Konu
:
Çocuk Ve Dondurma
Yalnız Mesajı Göster
Çocuk Ve Dondurma
09-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Çocuk Ve Dondurma
DONDURMA İLE İLGİLİ MERAK EDİLENLER
Dondurma çocuk sağlığını nasıl etkiler? Üst solunum yolları enfesiyonuna sabep olur mu? Doktorumuz Alper Soysal yanıtlıyor
Dondurma çocuklara ilk olarak kaç yaşında verilmeli?
Çocuklara 2-3 yaşından itibaren dondurma verilebilir
Ancak özellikle küçük çocuklar için dondurma oda sıcaklığına yakın bir ısıda verilmelidir
Bekletilen bir dondurma tekrar soğutulmamalıdır
Dondurma besleyici midir?
Dondurma değişik besin öğelerini bünyesinde toplayan besin değeri yüksek bir yiyecektir
Dondurmada protein karbonhidrat ve yağın yanı sıra A B C D ve E grubu vitaminlerle birlikte kalsiyum fosfor magnezyum sodyum potasyum demir ve çinko gibi mineraller de bulunuyor
Donudurmanın çocuk açısından zararları nelerdir?
Süt ürünleri çabuk bozulan ve yararlılıklarını hızla yitiren gıdalardır
Bu nedenle homojenize ve pastörize edilmiş sütten üretilen hijyenik dondurma yalanarak ya da küçük parçalar halinde yendiği takdirde solunum ve sindirim organlarını olumsuz yönde etkilemez
Sağlıklı üretilmiş ve sağlıklı koşullarda saklanan bir dondurmanın çocuk açısından bir zararı olmadığını kabul ediyoruz
Ancak sağlıklı koşullarda üretilmemiş veya saklanmamış dondurmalar Salmonella enfeksiyonu saalgınlarına yol açabilir
Bu nedenle sağlık koşullarına uygun ortamda üretilen gerektiği şekilde korunan ve sağlıklı ambalajlarda satışa sunulan dondurmalar tüketilmelidir
Dondurma yedikten sonra boğaz ağrır mı bu ihtimal çocuklar için daha mı fazla?
Dondurma yenilmesi neticesinde yumuşak damak geniz bölgesi ve solunum yollarının üst kısmı soğuk ile en çok temas eden bölgeleridir
Soğuk bir gıda alımı sonrasında ağız içi sıcaklığında düşme olur ve bu sıcaklık farkları nedeniyle boğazda normalde hazır bulunan bakteriler vücut direncinin üzerinde olumsuz etki gösterebilir
Bu nedenle özellikle bağışıklık sistemi henüz tam gelişmemiş çocuklarda üst solunum yolları enfeksiyonları artabilir
Bununla birlikte dondurmanın üst solunum yolu enfeksiyonu sıklığını arttırdığına ilişkin dünyada yayınlanmış bilimsel bir bilgi yoktur ancak hiç etkisinin olmadığına ilişkin de bilimsel bir bilgi yoktur
Bunun yanında boğaz bölgesinin soğuğa maruz kalmasının baş ağrısı sıklığını arttırdığına dikkat çeken yayınlar da vardır
Genel olarak çocuğun astım allerjik rinit sinüzit gibi kronik bir hastalığı yoksa dondurmanın boğazda ağrı enfeksiyon ateşlenme gibi sorunlara yol açmasını beklemiyoruz
Bir çocuk donudurmayı en fazla ne kadar sıklıkta yemeli? Ne kadar yedikten sonra zararlı olur?
Dondurma sütten yapılmasına karşın basit karbohidrat dediğimiz şeker içermektedir
Aşırı tüketimi ishale neden olabilir
Enerji açığı olan zayıf çocuklarda hergün tüketiminde bir sakınca yoktur
Enerji fazlasına ihtiyacı olmayan kilolu çocukların ise haftada 1- 2 kez tüketimi daha uygundur
Dondurma satın alırken nelere dikkat edilmelidir?
Dondurmayı tüketirken dikkat etmemiz gereken en önemli nokta dondurmanın sağlık ve hijyen kurallarına uygun hazırlanmış olmasıdır
Özellikle dondurmanın yapıldığı sütün pastörize olması ve hazırlanırken mikroorganizmalarla bulaşmasının önlenmesi gereklidir
Süt mikroorganizmalar için çok iyi bir ortamdır
Özellikle yaz aylarında bakteriler daha kolay üreyebilmektedir
Bu nedenle çok kolay bozulur ve sağlığa zararlı bir duruma gelir
Bu nedenle açık satılan dondurmalarda dikkatli olunmalıdır
Paketlenmiş dondurmalar tercih edilebilir
Bu ürünlerde de dikkat edilmesi gereken saklama şekli ve son kullanma tarihidir
Dondurmanın sindirimi hızlandıran bir etkisi var mı?
Sindirimi hızlandırıcı etkisi olduğuna dair hiç bir bulgu yoktur
Dondurma çocuklarda şişmanlığa neden olur mu?
Fazla ve sık tüketimi şişmanlamaya yardım edebilir
Peki çocuklara dondurma yedirelim mi yedirmemiz mutlaka gerekli mi?
Hiç kuşku yok ki çocuk beslenmesinde yeterli kalori ve protein alımı yanında yeterli kalsiyum alınması da önem taşımaktadır
Çocuklarda günlük kalsiyum gereksinmesi günde 800-1200 mg arasında değişir
Süt peynir yoğurt ve süt ürünleri en önemli kalsiyum kaynağı olarak kabul ediliyor
Bir büyük bardak süt (240 ml süt) 300 mg 240 gr yoğurt 300-400 mg kalsiyum içerirken bir adet paket dondurma (52 gr) ancak 70 mg kalsiyum içeriyor
Ayrıca yakın zamanda Amerikan Pediatri Akademisi'nin "Çocuklarda kalsiyum gereksinimleri" başlığıyla yayınladığı raporda kalsiyum gereksinmesi için önerilen besinlerin arasında süt yoğurt peynir ve çeşitle sebze ve meyveler (brokoli ıspanak portakal patetes) sayılırken dondurma yer almıyor
Sonuç olarak dondurma da bir süt ürünü olmasına rağmen çocuk beslenmesinde ve kalsiyum gereksinmesinin karşılanmasında ilk sıralarda önerilecek bir besin değildir
Bunun yerine sütün kendisinin ve yoğurdun önerilmesi hem daha doğru hem de daha ekonomik olacaktır
Ancak yaz aylarında süt tüketimi azalan çocuklarda katkı yapması amacıyla önerilebilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul