![]() |
Kurban Etlerini Nasıl Saklamalı |
![]() |
![]() |
#1 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Etlerini Nasıl SaklamalıKurban Etlerini Nasıl Saklamalı Etleri parça parça dondurarak saklayın Kurban Bayramı'nda eve giren et miktarı genellikle çok fazla olduğu için etin bir kısmını buzdolabında saklamak gerekir ![]() * Etler büyük parçalar olarak değil, birer yemeklik olacak şekilde küçük parçalara ayrılıp, poşet veya yağlı kağıda sarılarak derin dondurucuda saklanmalıdır ![]() * Dondurulmuş eti oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde çözdürmeyin ![]() * Etin çabuk çözülmesi amacıyla uygulanan kalorifer üzerinde çözdürme, oda sıcaklığında bekletme gibi yöntemler; sağlık açısından tehlikeli sonuçları beraberinde getirebilir ![]() * Kullanılmak istenen et, buzdolabının alt bölümüne konulmalı ve burada çözülmesi beklenmelidir ![]() ![]() * Kurban etlerinin hepsi hemen tüketilemeyeceğinden, saklama koşullarına mutlaka dikkat edilmelidir ![]() ![]() ![]() TUZLAMAMAK GEREKİR! * Isı derecesi daha aşağıya düştüğü zaman, besinin bileşimindeki su donar ve uzun süre saklanabilir ![]() ![]() * Etler derin dondurucuda - 18 derecede 3-6 ay saklanabilir ![]() ![]() * Eti uzun süre buzdolabında beklettikten sonra dondurmak, saklama süresini kısaltır ![]() ![]() ![]() * Etler pişirildikten sonra da dondurulabilir ![]() ![]() ![]() Amerikan Hastanesi'nden Beslenme ve Diyet Uzmanı Zuhal Güler Çelik, bayram boyunca dikkat edilmesi gerekenlere ilişkin bilgiler aktardı: |
![]() |
![]() |
![]() |
Kurban Etlerini Nasıl Saklamalı |
![]() |
![]() |
#2 |
Prof. Dr. Sinsi
|
![]() Kurban Etlerini Nasıl SaklamalıKurban eti nasıl saklanır? Et ve et ürünleri çabuk bozulma riski taşıyor ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Et yerine kas yememek için, eti dinlendirin Kurban etini hemen buzdolabına atarsanız lastik gibi sert olur ![]() ![]() ![]() ![]() Büyük parçalar bozulmaya sebep olur Kurbanlık etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına poşet içinde veya hava alamayacak bir durumda büyük parçalar halinde üst üste konulursa buzdolabı ısısı etin iç kısımlarını soğutmaya yetmez ![]() ![]() Yeşillenmiş et yenilmemeli Yeşillenme görülen kısımlar kesinlikle tüketilmeyip atılmalıdır ![]() ![]() ![]() Soğuk kasılması, eti sertleştirir Etler henüz kesim sıcaklığında iken buzdolabına veya 10 santigrat derecenin altında bir ortamda tutulursa soğuk kasılması denilen durum ortaya çıkar ![]() ![]() Buzdolabının en soğuk bölümünde saklanmalıdır Küçük parçalara ayrılmış olan etler, dilimlenerek hazırlanan etlere göre daha önce tüketilmelidir ![]() Buzdolabında taze olarak saklanası sırasında etin su salmasını önlemek amacıyla; cam, çelik, veya plastik kaplar tercih edilmelidir ![]() ![]() ![]() ![]() Dondurularak saklanacak etler, kullanımlık porsiyonlara bölünerek saklanmalıdır ![]() ![]() Çözdürme işlemi buzdolabında yapılmalıdır Çözdürülmüş etler bekletilmeden tüketilmelidir ![]() ![]() Pişmiş et ile çiğ et daima birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır ![]() Buzdolabında özel et saklama bölümünün olmaması durumunda, çiğ et buzdolabının en alt rafında, pişmiş et buzdolabının en üst rafında saklanmalıdır ![]() ![]() Kırmızı et ile beyaz etler birbirine değmeyecek şekilde saklanmalıdır ![]() Etleri veya kemikleri haşlandıktan sonra et suyunun tamamını kullanmayacaksanız buz kalıbında porsiyonlar halinde dondurabilir, yemek veya çorbalarınıza lezzet vermesi amacıyla kullanabilirsiniz ![]() Etlerin Soslanması Soslama; etleri lezzetlendirmek, sululuğunu ve gevrekliğini artırmak amacıyla yapılır ![]() ![]() Soslarda tuz olmamalıdır ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Konu Araçları | Bu Konuda Ara |
Görünüm Modları |
|