Yalnız Mesajı Göster

Karadeniz Bölgesinde Hangi Ürünler Yetişir

Eski 09-06-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Karadeniz Bölgesinde Hangi Ürünler Yetişir







Karadeniz Bölgesinde Hangi Ürünler Yetişir
Karadeniz Bölgesinde her mevsim yağış görülmesi, yaz kuraklığı isteyen buğday, arpa, yulaf, çavdar, mercimek, pamuk ürünlerin yetişmesini önlemiştir Kıyı kesimde tahılın yerini mısır almıştır

Kış mevsiminde Doğu Karadeniz’de kış ılıklığı fındık, çay, turunçgil, zeytin gibi ürünlerin yetişmesini kolaylaştırmıştır İç bölgelerde yağış azlığı orman örtüsünün azlığına, tahıl ve şekerpancarı gibi ürünlerin öne çıkmasına yol açar Bölgede çalışan nüfusun %70′i geçimini tarımdan sağlamaktadır En verimli tarım arazileri kuzeye bakan yamaçlarda görülür

Fındık: Trabzon, Giresun ve Ordu başlıca üretim alanlarıdır Türkiye toplam üretiminin % 85′i bölgeden karşılanır

Çay: Giresun’dan Gürcistan’a kadar olan kıyı şeridinde yetiştirilir Rize çevresinde yoğunlaşır Türkiye toplam çay üretiminin %100′ü bu bölgeden karşılanır Tabii ekim alanı en dar olan ürünlerimizdendir

Tütün: Daha çok Orta Karadeniz Bölümü’nde (Samsun, Amasya ve Tokat çevresi) yetiştirilir Ayrıca Batı Karadeniz’de Düzce dolaylarında da üretimi yapılır Türkiye toplam tütün üretiminin %13′ü bölgeden karşılanır

Mısır: Bütün kıyı boyunca yetiştirilir

Elma: Bölgede Amasya başta olmak üzere Kastamonu ve Tokat çevresinde yetiştirilir

Şekerpancarı: Amasya, Tokat, Kastamonu çevresinde tarımı yapılmaktadır

Keten-kenevir: Kastamonu başta olmak üzere Sinop, Zonguldak çevresinde tarımı gelişmiştir

Soya Fasulyesi: Ordu- Giresun çevresinde tarımı yapılmaktadır

Zeytin: Soğuktan korunmuş Çoruh vadi oluğunda (Artvin -Yusufeli) tarımı yapılır

Turunçgiller: Kış ılıklığı sebebiyle Rize çevresinde tarımı yapılır

Kivi: Son yıllarda Rize ve Trabzon çevresinde tarımı yapılmaya başlamıştır

Alıntı Yaparak Cevapla