Konu
:
Bergamut Reçeli
Yalnız Mesajı Göster
Bergamut Reçeli
09-05-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Bergamut Reçeli
Bergamut Reçeli Tarifi
Malzemeler
2 adet bergamut
1/2 adet limon
5 su bardağı toz şeker
5 bardak su
Yapılışı Bergamutların sarı dış kabuklarını bıçakla ayıklayınız
İsterseniz çıkan sarı kabukları kağıt üzerine yayarak kurutabilirsiniz
Kurumuş kabukları çay demlemede kullanabilirsiniz
Zar kabukları ayıklanmış bergamutları boylamasına dörde bölünüz
İçteki ekşi sulu kısımlarını temizleyiniz
Kalın etli kabukları kuşbaşı büyüklüğü doğrayınız
İsterseniz kabukları rulo yapmaya elverişli biçimlerde kesebilirsiniz
Rulo yaptıktan sonra da iğne ile ipliğe dizebilirsiniz
Kuşbaşı doğranmış veya ipliğe dizilmiş kabukları harlı ateşte kaynayan bol suya atınız
5 dakika kadar haşlayıp soğumaya burakınız
Haşlama suyu içinde bir gün bekletiniz
İkinci gün bergamutların içinde beklediği suyu dökünüz
Bergamutları sıkıp suyunu çıkardıktan sonra tekrar harlı ateşte kaynayan suda 5 dakika haşlayınız ve soğumaya bırakıp bir gün daha bekletiniz
Aynı işlemi bir kez daha tekraralayınız
Böylece bergamutlar toplam üç kez haşlanıp dinlendirilimiş olacaktır
Şekeri ve suyu tencereye koyunuz karıştırarak orta ateşte kaynatınız
Suda dinlenmiş bergamut kabuklarını sünger gibi elde sıkıpsuyunu çıkartınız ve kaynamakta olan şuruba atınız
Bergamutlar şurubu çekip saydamlaşınca ve de şurup kıvamını bulunca limon suyunu gezdiriniz
Birkaç karıştırmadan sonra da ocağın altını kapatınız
Reçel ılıyınca kaynar sudan geçirilip kurulanmış temiz kavanozlara doldurunuz
Soğuduktan sonra kavanozların tepesine kağıt koyup kapakları kapatınız
Not oğuk yüzey üzerine damlatılan şurup bezelye gibi toplaşıyorsa veya iki parmak ucu arasına konulup parmaklar açıldığında telleşip uzuyorsa reçel kıvam tutmuş demektir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul