Konu: Taze Rikotta
Yalnız Mesajı Göster

Taze Rikotta

Eski 09-05-2012   #1
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Taze Rikotta




açıklama & notlar

Malzemeler: Yaklaşık 1 bardak (cup) rikotta içindir

içindekiler

1 lt süt (mesela Sütaş)

250 ml kefir (buttermilk)

1 metre beyaz, temiz bir tülbent

hazırlanışı

Tülbenti dörde katlayıp, bir süzgecin içine serin Süzgeci lavabonun içine koyun

Çelik bir tencerenin (bakır veya alüminyum olmayacak) içine sütü ve kefiri boşaltın Tencereyi ocağa koyun ve ateşi iyice açın

Ateşe dayanıklı bir kauçuk spatulayı (bu spatulalar, karıştırma esnasında tencerenin dibine yiyeceğin yapışmasını önlediği için çok kullanışlıdır) kullanarak sütü karıştırmaya başlayın Tencerenin dibinin tutmaması için, spatulayı tencerenin tabanına sürterek karıştırmaya dikkat edin

Süt ısındığında karıştırmayı bırakın Bu aşamada süt kesilmeye ve katı kısım yüzeyde toplanmaya başlayacak

Bu arada, dibe yapışmış olabilecek parçaları yüzeye çıkarmak için, spatulayla tencerenin dibini hafifçe kazıyın Yapışan parçalar hemen yanabilir ve bu istiyeceğiniz en son şey olur

Eğer bir şeker termometreniz varsa ısıyı ölçün Isı 80 derece olduğunda süt tamamen kesilecek, katı ve sıvı kısım birbirinden ayrılacaktır Termometre yoksa gözleyerek anlayabilirsiniz Tencerenin yüzeyi parça parça halde yüzeyde toplanmış ve kesilmiş parçalarla dolduğunda peyniriniz olmuş demektir

Tencereyi ocaktan alın ve içindekini hazırladığınız süzgeçin içine dökün Bırakın peyniriniz iyice süzülsün

Sonra tülbenti kıvırarak kalan sudan da kurtulun

Peyniri tülbentin içinden çıkarın ve bir saklama kabının içine koyarak, en fazla 1 hafta içinde tüketmeye bakın

Alıntı Yaparak Cevapla