Konu
:
Hammaddesi: Günümüzde
Yalnız Mesajı Göster
Hammaddesi: Günümüzde
09-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Hammaddesi: Günümüzde
Hammaddesi: Günümüzde genel olarak cam ve plastikten yapılmaktadır
Plastikten üretilenler de iki ayrı maddeden üretilirler; Polikarbonat ve Polietilen
Bunlardan polikarbonat daha çok tercih edilmektedir
Daha sağlıklı olanı camdan yapılanlardır
Kırılabilme nedeni camdan yapılanların yegane olumsuz yönüdür
Plastik olanlar kolay kırılmazlar ama zamanla deforme olabilirler
Özellikle sıcak etkisiyle renkleri değişir
100 derece ısıda 20-30 dakika kaynatılan polikarbonat biberonlardan Bisfenol-A denilen bir madde açığa çıkar
Biberonun içersinde mama varken bu ısıda bu sürede kaynatılması pek mümkün değildir
Fakat temizlik nedeniyle kaynatıldıklarında beslenmeden önce yıkanmalıdırlar
30 yıla yakın zamandır polikarbonat biberonlar kullanımda olup zararlı oldukları hakkında bir kanıt bulunmamıştır
Şekil: Çeşitli şekillerde olabilirler
Sıklıkla yuvarlaktırlar
Eğri iki yollu açılı kısa uzun gibi tipleri vardır
Anneler bebeğin durumuna göre uygun gördükleri şekilde olanı tercih edebilirler
Eli ile biberonu tutabilecek kadar büyük çocuklarda iki yollu olan uygun olabilirken yeni doğmuş bebekler için kısa ve küçük olanlar daha uygundur
Fonksiyon: Değişik özelliği olan biberonlar vardır
Vakum oluşturmayan içersinde hava almayı sağlayan tüp bulunan emzik üzerine basınç yapmayan gibi farklı özelliklerde biberonlar üretilmektedir
Kullanılacak amaca uygunluk burada etken olmalıdır
Formül süt için kullanılacak olması ile su veya meyve suyu için kullanılacak olması gibi işlevsellik ön planda düşünülmelidir
Hacim: 50 gramlıktan başla¤¤¤¤¤ genellikle 250-300 grama kadar olan çeşitleri bulunmaktadır
Kullanım amacı ve bebeğin ayına göre seçilecektir
Emzikler
[Linkleri üyelerimiz görebilir
Üyeyseniz Mailinizi OnaylayınBurayı tıkla¤¤¤¤¤ üyemiz olabilirsiniz
]
Biberon emzikleri bu bölümde anlatılacaktır
Yalancı meme yerine geçen emzikler konumuz dışındadır
Hammaddesi: Genel olarak silikon lateks (kauçuk) ve lastik benzeri maddeden yapılırlar
Lateks olanlar esnek ve yumuşaktırlar ama dayanıklı değillerdir
Silikon olanlar daha serttir ama kolaylıkla deforme olup şekilleri değişmez
Lastik benzeri maddeden üretilenler günümüzde pek kullanılmamaktadır
Şekil: Klasik damaklı (ortodontik) ucu yuvarlak veya düz olan gibi değişik tiplerde yapılırlar
Damaklı denilenler diş gelişimini ve damak yapısını bozmadıkları iddia edilir
Düz tarafı dile gelmelidir
Ucu düz olanlar anne memesine benzetilmeye çalışılmıştır
Boyut: Ebatları da değişiktir
Genellikle numaralandırılmışlardır
0123 gibi büyüdükçe artan numaraları vardır
Bebeğin ağız yapısına uyan tercih edilmelidir
Deliği: Amaca göre farklı delikleri bulunur
Deliği tek veya fazla sayıda olabileceği gibi deliğinin de farklı şekilde olanları vardır
Yavaş akması istenilen durumda tek ve küçük delikli tercih edilirken koyu kıvamlı mamalar için büyük ve çok delikli olanlar kullanılmalıdır
Yeni doğanlarda çok küçük delikli olanlar kullanılırken ilerleyen aylarda daha büyük delikli olanlara geçilir
Biberon emziği seçerken kullanım amacı bebeğin yaşı anne memesine benzerliği gibi bir çok konu göz önünde bulundurulmalıdır
Her şeyin üstünde bebeğin tercihleri de hesaba katılmalıdır
Bebekler bazı emzikleri beğenmeyebilirler
Anneler farklı tiplerde olanları alıp ısrarla bebeklerinin beğenecekleri emziği bulmak için uğraşmak zorunda kalabilirler
Gerçekte aç kalan bir bebek sonuçta emzik tipi için fazla seçici davranmayabilir
Emzikler kullandıkça bozulurlar
Esnemeye büyümeye ve renk değiştirmeye başlarlar
Deforme olan emzikler emme esnasında kopabilirler
Bu tehlikeli bir durum olabileceği için dikkatli olunmalıdır
[Linkleri üyelerimiz görebilir
Üyeyseniz Mailinizi OnaylayınBurayı tıkla¤¤¤¤¤ üyemiz olabilirsiniz
]
Aksesuarlar
Bebek biberonları için farklı amaçlara yönelik yardımcı aletler bulunur
Bu bölümde bunlar kısaca anlatılacaktır
Sterilizatörler: Biberonları mikroptan arındırmak için genellikle elektrikle çalışan aletlerdir
Isıtıcılar: Biberon içersindeki mamayı sıcak tutmak veya ısıtmak için kullanılan genellikle elektrikli aletlerdir
Fırçalar: Biberonu ve emziğini temizlemek için farklı tiplere yönelik farklı fırçalar mevcuttur
Termoslar: Biberonun içindeki veya hazırlanan mamayı bebeğe yedirene kadar soğumaması için yapılmışlardır
Zorunlu olmadıkça bebeklere taze hazırlanmış mama verilmesi önerilir
Ancak gerekli durumlarda kullanılabilir
Biberon ve emzikler ne zaman değiştirilmelidir ?
Biberonlar kullanıldıkça değişime uğrarlar
Rengi farklılaşır bu çok önemli değildir
Fakat yüzeyinde yabancı maddeler tutunmuş olmamalıdır
Ayrıca çatlak sıyrık sızdırma gibi durumlarda değiştirilmeleri gerekir
Hasarlı yüzeylere mama takılır
Daha sonra burada mikrop üremesi meydana gelir
Emzikler biberonlara oranla daha kolay bozulurlar
Esnemeye incelmeye başlarlar
Deliği zamanla genişler
Ters çevrilen biberondan mama damlayabilir ama huzme şeklinde akmamalıdır
Bu aniden fazla miktarda mamanın bebeğin boğazına gitmesine ve sorunlara yol açabilecek bir durumdur
Yapısı bozulan emzikler yapışmaya başlarlar
Bunların bebek tarafından kullanımı oldukça zor olur
Emmek istediğinde emzik yapışır ve mama geçişine izin vermez
Genel olarak en kaliteli emzikler bile ancak 2-3 ay özelliğini koruyabilir
Kısa aralıklarla değiştirilmeleri uygun olur
Kullanım sırasında da sayıca fazla olmaları kolaylık sağlar
Biberon ve emzik temizliği nasıl yapılmalıdır ?
İlk satın alındıklarında su ile yıkanıp 5 dakika suda kaynatılmaları gerekir
Bundan sonra tercihen bulaşık makinesinde veya sıcak sabunlu su ile yıkanmalı ve durulanmalıdır
Daha sonra temiz bir havlu veya benzeri bir örtü üzerinde kurumaya bırakılmalıdır
Bebek beslenmesinde kullanıldıktan sonra içersinde mama bekletilmemelidir
Kalan mama dökülüp fırça ile biberon önce su ile daha sonra sabunlu su ile yıkanmalıdır
Bundan sonra da 5–10 dakika kaynar suda kaynatılmalıdır
Bir sonraki beslenmeden önce yine durulanmalıdır
Artan mamalar bozulur ve içersinde bakteri mantar gibi bebeğe zararlı olabilecek mikroplar üreyebilir
Mamalar yağ da içerdiği için su ile durulamak yeterli olmaz
İç yüzeylere sıvaşan gıda artıkları ancak fırça ve sabunlu su yardımı ile temizlenebilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul