09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Sarımsak Neden Kokar?
Sarmısak ismi eski Türkçe'deki 'sarmusak'dan gelir Bu nedenle sarımsak değil de sarmısak demek daha doğru olur Sarmısak, soğanın yakın akrabasıdır Pırasa da 'allium' denilen bu ailenin bir üyesidir
Sarmısağın anavatanı Hindistan olarak biliniyor Tarihin ilk çağlarında Sümerler ve Mısırlılar tarafından ilaç olarak kullanılmış, yemeklere verdiği lezzet özelliği daha sonra anlaşılmıştır
Yunan uygarlığında, karşılaşacakları vampirlere karşı kullanmaları için Olimpiyat atletlerinin yanına verilmiş, bu inanç ortaçağ Avrupa'sında da kabul görmüş, kurt adamlar ve vampirler gibi şeytani güçlere karşı boyunlara ve evlerin duvarlarına asılmıştır
Yunan ve Roma imparatorluklarında asiller, kokusu nedeniyle sarmısağa burun kıvırmış, yiyenler tapınaklara sokulmamış, ona 'pis kokulu gül' adı verilmiştir Brahman rahiplerinin sarmısak yemeleri yasaklanmıştır Ortaçağda İspanyol kraliyet aileleri, İngiliz soyluları ve sonradan Amerika'ya yerleşen koloniler de sarmısak düşmanı olarak vampirlerin tarafında yer almışlardır
Asırlar boyu kokusu nedeniyle itilip kakılan sarmısağın insan sağlığı üzerindeki mucizevi olumlu etkileri, sonunda biraz geç de olsa fark edilmiş, sarmısak ilaç endüstrisinde yerini almış, gıda uzmanlarının en çok önerdikleri bir yiyecek haline gelmiştir
Sarmısağın kokusu, bünyesindeki kükürtten kaynaklanıyor Aslında bir diş sarmısak kokusuz bir kükürt bileşiği içeriyor Bu bileşik, sarmısak kesildiğinde, ezildiğinde ya da çiğnendiğinde, hava ile temas edip 'diallyl sulphide' denilen başka bir kükürt bileşiğine dönüşüyor
Sarmısağa ünlü kokusunu veren 'diallyl sulphide' geçici bir bileşik olup, pişirme karşısında bozulur bu da sarmısağın antibiyotik etkisini kaybetmesine yol açar
Sindirim yoluyla kana karıştığından, nefes ve ter yoluyla dışarı atılırken çevreye yayılan bu kuvvetli ve keskin kokuyu yok etmenin bir yolu, soyar soymaz, hava ile temas etmesine fazla zaman bırakmadan yemektir Yedikten sonra bir tutam maydanoz veya kahve tanesi çiğnemek de kokuyu önler
Son zamanlarda piyasaya sürülen sarımsak tabletleri, özel bir madde ile kaplı olduklarından midede hazmedilinceye kadar koku salmazlar Sarmısağın kokusunun yanında küçük bir kusuru daha vardır Lahana, fasulye, soğan gibi yoğun bağırsak gazlarına sebep olur
|
|
|