Konu
:
Ahçılığın Püf Noktaları
Yalnız Mesajı Göster
Ahçılığın Püf Noktaları
09-05-2012
#
9
Prof. Dr. Sinsi
Ahçılığın Püf Noktaları
BESİNLERİN TUZLANARAK VE EKŞİLİĞİNİN ARTIRILARAK SAKLANMASI
Tuz, besinleri bozan küçük canlılara zehir etkisi yapar
Tuzun bu özelliğinden yararlanarak, pekçok besini saklamak mümkün olur
Besinlerin saklanmasında tuzdan iki şekilde yararlanılır:
1) Kuru tuzlama (sele zeytini, pastırma, çiroz ve salçalarda olduğu gibi)
2) Salamuraya yani tuzlu suya koyma (beyaz peynir, yeşil zeytin salamurası ve bazı turşularda olduğu gibi)
Kuru tuzlanan veya salamuraya konulan sebzelerde meydana gelen ihtimar (fermantasyon) sonucunda bir ekşilik hâsıl olur
Süt asidinin oluşmasından doğan bu ekşilik, besinlerin bozulmasını önler
Nitekim, bazı sebzelere sirke katılarak bunların ekşilikleri artırılırsa, uzun süre dayanmaları sağlanabilir
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul