Konu
:
Topak Peyniri Yapimi
Yalnız Mesajı Göster
Topak Peyniri Yapimi
09-05-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Topak Peyniri Yapimi
TOPAK PEYNİRİ YAPIMI
Bilhassa güney ve doğu illerinde ilkel bir şekilde yapılan peynirlerdendir ve her yerde ayrı bir yapılış şekli vardır
Çok tuzlu ve sert peynirlerdendir
Salamurada muhafaza edildiği gibi kuru olarak da muhafazası mümkündür
Topak peyniri haşlanarak veya haşlanmadan yapılan iki ayrı çeşitte elde edilmektedir
Haşlanarak yapılan topak peynirleri tamamen olgunlaşmış yani yemeklik olarak hazırlanmış ve pazara getirilmiş peynirlerden yapılır
Tıpkı saç örgüsü şeklindeki örük peyniri dediğimiz peynir gibi peynirden yapılan peynirdir
Bu peynir örük peyniri yapıldığı esnada kaynar su içinde daha uzun süre kalarak kıvamını kaybeden peynirin avuç içinde yoğurularak bir topak biçimine getirilmesi ve yine avuç içinde 5-6 santim çapında yuvarlaklar hâlinde yassıltılması suretiyle yapılır ve yüzde 20 oranında, yani bir kilo suda 200 gram tuz eritmek suretiyle elde edilen salamura içinde muhafaza edilir
Yahut bir sıra peynir, bir kat tuz konmak suretiyle çömlek veya kavanoz içinde kuru olarak saklanır
Her iki şekilde de bir gece önecden ılık suya konarak tuzu çıkarılmak suretiyle yenilir, sert peynirlerden olduğu için börekte ancak rendelenmek suretiyle kullanılır
Keçi sütünden yapıldığı gibi muhtelif sütlerin karışımından yapılan peynirlerle de topak peyniri yapılabilir
İkinci şekildeki topak peynirleri doğrudan doğruya sütten elde edilir
En iyisi koyun sütünden yapılanıdır
Fakat keçi, koyun, inek sütü karışımından da yapılır
Yapılışı tıpkı beyaz peynirin yapılışı gibidir
Fakat süt 30-32 derecede ve yarım saatte pelteleşmek üzere mayalanır
Yani 10 kilo süte iki gram maya konulur
Tıpkı beyaz peynir gibi muamele görür
Bez askılarda uzun süre tutularak, sonra da baskı altında uzun müddet bırakılarak suyu iyice süzüldükten sonra avuç içinde istenilen büyüklükte toparlaklar hâline getirilerek tuzlanır
Eğer peynir salamurada saklana-caksa yüzde 20 nispetindeki salamuraya konularak serin bir yerde muhafaza altına alınır
Ancak peynir topaklarının salamuranın yüzüne çıkmaması için muhafaza edildiği kabın üzerine ya asma çubuğundan yahut ta tahtadan yapılmış bir kapak, bu kapağın üzerine de bir taş ağırlık konulur
Eğer peynirin kuru olarak muhafazası isteniliyorsa o zaman topaklar her gün ince tuzla sıvamaca tuzlanır ve üzerleri kuru bir hâl alınca bol tuzlu tahta sandıklar veya küp cinsinden toprak kaplar içine istif edilerek ve üzerlerine bol tuz serpilerek muhafaza altına alınır
Köylülerin pazara sevkettikleri peynirler bu nevi peynirlerdir
Küçük küçük topaklar hâlinde yapılanları da vardır
Salamura topak peynirleri, kuru topak peynirlerinden daha yumuşaktır
Kuru peynirler taş gibi sert olur
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul