Geri Git   ForumSinsi - 2006 Yılından Beri > Toplum ve Yaşam > Beslenme, Diyet ve Sağlık

Yeni Konu Gönder Yanıtla
 
Konu Araçları
ağız, alınması, gereken, kokusunun, nedenleri, ramazanda, önlemler

Ramazan'da Ağız Kokusunun Nedenleri Ve Alınması Gereken Önlemler

Eski 11-04-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Ramazan'da Ağız Kokusunun Nedenleri Ve Alınması Gereken Önlemler



Ramazan'da ağız kokusunun nedenleri ve alınması gereken önlemler

Ramazan'da dişlerin gün boyu fırçalanmaması, istenmeyen kokulara neden olabiliyor Diş hekimlerinin önerisi bazı besinlerden uzak durma yönünde



Diş Hekimi Aslı Tapan, Ramazanda ağız kokusunun en önemli nedenlerinden birinin yanlış beslenme alışkanlıkları olduğunu belirterek, ağız kokusunu artıran 10 önemli hatayı şöyle sıraladı:

1 Sarımsak ve soğanı çiğ yemek: Sarımsak yiyen bir insanın kanına geçen uçucu aromatik bileşikler dışarı atılır Kan gazlarının akciğerden atılımının sebep olduğu bu koku, hastalık değildir; ancak çevreye rahatsızlık verir Özellikle Ramazanda ortaya çıkan bu kokuyu önlemek için; sarımsak, soğan ve baharattan kaçınmak gerekir Mutlaka tüketilecekse, sarımsak ve soğanın pişirilerek tüketilmesi tercih edilmelidir

2 Süt ürünlerini fazla tüketmek: Süt ürünleri çoğunlukla kötü sindirildiklerinden Ramazanda ağız kokusu problemlerine neden olabilir Yumurta ve peynir gibi besinler ağız kokusunu artırır Tuzlu suyla ağzı çalkalamak, yeşil çay, her türlü çerez (ceviz, fıstık vb), su içeriği bol sebzeler (domates, kereviz, pırasa) ve meyvelerden özellikle elma, ağız kokusunu engelleyici özellikleri nedeniyle tüketilmelidir

3 Şeker ve baharatlı gıdalar yemek: Ramazan boyunca şekerli, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketimi minimuma indirilmelidir Çünkü bu besinler, terleme ve nefes yoluyla dışarı atıldığından, kötü ağız kokusu sebebidir Kek, bisküvi, çikolata çok fazla yağ, şeker ve beyaz un içeren tatlı ve gıdalardan (rafine karbonhidrat) kaçınılmalıdır Bu tür gıdaların tüketimi, gün içi ağız ve diş bakımı yapılamayacağından, dişlerde çürüğe neden olur

4 Bilinçsiz diyet ve zayıflama ilaçları: Ramazanın diyet mevsiminde yaşanması ve oruç tutarken de düşük karbonhidratlarla yapılan diyetler, kötü nefes kokusuna neden olur Vücut diyette enerji kaynağı olarak keton cismi üretir ve kullanır Keton nefesle dışarı atılır ve kötü bir kokuya neden olur Diyette vücudun ihtiyaç duyduğu vitamin ve mineraller de eksik alınır Özellikle; folik asit, B vitamini, C vitamini, protein ve kalsiyumun diş ve diş eti sağlığı için önemi bilinmeli, bilinçsiz diyetlerden uzak durulmalıdır Zayıflatıcı ilaçlar da ağızdaki tükürük miktarını azalttığı için ağız kuruluğu ve ağız kokusuna neden olur

5 Enerji içecekleri tüketmek: Bu içeceklerin uzun süre kullanımı, diş minesinde kayıplara neden olur İçeriğindeki asit oranına bağlı olarak dişin sert dokusunu aşındırır Yüksek orandaki şeker de diş çürüklerini artırır Bu da ağız hijyeninin bozulmasına ve ağız kokusuna neden olur Bu içeceklerin sık tüketimi halinde pipet tercih edilmeli ve arkasından su içilmelidir

6 Sigara içmek: Sigara, ağız hijyenini bozma özelliğinin yanı sıra diş eti hastalıklarına zemin hazırlayan bir faktördür Sigara içen kişilerin Ramazanı fırsat bilerek bu alışkanlıklardan vazgeçmeleri gerekir Ancak sigara kullanılmaya devam edilecekse, Ramazanda ağız kokusuna neden olmaması için dikkatli diş fırçalamaya özen gösterilmeli ve ağız gargarası kullanılmalıdır

7 Çay, kahve ve kola tüketimi: İftar ve sahurda bol miktarda su içilmesi, kafeinli içeceklerden kaçınılması ağız hijyeni açısından çok önemlidir Çünkü Ramazanda çay, kahve, kola gibi içeceklerin tüketimi, vücuttaki su kaybını artırır, ağızda kuruluğa neden olur Ağız kuruması ve tükürük salgılanamaması da ağız kokusuna yol açar Asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı veya arkasından ağız suyla çalkalanmalı Ramazanda asitli içecek tüketimi sınırlandırılmalı, içildikten sonra da ağız suyla çalkalanmalıdır

8 Lokmaları az çiğnemek: Gıda artıklarının ağız içinde girinti ve çıkıntılara yerleşmesi, dişlerin arasında kalması, oksijensiz ortamda yaşamayı seven bir takım bakterilerin ağız içinde birikmesine ve ağız kokusuna neden olur İftar ve sahurda lokmaların çok çiğnenmesi, tükürük salgısının yiyeceklerle karışmasına ve ağızda yemek parçasının kalmasını önlemeye yardımcı olur Lokmalarınızı çok çiğneyin

9 Et ve şarküteri ürünlerini bolca yemek: Kırmızı et, Ramazan ayında en çok tüketilen besinler arasında yer alır Etin vücuttan atılımı, 48 saat içinde gerçekleştiği için, ağızda kötü kokuya neden olan besinler arasındadır Pastırma başta olmak üzere; salam, sucuk ve sosis gibi şarküterinin tüketimin de sıcak Ramazan günlerinde sınırlandırılması gerekir Bu tür baharatlı yiyecekler vücut tarafından geç atılır ve ağız kokusuna neden olur

10 Sahurdan sonra dişleri fırçalamamak: Sahurdan sonra dişlerin fırçalanması, gün boyu ağız sağlığını korumak açısından çok önemlidir Sahurda dişlerin fırçalanmaması, bakterilerin ağızda kolayca üremesine ve asitlenme ile birlikte çürük oluşumuna neden olur Gün boyu ağız kokusuna neden olabilecek bu durumdan, sahurdan sonra dişlerin fırçalanması ve alkolsüz ağız gargarası kullanımı ile kurtulmak mümkündür Diş ipi de yardımcı ürün olarak oldukça etkin bir temizlik sağlar

Alıntı Yaparak Cevapla
 
Üye olmanıza kesinlikle gerek yok !

Konuya yorum yazmak için sadece buraya tıklayınız.

Bu sitede 1 günde 10.000 kişiye sesinizi duyurma fırsatınız var.

IP adresleri kayıt altında tutulmaktadır. Aşağılama, hakaret, küfür vb. kötü içerikli mesaj yazan şahıslar IP adreslerinden tespit edilerek haklarında suç duyurusunda bulunulabilir.

« Önceki Konu   |   Sonraki Konu »
Konu Araçları Bu Konuda Ara
Bu Konuda Ara:

Gelişmiş Arama
Görünüm Modları


forumsinsi.com
Powered by vBulletin®
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
ForumSinsi.com hakkında yapılacak tüm şikayetlerde ilgili adresimizle iletişime geçilmesi halinde kanunlar ve yönetmelikler çerçevesinde en geç 1 (Bir) Hafta içerisinde gereken işlemler yapılacaktır. İletişime geçmek için buraya tıklayınız.