Türk Asçilari Ve Asçilik |
|
|
#1 |
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Türk Asçilari Ve AsçilikTürk Asçilari ve Asçilik Halk mutfağında aşçı kavramı "becerikli, elinin ölçüsü iyi, yaptığı yemeğin lezzeti - temizliği beğenilen kişiler" olarak tanımlanır Aşçılar, özellikle nişan, sünnet, düğün, cenaze gibi toplu - törensel yemekleri pişirirler Geleneksel kesimde "Yemekçi, aşganacı, keyveni" gibi adlar alan aşçı, genelde kadındır Toplu - törensel yemekleri pişiren aşçıya "bulaşıkçı - yardımcı" gibi adlar verilen kişiler yardımcı olurlar Aşçı, yemeği yaptıracak kişi / kişilere, yemek için gerekli malzemelerin kişi sayısına göre belirlediği, ölçüsünü bildirir Malzemenin miktarını ve kalitesini kontrol eder, önerilerde bulunur Yemek malzemesinin (et, tahıl, sebze vb ) temizlenip ayıklanarak yemek yapılacak şekle getirilmesini: ocak ve kazanların kurulmasını kontrol eder Yemeklerin pişirilmesiyle ilgili tüm işlemleri yürütür Yemeğin servisinin yapılması da aşçıya aittir Türkiye'de aşçılık denince Bolu - Mengen ilçesi akla gelir Türkiye'de mutfak sektöründe çalışan aşçıların önemli bir bölümünü Mengenli aşçıların oluşturduğu söylenebilir Bu ilçemizde her yıl aşçılar Festivali'nin yapılması ve Mengen Aşçılık Yüksek Okulu'nun bulunması, daha donanımlı aşçıların yetişmesi yolunda önemli adımlardır
|
|
| Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
| Görünüm Modları | |
|
|