Yalnız Mesajı Göster

Diyabetikte Ağız Bakımı

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Diyabetikte Ağız Bakımı




Ağız Bakımı

Diyabetik bireylerde kan şekeri kontrolü birçok konuda olduğu gibi ağız sağlığı açısından da büyük önem taşıyor

Diyabetik hastalarda ağızda görülen en tipik değişiklik tükürük akış hızı yada miktarında belirgin farklılık yaratmayacak ölçüde ortaya çıkan ağız kuruluğudur Kontrolsüz diyabetiklerin ağızlarında kuruluk, yanma, tat duyu organı, dil papillalarında kayıplar oluşabileceğini söyleyen İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Diş Hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Doç Dr Gamze Aren, “diyabetiklerde kan şekeri yükseldiğinde dişeti oluklarındaki glukoz miktarı da iki misli artar Böylece ağızdaki tükürük bezlerinde ve dişetinde glukozun artmasıyla ağızda yaşayan bakteri florası da etkilenir” dedi

Yapılan araştırmalarda, insüline bağımlı diyabetiklerde periodontel hastalıklarda dahil, tüm bakteriyel infeksiyonlara karşı riskin arttığının saptandığını anlatan DoçDr Aren, “Diyabetiklerin aaaabolik ve bağışıklık sistemlerinde oluşabilecek dengesizliklerin yarattığı yara iyileşmesinde gecikme, mikroanjiopati ve tükürük akışındaki etkilenmeler perodontal hastalık açısından yeterli bir durumdur

Diyabetiklerin doku yanıtlarında oluşabilecek bozukluklar da bu tür hastalıkların oluşum mekanizmaları için kolaylaştırıcı etkiler yaratır” diye konuştu

Diyabetiklerde Ağız Bakım Diğer Bireylerden Farklı Değil

“Diyabetiklerin ağız bakımlarına gösterdikleri özen normal bireylerden fazla olmamalıdır” diyen Doç Dr Aren, bu konuda yapılması gerekenler konusunda şunları anlattı:

“Ağız sağlığının gerçekleştirilmesine yönelik uygulamaların başında düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı, fluoridli ve periodontal sorunları olan hastalarda klorheksidinli gargara kullanımı gelmektedir Normal bireylerde günde üç kez yemek sonrası uygun bir biçimde yapılacak diş fırçalanması önerilirken diyabetiklerde ara öğünlerin de bulunması nedeniyle fırçalama sayısında artış gerekebilir Diş çürüklerinin sıklığının bireylerin aldıkları öğün sayıları ile doğru orantılı bir biçimde arttığı düşünülecek olursa, dişler üzerinde birikim yapılabilecek gıda ve bakteri artıklarının diyabetiklerde artabileceği açıktır Biriken gıda ve plak artıkları uzaklaştırıldıkça dişler çürük yapıcı şeker, çikolata, şekerli tatlı gibi gıdaları almaları oldukça kısıtlandığından bu olumsuzluğu yaşamaları daha enderdir

Alıntı Yaparak Cevapla