![]() |
Diyet Ürünlerin Sebep Olduğu Hastalıklar |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Diyet Ürünlerin Sebep Olduğu HastalıklarDiyet Ürünlerin Sebep Olduğu Hastalıklar Kalorisi az olarak bilinen diyet ürünler bir çok hastalığa davetiye çıkarıyor ![]() Ataşehir Memorial Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümünden Dyt ![]() ![]() “LİGHT”, “DİYET”, “ŞEKERSİZ”, “KALORİSİZ” VEYA “DİYABETİK” İBARELERİ BESİNLERİN SINIRSIZ TÜKETİLEBİLECEĞİ ANLAMINA GELMEZ Obezite, diyabet, kalp-damar hastalıkları gibi insan sağlığını önemli ölçüde tehdit eden hastalıkların tedavisi için medikal tedavinin yanı sıra en etkin yol diyet tedavisidir ![]() ![]() ![]() ![]() 1) Enerji İçerenler Sükroz: Sofra şekeri olarak da bilinen şeker pancarı ve kamışından elde edilen bir disakkarittir ![]() ![]() Fruktoz: Fruktoz meyvelerde ve balda doğal olarak bulunmaktadır ![]() ![]() Sorbitol: Sebze ve meyvelerde doğal olarak bulunmaktadır ![]() ![]() Mannitol: Tatlılık derecesi glikoz kadardır ![]() ![]() Ksilitol: Meyve ve sebzelerde ( Çilek, malta eriği, karnabahar ) bulunmaktadır ![]() ![]() 2) Enerji İçermeyenler Aspartam: Ülkemizde diyabetik baklavada, diyet içeceklerde, kahvaltılık tahıllarda, süt, yoğurt, tatlı, çay ve kahvede kullanılabilmektedir ![]() Asesülfam-K ( Asesülfam potasyum ): Çay, kahve, kahvaltılık tahıl, tatlı, çiklet, meyve ve diğer yiyeceklerde kullanılabilir ![]() Sakkarin: Çay şekerinden 300–400 kat daha fazla tatlıdır ![]() ![]() Siklamat: Sukroza göre 30 kere daha tatlıdır ![]() ![]() İDEAL BİR TATLANDIRICI NASIL OLMALIDIR? Sağlık Bakanlığının “özel beslenme amaçlı gıdalar” tebliğinde kullanılmasına izin verilen yapay tatlandırıcılar belirlenmiştir ![]() ![]() ![]() TATLANDIRICI İLE HAZIRLANMIŞ ÜRÜNLERİN TÜKETİM SIKLIĞINA VE MİKTARINA DİKKAT! Daha çok tercih edilen yapay tatlandırıcılar enerji içermeyenler olup tablet formu sıkça kullanılmaktadır ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() HAMİLELİK DÖNEMİNDE YAPAY TATLANDIRICI KULLANMAYIN Gebelikte kullanımı sakıncalı çünkü; laboratuvar hayvanlarında plasentayı geçerek fetüste biriktiği görülmüş ve bebek için sakıncalı hale gelmiştir ![]() ![]() ![]() Günde 10 adete kadar kullanılabilir Sağlığa zararı olmadığı bilinen aspartam, sakkarin ve asesulfam-K gibi enerji içermeyen tatlandırıcılar yeterli ve dengeli bir beslenme kapsamında yiyecek ve içeceklerin tatlandırılmasında belirli ölçülerde tüketilebilir ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|