Yalnız Mesajı Göster

Karadeniz Bölgesinde Ne Yetişir

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karadeniz Bölgesinde Ne Yetişir







Karadeniz Bölgesinde Ne Yetişir
Fındık: Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85′i bölgeden karşılanır

Çay: Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100′ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir

Tütün: Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanır

Mısır: Bütün kıyı boyunca yetiştirilir

Elma: Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir

Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır

Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir

Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır

Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda (Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır

Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır

Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla