09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Resimli Yemek Tarifleri
1- Tavuklu Bamya Çorbası   
Malzemeler:
1 tavuk butu
100 gr bamya kurusu
1 5 çay bardağı şehriye
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
tuz
2 litre soğuk su
yarım limonun suyu(bamyaları haşlamak için)
Yapılışı:
Önce bamyalarını ipinden çıkarmadan limonlu sıcak su ile yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlayın İpinden çıkarın
2 litre soğuk ile tavuk butunu 20-25 dakika kadar haşlayın ve sudan çıkarıp didin Suyunu başka bir yere süzün
Tavuğun kaynar suyundan tencereye 1 litresini aktarın Şehriyeyi, tavuğu ve haşlanmış bamyayı ilave edin
Ayrı bir tavada 2 çorba kaşığı sıvıyağ ile salçayı ve kırmızı toz biberi kavurun (ben bu sosa çok az tuz ilave ediyorum)
Bu sosu tavuk suyuna ilave edin Tuzunu istediğiniz kadar ilave ettikten sonra yaklaşık 10-15 dakika kadar kaynatın
*Sıcak olarak limonla birlikte ikram edebilirsiniz
Afiyet olsun
2- Fırında Omletli Ekmek  
Çok basit Özellikle evde bayat ekmek olduğunda benim yapmayı tercih ettiğim bir şey
Bu pratik tarifi inşallah sizlerde beğenirsiniz
Malzemeler:
1 adet bayat ekmek
250 gr peynir
3 adet yumurta
4-5 adet yeşil sivri biber
kırmızı pulbiber(isteğe bağlı)
tuz (peynir tuzsuz ise )
Ekmekleri yağlamak için rama
Yapılışı:
Ekmekleri dilimleyin
Üzerlerine yağ sürün
Tepsinin üzerine yağlı kağıt serin ve ekmekleri üzerine dizin
Peyniri bir kabın içinde ezin
Yumurtaları çırpıp içine ilave edin
Biberleri yemeklik doğrayın Biberleri de yumurtalı karışıma ilave edin
Karışıma tuzunuda ilave edin ve kaşıkla ekmeklerin üzerine bu karışımdan sürün
İsterseniz üzerine kırmızı tozbiber serpin
Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üzerleri kızarana kadar fırınlayın
Sıcak olarak servis yapın, afiyet olsun
Malzemeler:
6 kişilik
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 kahve fincanı su
İçine:
200 gr kıyma
1 adet kuru soğan
tuz, karabiber
Üzerine:
2 çorba kaşığı tereyağ
1 çorba kaşığı salça
kırmızıbiber, tuz, nane,(kekik)
8 su bardağı su (haşlamak için)
5 diş sarımsak
yarım kilo yoğurt
Yapılışı:
Hamuru yoğuracağımız kaba unu boşaltalım Ortasını havuz gibi açıp yumurtayı,tuzu ve suyu ilave edelim Hamurun hepsi toplanasıya kadar yoğuralım ( hamuru bıçakla kestiğimizde içinde gözenek olmaması lazım )
soğanı rendeleyip kıymayı,tuzu ve karabiberi karıştırarak içini hazırlayalım
Hamurdan 2 yada 3 beze yapıp üzeri ne bir bez örterek 20 dk kadar dinlendirelim
daha sonra 1-2 mm kalınlığında yufkalar açıp 1 5-2 cm kareler keselim kıymalı içten azar azar ortalarına koyuk, dört köşesi üstde ortada birleşecek şekilde katlayalım
katladıklarınızı tabanına un serpilmiş olan tepsiye aktarın ( eger buzlukta saklamak isterseniz 10 dakika kadar orta hararetli fırında kızartmadan fırınlayın Soğunca poşetleyip buluğa koyabilirsiniz Uzun süre dayanır ) kalan hamurlarıda bu şekilde açıp katlayın
Suyu tencereye alıp kaynatın
Kaynayan suyun içine mantıları salın Ara ara yapışmaması için karıştırın Mantılar pişmeye başlayınca yumuşar Sizde birtane alıp pişip pişmediğini kontrol edin
Ayrı bir tavaya tereyağını aktarın ve yağda salçayı, tuzu , naneyi ve kırmızı biberi yakıp tenceredeki sulu mantının içine salçalı yağı aktarın Tencerenin altını kapatın Güzelce karıştırın
Sarımsaklı yoğurdunu hazırlayın Sıcak olarak sulu mantıdan tabaklara üzeri yoğurtlu olarak servis yapın
Afiyet olsun
4- Zeytinli Ekmek       
Malzemeler: ( 4 kişilik )
25gr yaş maya
1 çay kaşığı şeker
1 su bardağı sıcak su (kaynar değil)
1 5 su bardağı un
1 5 su bardağı kepek unu
3 çay kaşığı tuz
1 çorba kaşığı tereyağı (oda sıcaklığında)
1/2 su bardağı çekirdeksiz siyah zeytin
Üzerine;
Susam (çörek otu, ayçiçek çekirdeği içi)
Yapılışı:
Mayayı şekerli sıcak suda eritin
Diğer tarafta beyaz unu, kepek ununu ve tuzu bir kaba aktarın
Tereyağını ekleyin Ekmek kırıntısı gibi bir görünüm alana dek kısa bir süre karıştırın
Şekerli suda erittiğiniz mayayı, unlu karışıma ekleyin Biraz yoğurun Siyah zeytini ilave edin Zeytinler hamura eşit bir şekilde dağılana kadar tekrar yoğurun
Hamuru ılık bir ortamda iki katı kabarana kadar bekletin Hamurun tümüne yuvarlak bir form verin Hafifçe yağlanmış tepsiye aktarın Üzerine susam, çörek otu ve ayçiçek çekirdeği içi serpin
180°C derece önceden ısıtılmış fırında 40 – 50 dakika pişirin Servis yapın
Afiyet Olsun
Tum annelerinin yemeklerini ozlemis olanlarin aaa zamanda annelerinin yemeklerine kavusmasi dilegi ile  
MALZEME:
6 adet tavuk incik
2 su bardağı pirinç
6 su bardağı soğuk su
1 çorba kaşığı margarin
tuz ve karabiber
YAPILIŞI:
1 tavukları güzelce yıkadıktan sonra soğuk suyu ve tavukları düdüklüye yerleştirin 1 tatli kaşığı tuz ilave edin Düdüklüde 30 dakika kaynatın
2 pirinci yıkayın
3 tepsiyi ocağın üstüne alın margarini şeffaflayana kadar eritin Pirinci tepside 4-5 dakika kadar kavurun Yarım tatlı kaşığı kadar tuz ve 1 silme çay kaşığı kadar karabiber ilave edin Her yere eşit kalınlıkta tepsiye pirinci düzeltin
4 haşlanmış olan tavukaları aralıklı olarak tepsideki pirinçlerin üzerine yerleştirin
5 4 su bardağı sıcak tavuk suyunu tavuk parçalarının üzerinden yavaş yavaş tepsiye dökün
6 200 derece sıcaklıkta 35 dakika kadar ( pirinciler suyunu cekesiye kadar ) pişirin
7 Fırını kapatıp 15-20 dakika kadar demlenmesini bekleyin Sıcak olarak servis yapın
Afiyet olsun
6- Güveç'te Kuru Fasulye  hmmmm
Sizlerin de beğeneceğinizi umuyorum
Malzemeler;
Yarım kilo kuru fasulye
250 gr kemikli et
1,5 yemek kaşığı salça
4-5 adet kuru biber
1 büyük baş soğan
1 çay kaşığı tepeleme kırmızı toz biber
2 litre sıcak su
4 kaşık sıyı yağ
Yapılışı;
1 Kuru fasulyeyi sıcak suyuyla 4-5 saat ıslı bekletin
2 Güveç tenceresinin içine irice parçalanmış etleri atın Hafif ateşte etler önce suyunu salsın ve çekene kadar ara ara karıştırın
3 Etler suyunu çekince ıslatılmış fasulyelerin suyunu süzün ve güvecin içine katın
4 Daha sonra fasulyenin 3 parmak üstüne çıkacak kadar kaynar su ilave edin Kuru biberleri yıkayıp onları da içine atın Ve kapağı kapalı olarak orta hararetli ateşte fasulyeler yumuşayana kadar kaynatın Bu da yaklaşık 45dak İle 1 saat arası değişebilir Tabii ki bu arada sürekli suyunu kontrol edin Çünkü suyun durumu fasulyenin cinsine göre değişir Eğer azaldı ise fasulyelerin üzerine geçecek şekilde kaynar su ilave edin
5 Fasulyeleriniz yumuşadı ise; ayrı bir tavada soğanı yağda kavurun
6 Salçasını soğana ilave edin
7 Kırmızı biberi de karıştırıp, tuzu ilave edin 2-3 sefer karıştırın
8 Güveç tenceresinin içine bu soğanlı salçalı karışımı ilave edin 15 dk daha kaynatın
Sıcak olarak servis yapın   
Afiyet olsun  
7- Sütlü Çorba 
Özellikle oruç açarken mideyi acaip rahatlatıyor, hafif ve lezzetli bir çorba  
İsteyen üzerine nane de ekleyebilir, güzel oluyor 
MALZEME: (6-8 kişilik)
1 litre süt
1 su bardağı şehriye
2 bardak soğuk su
2 çorba kaşığı tereyağı( margarin yada 3 çorba kaşığı sıvıyağı
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
tuz
YAPILIŞI:
1 Önce sütü ve suyu tencereye koyun ve ocakta kaynamaya bırakın
2 kaynayınca şehriyeleri icine salın
3 kısık ateşte çok az, 10 dakika kadar kaynatın
4 Yanda bir tavada yağda kırmızıbiberi yakın
5 Tavadaki yanmış yağı tencereye aktarın
Afiyet olsun
8- Köy Çorbası          
MALZEME:
yarım su bardağı yeşil mercimek
1 su bardağı erişte
1 orta boy sogan
2 bardak soğuk su
7 su bardağı sıcak su
4 çorba kaşığı yağ
1 çorba kaşığı salça
1 çay kaşığı kırmızı toz biber
tuz
YAPILIŞI:
Önce mercimekleri yıkayalım
Soğuk suyu tencereye boşaltın ve mercimekleride içine koyup yumuşayıncaya kadar kaynatın Daha sonra mercimekleri süzün ve suyunu dökün
Soğanları küçük küçük doğrayın
Tencereye sıcak suyu koyun
Kaynamaktayken mercimekleri ve erişteyi içine salın
Yanda bir tavada soğanları yağda şeffaflaşana kadar kavurun Tavaya salçayı , kırmızıbiberi ve birazcık tuz ilave edin
Tavadaki harcı tencereye aktrın
kısık ateşte mümkünse kapağı kapalı yada çok az aralık 15 dakika kadar kaynatın
10 dakika kadar dinlendikten sonra çorbamız servise hazır 
Afiyet olsun
|
|
|