Konu
:
Kirli Hanim Peyniri Yapimi
Yalnız Mesajı Göster
Kirli Hanim Peyniri Yapimi
09-05-2012
#
1
Prof. Dr. Sinsi
Kirli Hanim Peyniri Yapimi
KİRLİ HANIM PEYNİRİ YAPIMI
Yumuşak ve çayır peyniri gibi tuzsuz peynirlerden olup sadece istanbul'a mahsus bir peynirdir, ilkbahar mevsiminde yapılır ve satılır
Uzun süre dayanmaz
Bilhassa peynir helvası ve peynir tatlısı yapımında kullanılır
Bekletilince çabuk bozulacağından tuzlanarak ve salamuraya konularak saklanması gerekir
Fakat çok yumuşak olur
Çünkü Edirne ve salamura tipi olgunlaşmış beyaz peynirler gibi suyu tamamen çıkarılmış olmadığı için salamurada sertleşmez
Yapılışı: Kirli hanım peyniri evlerimizde de kolayca yapabileceğimiz peynirlerden birisidir
5 kilo sütten bir kilo kirli hanım peyniri elde edileceği hesaplanarak lüzumu kadar süt 2-3 kat temiz bezden süzülerek hazırlanır
Sütün 30 derece sıcaklıkta olması lâzımdır
10 kilo süte bir gram şişe mayası hesap edilmeli ve bu maya 30 derece sıcaklıkta 50 gram suyla sulandırılmalıdır
Sütü de daha önce karıştırmaya başlamalı ve mayayı süt karıştırılırken sicim gibi ince ince akıtarak katmalı ve karıştırmaya devam edilmelidir
3-4 dakika kadar karıştırdıktan sonra sıcaklığını muhafaza etmesi için üzerini örtmeli, sütün telemeleşmesi için bir saat bekletmeli
Bir saat sonra telemenin kesilmesi işine başlanmalıdır
Evlerde özel peynir bıçakları bulunmayacağı için telemeyi tencere veya kazanın dibine değecek uzunlukta bir bıçakla önce büyük sabun kalıpları biçiminde kesmeli
Ancak kesme işine başlamadan düz bir kepçeyle ve yavaşça telemenin üstündeki kaymak kısmını tencerenin bir kenarına çekerek bunun dibe gitmesini temin etmeli, kesme işine bundan sonra başlanmalıdır
Telemeyi sabun kalıbı biçiminde kesip beş dakika bekledikten sonra aynı şekilde, fakat bu sefer 5-6 santimlik kareler hâlinde kesmeli
Yine beş dakika beklemeli
5 dakika sonra tekrar daha küçük parçalar hâlinde kesmeli ve sonunda birer santimlik kareler hâline gelince bir 10 dakika kadar peynir parçacıkların-daki suyun dibine çökmesini beklemeli
Daha sonra tencere veya kazanın ağzına temiz bir salaşpur bağlayıp suyu bir başka temiz kaba almalı
Kalan parçalanmış telemeyi de yine temiz bir beze doldurup bir çengele aşmalı ve 2 saat süzülmeye bırakmalı
Çıkan peynir suyu da ya kaynatılarak içinde kalan lor peyniri alınmalı, yahut bu su çorba pişirilmesinde veyahut ta börek vesair hamur işlerinde kullanılmalıdır
Teleme 2 saat askıda kaldıktan sonra kapağı içine geçecek şekilde altı ve yanları delikli kalıba konulmalıdır
Bu kalıplar sepet, madeni ya da porselen bir kalıp olabilir
Ancak kalıba daha önceden temiz ve seyrek dokunmuş bir bez serilmeli, askıdan indirilen peynir bu bezin içinde kalıba konulmalıdır
Kalıbın içine geçecek şekildeki kapağı kapatıldıktan sonra üzerine bir ağırlık konarak ikinci defa süzülmeye bırakılmalıdır
2 saat de bu şekilde süzüldükten sonra kalıptan çıkarılarak keskin bir bıçakla sabun kalıbı gibi kesilerek kullanılmak üzere serince bir yerde veya buzdolabında saklanmalıdır
Kirli hanım peynirinin güzel kokması için yıkanmış asma yaprağına sarılarak saklanması da mümkündür
Fakat peynir tuzsuz olduğu için çabuk bozulur
Hemen yemek veya kullanmak, yahut ta tuzlayarak saklamak lâzımdır
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul