() 1-Ortalama Sabit Maliyet (AFC ): Firmanın birim üretim başına düşen sabit maliyetidir ![]() 2-Ortalama Değişken Maliyet (ABC): Firmanın birim üretim başına düşen değişken maliyetidir ![]() 3-Ortalama Toplam Maliyet (ATC) : Firmanın birim üretimi başına düşen toplam maliyetidir ![]() MARJİNAL MALİYET (MC) : Firmanın üretimi bir birim artırması sonucu toplam maliyette oluşan değişmedir ![]() MC eğrisi AVC ve ATC eğrilerini minimum noktalarında keser ![]() ![]() F) UZUN DÖNEM MALİYETLER (LRAC) Uzun dönem maliyet eğrisi kısa dönem maliyet eğrisini kapsayan ve kısa dönem maliyet eğrilerine sadece minimum noktalarında teğet olan eğridir ![]() ![]() G) KÂR KAVRAMI Ekonomik Kar : Elde edilen toplam hasılatın toplam fırsat maliyetini aşan kısmıdır ![]() Ekonomik Kar = Toplam Hasılat – Kullanılan tüm girdilerin toplam fırsat maliyeti Ekonomik Kar = Toplam Hasılat – (Açık + Örtük maliyetler ) Muhasebe Karı = Toplam Hasılat – Açık maliyetler |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|