Konu
:
Çocuk Sağlığı Ve Beslenme
Yalnız Mesajı Göster
Çocuk Sağlığı Ve Beslenme
09-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çocuk Sağlığı Ve Beslenme
2-6 Yaş Arasi Beslenme
2-6 yaş arası
çocukların besinlerle tanıştıkları ve sağlıklı beslenme alışkanlıklarının gelişmesi için ilk adımları attıkları kritik bir dönemdir
Bu dönemde anne-babaya ve okul öncesi kurumlara çok önemli roller düşmektedir
Bu yaşlarda çocuklar
çevrelerindeki dünya ile iletişime girmeye başlarlar
gördükleri her şeyi keşfetmeyi ve denemeyi amaçlarlar
Bu
aynı zamanda
değişik tatları denemesi ve kendi seçimlerini geliştirmesi için onlara şans vermemiz gereken bir dönemdir
Çocukların tat alma tomurcukları erişkinlerden çok daha duyarlıdır
Erişkinler için cazip olan bazı besinler çocuklarda keskin
buruk
tuhaf bir tat olarak algılanabilir
Greyfurt
çilek
portakal
elma
şalgam
brokoli
yeşil fasulye gibi besinlerin içerdiği bazı kimyasal maddeler bu tada neden olabilir
Çocuklar bunlara karşı duyarlı olabilirler ve bu besinleri yemek istemeyebilirler
Bu dönemde en sık karşılaşılan sorun çocukların belli besinleri yemek istemeleri
aşırı seçici olmaları ve beslenmelerinin birkaç gıda ürünü ile kısıtlı kalmasıdır
Ancak bu durum geçicidir ve sağlıklı çocuklarda beslenme eksikliği yaratmaz
İştahları da bu dönemde çok iyi olmayan 2-6 yaş grubu çocuklar genellikle bir öğünde iyi yer
ihtiyaçları olan besin maddelerini ara öğünlerde alabilirler
3 ana öğün
2-3 ara öğün de değişik tat
renk ve çeşidin sunulması çocukların dikkatini çeker
Ancak şekerli besinlerin ağırlıklı olması diğer besinlere isteksizliğe
gereksiz yere boş kalori alımına ve şişmanlığa
tokluk hissine ve diş çürüklerine neden olur
Bu dönemde sağlıklı beslenme alışkanlığının sağlanması için:
Öğün saatlerinin düzenli olması
Besleyici değeri yüksek çeşitli gıdaların sunulması
Küçük tabaklarda küçük porsiyonların sunulması
Çocukların tekrar istemelerine izin verilmesi
Tatlıların besleyici değeri yüksek besinler tüketilinceye kadar sofraya getirilmemesi
ancak ödül olarak da sunulmaması
Çocuğun masada rahat oturduğundan emin olunması
Çocuklarla birlikte masaya oturulması
Çocukların masada yeni tatları denemesini ve uygun davranış göstermelerinin övülmesi
Yemek zamanının pozitif eylemler
iyi davranışlar
ve yapılan olumlu şeylerin konuşulduğu bir ortam olmasına özen gösterilmesi
Bu dönemde çocukların büyüme ve gelişmelerini olumsuz etkileyebilecek vitamin ve mineral eksikliğine yol açmaması
demir eksikliğine bağlı kansızlığın ve özellikle lifli gıdaların yetersiz tüketilmesine bağlı kabızlığın gelişmemesi için çocuklara sunulan öğünlerin çok dikkat ve özenli hazırlanması gerekir
Kalsiyum (800 mg/gün)
demir (10 mg/gün)
çinko (10 mg/gün)
A vitamini (500 mg/gün)
C vitamini (45 mg/gün) alımına dikkat etmek gerekir
İyi bir kalsiyum kaynağı olan inek sütünün aşırı tüketilmesi kansızlığa ve diğer besinlerin yetersiz tüketilmesine neden olur
400 ml den fazla tüketilmesi önerilmemektedir
İki yaşından sonra yarım yağlı sütler kullanılabilir
Demirden zengin besinler arasında yağsız kırmızı et
yumurta sarısı
demirle zenginleştirilmiş tahıllar
koyu yeşil yapraklı sebzeler
kurutulmuş meyveler
C vitamininden zengin besinler olarak turunçgiller (portakal
mandalina gibi)
çilek
kivi
nektar
şeftali
ahududu
brokoli
domates sayılabilir
Özellikle bu besinlerle zenginleştirilmiş sağlıklı ara öğünler için liften zengin ekmeklerle hazırlanmış küçük sandviçler
küçük peynir dilimleri
yoğurt
taze meyvelerden hazırlanan meyve salataları
meyve suları ve hazırlanma-pastörizasyon ve saklanma koşullarına dikkat edilmek şartı ile özellikle yaz aylarında çocukların çok sevdikleri dondurma düşünülebilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul