09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Et Yoksa Kuru Fasulye
ET yiyemeyenlerin, protein ihtiyaçlarını yumurtadan ve baklagillerden karşılayabileceği belirtildi
Türk Standartları Enstitüsü (TSE) yayın organı Standart Dergisi'nde yer alan `Etler' konulu araştırmada, değerli demir içerikleri nedeniyle haftada bir kaç kez et tüketilmesinin yerinde olacağına dikkat çekildi Araştırmada, ete alternatif olarak yumurta ve kurubaklagillerin tüketilebileceği belirtilerek şu öneride bulunuldu:
"Et grubunda, etlere yakın protein içermeleri nedeniyle yumurta ve kuru baklagiller ile yağlı tohumlar tercih edilebilir Et yenemediği durumda, bu besinlerden de yararlanılır Örneğin, yumurta haftada 3- 4 adet tüketilmelidir Her bir yumurta 2- 3 ızgara köfteye eşittir Yine, et, balık ve tavukta bir porsiyon olarak belirlenen 50- 60 grama karşın, bir çay bardağı yani 90 gram kurubaklagillerden bir yemek, 30 gram yağlı tohum, protein açısından ete eşit sayılmaktadır ''
ETLER MUTLAKA PİŞİRİLMELİ
TSE'nin etler konusundaki araştırmasında, kırmızı ve beyaz etlerin pek çok hastalık etmeni taşıdığına dikkat çekilerek, mutlaka pişirilmesi önerildi Bu arada sert etlerin yumuşatılması için pişirme öncesi zeytinyağı, soğan, sirke, şarap, domates, salça, baharat kullanılarak işleme tabi tutulabileceği ifade edildi
|
|
|