![]() |
Sağlıklı İftar Yemeğini İçin Öneriler |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Sağlıklı İftar Yemeğini İçin ÖnerilerSağlıklı iftar yemeğini için öneriler İftarda, az miktarda yağ ve karbonhidrat, yüksek miktarda su içermesi nedeniyle sebze yemekleri ve meyve tavsiye edilirken, yemeğin iki öğünde tüketilmesi öneriliyor ![]() Sahurda da kurutulmuş meyveler yenilerek hem tok hem de enerjik kalmak mümkün ![]() ![]() ![]() ![]() Anadolu Üniversitesi Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu bünyesindeki Türk Mutfağı Araştırma ve Uygulama Birimi Müdürü Doç ![]() ![]() ![]() Oruçlu bir kişinin, uzun süre aç kalacağından kan şekerinin düşebileceğini belirten Denizer, uzun süre açlıktan sonra boş mideye bir anda yüklenmenin, ayrıca midenin çok çalışmasına ve çabuk yorulmasına neden olacağını ifade etti ![]() Doç ![]() ![]() ![]() İftar yemeğini iki öğün şeklinde yemenin, daha akılcı bir davranış olduğuna işaret eden Denizer, ''İftar, önce bir zeytin ya da hurma ile açılmalı ve ardından bir bardak ılık ballı limonlu su içilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() SEBZE YİYİN BAĞIRSAKLARI ÇALIŞTIRIN Denizer, sebze ve meyve grubundaki besinlerin az miktarda yağ ve karbonhidrat, yüksek miktarda su içerdiğini belirterek, ''Bu gruba giren besinlerin kalorisi düşüktür ![]() ![]() ![]() ![]() Yemeklerde kızartma ve kavurma yerine haşlama, ızgara, buğulama ya da fırında pişirme yöntemlerinin tercih edilmesi gerektiğini anlatan Denizer, iftar sofralarında ağır yağlı ve yüksek kalorili besinleri tüketmekten özellikle kaçınılması gerektiğini vurguladı ![]() Denizer, sahurda da fazla tatlı yenilmesi durumunda çabuk acıkılacağını, bunun yerine kurutulmuş meyveler yenilerek hem tok hem de enerjik kalmanın mümkün olduğunu dile getirdi ![]() Baklava, kadayıf ve tulumba tatlısı gibi şerbetli hamur tatlılarından kaçınılması, onun yerine süt ve meyve tatlılarının tercih edilmesi gerektiğini ifade eden Denizer, ''İftarda kesinlikle hızlı şekilde yemek yenmemelidir ![]() ![]() SIVI ALIMINA DİKKAT EDİLMELİ Denizer, sıcak yaz günlerinin yaşadığı bugünlerde, sıvıya olan ihtiyacın daha da artığına dikkati çekerek, iftar ve sahur arasında sıvı gereksinimini karşılamak için ortalama 2-2,5 litre su tüketilmesi gerektiğini bildirdi ![]() Başlıca sıvı kaynağının su olması gerektiğini vurgulayan Denizer, şu önerilerde bulundu: ''Su, oruç açılırken yemekle birlikte ve yemekten sonra da içilmeye devam edilmelidir ![]() ![]() HAFİF TEMPOLU YÜRÜYÜŞLER YARARLI İftar yemeğinden sonra hafif tempoda yarım saatlik yürüyüşler yapmanın, yemeklerin sindirimini kolaylaştıracağına işaret eden Denizer, şunları kaydetti: ''Böylece hem sağlığınız hem de kilonuz korunmuş olacaktır ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|