09-06-2012
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Gnocchi (İtalya)
Gnocchi (İtalya)

Gnocchi çok güzel bir italyan yemeği Evde yapmak biraz sabır ve zaman istiyor ama eğer mutfakta iki veya üç kişi olursanız herşey daha kolay ve çabuk oluyor
- 750gr pişince içi unlu gibi olan ve çabuk dağılan patates (bu cinsin türkçe ismini bilmiyorum, pazarda satıcılara sorabilirsiniz)
- 150gr un
- 75gr irmik
- 1 yumurta
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
- biraz muskat ve karabiber
- patates ezici veya benzeri yardımcı bir alet;
1- Patatesleri kabukları ile pişirin Yumuşadıkları zaman ateşten alıp daha sıcakken soyun ve hemen ezin veya rendeleyin Biraz soğuyunca un, irmik, tuz, baharat ve yumurta ile toplanana kadar iyice yoğurun
2- Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar koparıp, başparmak kalınlığında rulolar yapın 1,5 cm’lik parçalar kesin
3- Unlanmış bir çatal ile parçaların iki tarafını bastırın (Çatalın şekli parçaların üzerine çıkıyor )
Kaynayan tuzlu suda yaklaşık 5 dakika haşlayın Sudan delikli bir kepçe yardımıyla çıkarıp iyice süzdürün (Ben hepsini bir anda süzgece boşalttım 5 dakika sonra hepsi birbirine yapışmışlardı, tek tek ayırmak zorunda kaldım )
5- Pişen ve suları süzülen gnocchileri teflon bir tavada 1 kaşık zeytinyağı ile üzerleri altın rengini alana kadar çevirin ()
Domates sosuyla veya sebzeli yemeklerin yanında servis yapabilirsiniz
Domatesli, mantarlı sos: Bir kutu konserve domates veya 4 tane rendelenmiş domates, 1 soğan, 10-11 tane orta boy mantar, bir fiske şeker, kekik, nane, fesleğen ve 1 çorba kaşığı kadar doğranmış maydanoz
Soğanı yemeklik doğrayın İkiye veya dörde bölünmüş mantarlar ve 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile tavaya koyun Mantarlar suyunu salıp çektiği zaman domatesleri, yarım bardak suyu ve şekeri ekleyin 5-10 dakika kadar pişirin Ateşten almaya yakın baharatlarını ekleyin Servis yaparken maydanozları ekleyin
Artan gnocchileri, pişmiş şekilde kapalı bir kapta, buzdolabında 2-3 gün saklayabilirsiniz Servisten önce tavada çevirirseniz tadı çok güzel, çıtır çıtır oluyor Hatta annem tavaya biraz kaşar peyniri rendesi ekliyor, hepimiz bayılıyoruz

Kaynak: just cook it ve Für Sie NR 259
|
|
|