Yalnız Mesajı Göster

Marmara Yemekleri

Eski 09-05-2012   #2
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Marmara Yemekleri




MARMARA DENİZ TÜRLÜSÜ

Kullanılacak malzeme (4 kişi için):
Tutarı 2 kilo gelecek kadar türlü balık
1 baş soğan,
1 sap kereviz,
2 baş havuç,
1 demet maydanoz,
1 diş sarmısak,
çok acı bir kırmızı biber,
çok olgun 6 domates,
zeytinyağında kızartılmış 12 dilim tava ekmeği,
yeteri kadar tuz ve karabiber,
1/2 bardak zeytinyağı

Yapımı:
Mezit, tekir, barbunya, kaya gibi küçük balıkların pullarını kazıdıktan, yüzgeçlerlerini kesip attıktan sonra bunların içlerini temizlemeli
Mürekkep balığının önce sert olan ağzını kesip atmalı Sonra vantuzlu kollarını gövdesinden ayırmalı Torbasındaki kıkırdaklı kemiği ve mürekkep kesesini çıkardıktan sonra dışındaki ince zarı soymalı Kollarındaki küçük vantuzları makasla teker teker kesmeli, atmalı
Bütün balık ve deniz hayvanlarını bol akar suda iyice yıkadıktan sonra bunları bir delikli kaba koyup bir kenarda süzülmeye bırakmalı
Bîr kuşaneye zeytinyağını koyup ısıtmalı Kırmızı biberle sarmısağı kıyarcasına ince doğramalı ve kuşanedeki zeytinyağının içine atmalı Yağ kızmaya başlayınca rendelenmiş olan soğanla kereviz ve kıyarcasına ince doğranmış kereviz yaprağıyle yarım demet maydanozu atmalı Sebzeler iyice piştikten sonra önce yuvarlak yuvarlak doğranmış mürekkep balığı gibi geç pişen deniz hayvanlarını kuşaneye koymalı Kabukları soyulduktan, çekirdekleri çıkarıldıktan, küçük parçalara doğranmış domatesi kattıktan sonra bunları beş - on dakika kadar pişirmeli Sonra bütün balıkları katmalı Balıkları onbeş dakika kadar pişirmeli Bu sürenin sonunda tuzunu ve biberini serpmeli Gerekirse biraz ılık su katmalı ve beş-on dakika daha pişirmeli Sonra kabı ateşten indirmeli Çukur bir servis tabağına zeytinyağında kızartılmış ekmekleri yanyana dizmeli, bunların üstüne de balıkları serpiştirmeli Yemeğin salçasını da gezdirerek döktükten sonra kalan kıyılmış maydanozu serpmeli ve sıcak sıcak servis yapmalı

Alıntı Yaparak Cevapla