09-06-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sular
En iyi sular tepelerden,topragı taşsız olan yüksek yerlerden gelir içimi hoş ve hafiftir kaynakların derinde olmasından dolayı kışın sıcak,yazın soguktur
bu suların doguya dogru akanlarının tadı ilk baharda daha iyidir
kabızlık çekenler,tatlı ve berrak su içmelidirler
ishale meyilli ,balgamı çok olanlara sert ve acı sular faydalıdır
yumuşak sular yemekleri çabuk pişirir ve bagırsakları kasar,kabızlık yapar
yagmur suyu bütün sulardan daha hafif,tatlı ve berraktır yagmur sularının en iyisi de sisli havada yaganıdır
yagmur suyu saklanacaksa kaynatılmalıdır kaynatılmazsa suda meydana gelen koku ,ses kısıklıgı yapar
buz ve kardan elde edilen sular agırdır göl ve dere suyu gibi durgun sular yazın sıcak ve tadı kötüdür
demir,bakır,gümüş,kurşun,şap ve güherçile madenlerinin bulundugu yerlerden akan sular çok sert ve kötü olur bagırsakları bozar,idrar zorlugu yapar
nehir,göl ve derelere her türlü su karıştıgından bunları içmek böbrekte taş ve iltihaba sebeb olur
|
|
|