Konu
:
Epididimit
Yalnız Mesajı Göster
Epididimit
09-06-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Epididimit
Tanım
Epididim testisler üzerinde yer alan ve testislerde yapılan spermin olgunlaşması, depolanması ve taşınmasında rol oynayan yapılardır
Erkeklerde skrotum (torbaların) ağrılarının en fazla nedeni epididim iltihaplanması sonucu oluşan epididimitlerdir
Akut epididimitlerde şişlik ve ağrı daha şiddetlidir
6 haftadan fazla sürüyor ise kronik epididimit olarak adlandırılır
Belirtiler
Skrotum (torbalar) şiş ve ağrılıdır
Bu şişlik ve ağrı hafif olabileceği gibi çok şiddetli de olabilir
Bazen hastalar ağrı nedeni ile yürümekte dahi zorlanırlar
ağır enfeksiyonlarda hastalık diğer testise de yayılabilir
Bu durumlarda ateş ve abse oluşumu da görülebilir
Ayrıca barsak hareketleri ile testislerde ağrı, ağrılı işeme veya boşalma, semen sıvısında kan görülmesi gibi belirtileri de olabilir
Nedenleri
Epididimit genellikle üriner sistem enfeksiyonları, klamidya ve bel soğukluğu gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, prostatitler sonucu bulaşan bakterilerle oluşurlar
Çok eşli erkeklerde ve kondom kullanmayanlarda görülme riski artmaktadır
İdrar yolları ve üreme sistemi ile ilgili ameliyat geçirmiş hastalarda veya darlık bulunan hastalarda da risk artmıştır
Önlem
Cinsel ilişki esnasında prezervatif kullanımı ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların erken tanı ve tedavisi epididimitlerin oluşumunu önlemede en etkin yoldur
Tanı
Doktor tarafından yapılacak fiziksel muayene, idrar tetkiki ve bazen ultrason ile tanı konulur
Tedavi
Tedavide antibiyotikler genellikle cinsel eşlerle birlikte kullanılır
Antienflamatuar ilaçlar, yatak istirahati, skrotum askısı, lokal soğuk uygulanması ağrının giderilmesinde faydalı olabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul