![]() |
Topraklama Nedir ? Topraklama Çeşitleri |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Topraklama Nedir ? Topraklama ÇeşitleriTopraklama Nedir Topraklama Nasıl Yapılır Topraklama Çeşitleri ![]() Gerilim altında olmayan bütün tesisat kısımlarının, uygun iletkenlerle toprak kitlesi içerisine yerleştirilmiş bir iletken cisme (elektrot) bağlanmasıdır ![]() ![]() 1 ![]() 2 ![]() 3 ![]() 4 ![]() 5 ![]() 6 ![]() 7 ![]() 8 ![]() 9 ![]() 10 ![]() 11 ![]() 12 ![]() 13 ![]() 14 ![]() ![]() ![]() ![]() Topraklama Çeşitleri Başlıca 4 çeşittir, Bunlar; Koruma, işletme, fonksiyon ve yıldırım ![]() Koruma Topraklaması İnsanları ve canlıları tehlikeli dokunma gerilimlerine karşı korumak için cihazların gerilim altında olmayan metal kısımlarının topraklanmasıdır ![]() ![]() İşletme Topraklaması Bir işyeri veya fabrikanın enerjisini sağlamak için çalışan trafonun veya alternatörün yıldız noktalarının topraklanmasıdır ![]() Fonksiyon topraklaması Bir işletim tesisinin veya bir işletme elemanının istenen fonksiyonu yerine getirmesi için yapılan topraklama ![]() ![]() Yıldırıma Karşı Topraklama Yıldırım düşmesi sonucunda işletme gereği gerilim altında bulunan iletkenlere atlamaları(geri atlamalar)geniş ölçüde önlemek için işletme akım devresine ilişkin olmayan iletken bölümlerin topraklanmasıdır ![]() ![]() ![]() Toprak hattı şudur: Dağıtım şebekelerini besleyen güç trafoları yıldız bağlanarak yıldız noktaları oluşturulur ![]() ![]() Binaya genellikle 4 tane elektrik kablosu girer ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Bu üç faz hattı binaya eşit bir şekilde dağıtılır ![]() ![]() ![]() Evlerde Elektrik şebekesinde ise üç kablo vardır ![]() 1-Nötr Kablosu 2-Faz kablosu 3-Toprak kablosu Binaya 3 faz ve bir nötr girer demiştik ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Topraklama Nedir ? Topraklama Çeşitleri |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Topraklama Nedir ? Topraklama ÇeşitleriBu ölçme dört sonda yöntemi ile yapılmalıdır ![]() ![]() Y ![]() ![]() Y ![]() İşletme topraklaması RB < 2 ohm Koruma topraklaması RA Koruma düzeneğine bağlı olarak Dengelenmiş şebekelerde RA < 2 ohm Trafo merkezlerinde, direklerde RA < 4 ohm A ![]() ![]() ![]() ![]() birleştirildiğinde RA < 1 ohm Parafudr topraklama direnci RA < 5 ohm TOPRAKLAMA DİRENCİ ÖLÇÜMÜ ![]() Topraklama sistemlerinde kontrol periyotları Yönetmelik Ek-P’ye göre aşağıda verilmiştir ![]() Elektrik üretim, iletim, dağıtım tesisleri 2 yıl Enerji nakil ve dağıtım hatları 5 yıl Sanayi tesisleri ve iş merkezleri direnç değerleri 1yıl Topraklama tesisleri ile ilgili diğer kontrollar 2 yıl Sabit işletme elemanları 1 yıl Yeri değişebilen işletme elemanları 6 ay Parlayıcı, patlayıcı, tehlikeli ve zararlı maddelerle çalışılan işyerleri ile ıslak ortamlarda çalışılan işyerleri için kontrol periyotları 1 yılı aşamaz ![]() ÖNEMLİ NOTLAR: -Topraklama direnci ölçümlerinde kullanılan cihazların kalibre edilmiş olması gerekir ![]() -Kullanılan cihazlar iyi tanınmalı pil şarjı -kablo kopuğu gibi durumlar mutlaka kontrol edilmelidir ![]() -Bazı cihazlarda kablolar üst üste geldiğinde oldukça farklı değerler ortaya çıkabilmektedir ![]() ![]() -Ölçüm anında toprağın özellikleri dikkate alınmalıdır ![]() -Ölçüm anında çıplak elle elektrotlara dokunmak tehlikelidir ![]() -Paratoner topraklama ölçümlerinde paratoner irtibatı kesilerek kontrol klemensinden ölçüm yapılmalıldır ![]() ![]() -Ölçüm yapılan yer eğer fabrika ise topraklama sistemi mutlaka araştırılacaktır ![]() ![]() -Cihazların gövdelerine bağlanan koruma iletkenlerinin panolara bağlantısı 5 uçlu priz ve fiş düzeni ile yapılması sağlanmalıdır ![]() -Koruma iletkenlerinin (TN sistemde )mutlaka Ana panodaki (trafo çıkışı) nötr barasına bağlı olduğu kontrol edilmelidir ![]() -Hangi tip topraklama sistemi tasarlanırsa tasarlansın hayat akımlı (30 mA) kaçak akım koruma şalteri kullanılmalıdır ![]() -Ölçüm yapılırken mümkün olduğu kadar elektrikler kesilmeli ve bu şekilde ölçüm yapılmalıdır ![]() -Aynı binada tüm topraklamalar aynı topraklama barasına irtibatlandırılmalıdır ![]() ![]() -Topraklama ölçümü yapılırken uygun toprak bulunamazsa , su boruları bu amaçla kullanılabilir ![]() -Direklerin topraklama ölçümlerinde direk ile olan irtibat sökülmemelidir ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|