Konu
:
Jöleli Kaz Ciğeri Ezmesi
Yalnız Mesajı Göster
Jöleli Kaz Ciğeri Ezmesi
09-05-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Jöleli Kaz Ciğeri Ezmesi
JÖLELİ KAZ CİĞERİ EZMESİ
Kullanılacak malzeme (8 kişi için):
700 gramlık kaz ciğeri,
200 gram tereyağı,
1/2 litrelik bir kutu jelatin,
50 gram siyah mantar,
1 defne yaprağı,
100 gram dilimlenmiş iç yağı,
yeteri kadar tuz ve karabiber
Yapımı: Ezme kalıbını iyice yıkayıp kuruladıktan sonra buz dolabına koyun
Elinizi limonlu suyun içinde tutarak mantarın zarını çıkardıktan sonra dilim dilim doğrayın (Dilimlerden bazılarını türlü dekoratif biçimlerde kesebilirsiniz)
Sonra mantarları içinde bulundukları ekşili sudan süzerek çıkarıp bir süre dinlendirin
Jelatin kutusundaki tanımlamaya uyarak jelatini hazırlayın ve buzdolabının dışında soğumaya bırakın
Jelatin katılaşmadan soğuyunca buzdolabındaki kalıbı çıkarın, altını ve kenarlarını jelatine buladıktan sonra kalıbı dolaba kaldırın
Kalıptaki jelatin donunca bunu yine çıkarın ve jelatine sokup çıkaracağınız mantarlarla kalıbın altını ve yanlarını süsleyin
Sonra kalıbın altına ve yan taraflarına biraz daha jelatin sürdükten sonra kalıbı buzdolabına kaldırın
Beri yanda karaciğeri yağlarından ayırmaksızın bol akarsuda iyice yıkayın
Suyunu süzdükten sonra tuzlayıp biberleyin
Sonra bunları içyağı dilimlerine iyice bastırarak sarın ve yağa bulanmış bir pyreK cam tabağa yerleştirin
Defne yaprağını da koyduktan sonra kabın kapağını örtün ve orta ısılı bir fırına sürün
Vakit vakit kaz ciğerlerini şişleyin
Şişi soktuğunuzda bir damla bile kan çıkmayıncaya kadar kabı fırında tutun
Ciğer iyice pişince fırından çıkarıp kûçûc parçalara doğrayıp ezerek ince delikli tel süzgeçten geçirin
En azından bir saat öncesinden buzdolabından çıkarılmış ve sıcakta yumuşamış olan tereyağını geniş bir porselen kâseye koyun ve çırparak iyice köpürtün
Sonra bu köpürmüş tereyağını çabuk çabuk karıştıracağınız kaz ciğeri ezmesine azar azar katın
Ciğerle tereyağı birbirine iyice karışınca tadına bakın
Gerekirse biraz daha tuz ve karabiber katın
Birkaç defa daha karıştırdıktan sonra bir fincan kadarını bir kenara ayırın, kalanım buzdolabından çıkaracağınız kalıba boşaltın
, Üstünü de jelatinle örtüp kalıbı buzdolabına kaldırın
Bir kenara ayırdığınız kaz ciğeri ezmesi karışımını krema şırıngasına doldurun
Sonra servis vakti kalıptaki ciğeri koyacağınız servis tabağının çevresini isteğiniz uygun biçimlerdeki kaz ciğeri ezmesiyle süsleyin
Üstüne de kalan jelatinden dökerek servis tabağını da buzdolabına kaldırın
Buz dolabındaki kalıpta bulunan jelatini kaz ezmesi donunca kalıbı dolaptan çıkarın ve yarım dakika kadar kaynar suyun içinde tuttuktan sonra servis tabağının tam ortasına başaşağı edin
Kalıbı çekip aldıktan sonra servis tabağını sofraya çıkaracağınız vakte kadar kalmak üzere yine buzdolabına kaldırın
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul