Prof. Dr. Sinsi
|
Çocukları Hastalıktan Koruyan Besinler
Soğuk havalarla birlikte çocuklarda kış hastalıklarının görülme sıklığı da artıyor Uzmanlar, bu durumu sadece soğuklara bağlayıp önemsememenin yanlış olduğu, kış döneminde çocuklarının beslenmesine daha çok dikkat edilmesi gerektiği hususunda uyarıyor
Soğuk havalarla birlikte çocuklarda kış hastalıklarının görülme sıklığı da artıyor Uzmanlar, bu durumu sadece soğuklara bağlayıp önemsememenin yanlış olduğu, kış döneminde çocuklarının beslenmesine daha çok dikkat edilmesi gerektiği hususunda uyarıyor
Çocukların hastalıklarla mücadelesinde besinlerin koruyucu kalkan rolü oynadığını belirten Uzman Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, kış dönemlerinde çocukların beslenmesinde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında şu bilgileri verdi:
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ İÇİN YUMURTA
“Vücudun savunma sistemini güçlendirmede en önemli rolü A vitamini üstlenmektedir Yumurta, süt, balık, ıspanak, portakal, havuç, yeşilbiber, kayısı gibi sarı, turuncu ve yeşil sebze ve meyvelerde bulunan A vitamini güçlü bir antioksidandır Bu besinlerin belirli ölçülerde tüketilmesi hastalıklardan korunmada önemli rol oynamaktadır
BİSKÜVİ VE ŞEKER YERİNE MEYVE
Sebze ve meyveler C vitamini açısından zengin besinlerdir Bu nedenle taze sebze meyve tüketiminin artırılması gerekir Ara öğünlerde çocuklara; şekerleme, pasta, bisküvi yerine taze meyveler, ana öğünlerde de salatalar verilmelidir
GÜNE İYİ BAŞLANGIÇ İÇİN İYİ BİR KAHVALTI
Kahvaltı güne iyi bir başlangıç yapmak ve bağışıklık sisteminin korunması için atlanmaması gereken en önemli öğündür Sabah kahvaltı yapan çocuk yediklerinden aldığı enerji ile günü daha dirençli, kuvvetli ve konsantre şekilde geçirecektir Süt, peynir, yumurta çocukların büyüme ve gelişmesinde en iyi kalitede proteinleri içeren besinlerdir Aynı zamanda içeriğindeki kalsiyum ile çocukların boy gelişimini sağlar Yağlı tohumlardan olan ceviz, kahvaltılarda olması gereken içeriğindeki yağ asitleri ile beyin gelişimine yardımcı bir besindir Çocukların kahvaltılarında 2-3 tam ceviz tüketmesini alışkanlık haline getirmek gerekir Pekmez, bal, fındık ezmesi veya reçel de çocukların günlük enerjilerine katkıda bulunabilecek karbonhidratlı besinlerdir Bu gıdalar, anemi oluşumunu önler ve konsantrasyonu artırır
6 ÖĞÜNE TAZE SEBZE VE MEYVE
Mevsimine uygun taze sebze ve meyveler günün 6 öğününe dağıtılmalıdır Çocuklara mutlaka ekmek yeme alışkanlığı kazandırılmalıdır Tahıllı, cevizli ve zeytinli ekmekler de çocukların büyümesine katkı sağlayan lif içeriğine sahip olup sağlıklı seçimler olarak tercih edilebilir Çocukların ana öğünlerinde et yemesi sağlanmalıdır Köfte, balık, etli sebze yemekleri ve kurubaklagiller protein ihtiyacı açısından beslenmede olmazsa olmazlardır
ŞİŞMAN ÇOCUK SAĞLIKLI ÇOCUK DEĞİLDİR
Çoğu zaman ebeveynler çocuklarını okula gönderdikleri zaman beslenme hususunda daha rahatladıklarını düşünürler Oysaki okula başlayan çocuğun dersleri kadar beslenmesi de ailenin denetimi altında olmalıdır Öğün atlayıp atlamadığı, çıkan yemeklerden ne seçtiği, kantin tüketiminin olup olmadığı, arkadaşlarından etkilenip etkilenmediği, su içip içmediği gibi beslenme ile ilgili tüm ayrıntıların konuşulması gerekmektedir Özellikle öğle yemeğini okulda alan çocuk, yemek veya çorba dışında makarna, patates veya pilav ile karın doyurmak ister ya da ara öğünlerde meyve, süt veya yoğurt alması gereken çocuklar çoğu zaman hamur işi besinler alır Dolayısı ile kimi zaman okul beslenmesi çocuklarda gereksiz kilo artışı olarak döner Unutmamak gerekir ki; şişman çocuk sağlıklı anlamına gelmemektedir
GEÇ VAKİTTE YENEN PİLAV VE MAKARNA TEMBELLEŞTİRİR
Çocuğunuzun geceleri ağır ve yağlı yemek yememesine özen gösterilmelidir Daha hafif besinler tüketilmelidir Özellikle fazla yağlı karbonhidratlar (Pilav, makarna, pasta, börek vb ) uyuşukluk halini artırır Bu durum da çocuğunuzu giderek tembelleştirebilir Bu yemeklerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışılmalıdır Tüketiliyorsa da akşam saatlerine bırakılmamalıdır
KIŞ HASTALIKLARININ EN ÖNEMLİ DOĞAL İLACI “SU”
Havaların soğuması ile vücut yüzey ısımızın artması için sıvı ihtiyacımız da daha çok artmaktadır Bu nedenle çocuklarda en az 2 litre su tüketmeleri gerekir Enfeksiyon hastalıklarında ve ateşli hastalıklarda su doğal ilaçtır Vücudun detoksifikasyonu; yani arındırılması için ihmal edilmemelidir Ayran, süt, taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmesi gereken sıvılardır Gazlı, şekerli içecekler, hazır yoğunlaştırılmış şekerli meyve suları, gazozlar mümkün olduğunca az sıklıkta tüketilmelidir
ARA ÖĞÜNLERDE CEVİZ FINDIK VE BADEM
E vitaminin vücut çalışmasındaki en önemli görevi antioksidan özelliğidir En zengin kaynakları; fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumlar, sıvı yağlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, tahin gibi besinlerdir Balık, balık yağı, fındık ve cevizde bulunan “Omega-3” yağ asitleri güçlü bir antioksidandır ve bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde etkilidir
ÇİNKO EKSİKLİĞİNE BAĞLI HASTALIKLARA KARŞI ET
Vücuda yapılacak çinko desteği fiziksel, nörolojik ve psikolojik gelişmeyi iyileştirir, yaşamı tehdit eden enfeksiyonların sıklığını da azaltır En iyi kaynakları; kırmızı et ve kabuklu deniz ürünleri ile karaciğer gibi hayvansal kaynaklı besinlerdir Diğer kaynaklar; fındık, ceviz, fıstık gibi kuruyemişler, süt, peynir ve kuru baklagiller olarak sayılabilir
DOĞAL ŞİFA KAYNAĞI BAL
Bal, enerji veriminin dışında karasal iklime sahip ve gün içi ısı farkının fazla olduğu bölgelerde soğuğa ve soğuk algınlığına karşı, ağız, boğaz ve bronşlardaki rahatsızlıklarda ve enfeksiyonlarında doğal bir ilaç olarak kullanılmaktadır Kahvaltıda veya çocuğunuzun okuldan eve geldiği saatte 1 dilim ekmeğe süreceğiniz 2 tatlı kaşığı bal hastalıksavar etki yapacaktır ”
|