Yalnız Mesajı Göster

Uslanmamdan Mutfak Menüsü

Eski 09-05-2012   #11
Prof. Dr. Sinsi
Varsayılan

Uslanmamdan Mutfak Menüsü




Mercimek Köftesi

malzemeler:

1 su bardağı kırmızı mercimek
1 litre su
2 su bardağı ince bulgur
2 baş kuru soğan
1 çay bardağı zeytinyağı
1,5 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı karabiber
dilediğiniz miktarda pulbiber
1 çay bardağı sıcak su
1,5 yemek kaşığı domates salçası
1 demet maydanoz
6-7 sap yeşil soğan
1,5 tatlı kaşığı tuz
marul veya roka

hazırlanması:
1 1 su bardağı kırmızı mercimeği yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun tencerenin kapağını aralık bırakın (yoksa taşıyor) mercimekler ezilip hafif sulu kalıncaya kadar kaynatın (bütün suyunu çekerse köfteler kuru olur)

2 2 su bardağı ince bulguru derin ve yayvan bir kaba alın (bunun gibi) üzerine sulu mercimeği ekleyip karıştırın kabın üzerini alüminyum folyoyla kapatıp mercimekler şişene kadar (30-45 dakika) bekletin

3 bu arada 2 baş kuru soğanı yemeklik doğrayıp tavaya alın bir çay bardağı zeytinyağı ile soğanları öldürün 1,5 yemek kaşığı bier salçasını ve 1,5 yemek kaşığı domates salçasını ekleyin 1 tatlı kaşığı karabiberi ve dilediğiniz kadar pulbiberi de ekleyip karıştırın en son 1 çay bardağı sıcak suyu tavaya ilave edip 1-2 taşım kaynatın

4 bu karışımı bulgur ve mercimek karışımına ekleyin tüm malzemeyi karıştırıp kabın üzerini tekrar kapatın

5 5-6 sap yeşil soğanı yıkayıp doğrayın bir demet maydanozu da aynı şekilde yıkayıp kıyın bunları bir kenara koyun

6 derin kaptaki karışımınıza 1,5 tatlı kaşığı tuz ekleyin ve 10 dakika boyunca yoğurun yoğurduğunuz köfte harcına kenarda bekleyen yeşillikleri ekleyin 2-3 dakika daha yoğurun (köfte harcınız sulu gelirse bir miktar daha ince bulgur ekleyip suyu çekmesini sağlayabilirsiniz) harçtan cevizden az büyük parçalar koparıp avucunuzun içinde şekil verin (elips veya çiğ köfte şekli olabilir)

7 servis tabağına marul veya roka dizip köfteleri üzerlerine yerleştirin

Ispanak Salatası

Malzemeler:

300gr ıspanak yaprağı, ayıklanmış ve yıkanmış (saplarını kullanmıyorsunuz)
3 adet büyük boy patates, haşlanmış
1 su bardağı süzme yoğurt
2 yemek kaşığı mayonez
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı zeytinyağı
* eğer süzme yoğurt yoksa 500gr yoğurdu kağıt havlu serili bir eleğe koyup bir gece buzdolabında süzdürün

Hazırlanması:

Ispanakları mutfak robotunda kıyın Haşlanmış patatesleri ezin
Yoğurt ve mayonezi karıştırın Patatesleri ilave edip iyice karıştırın Kıyılmış ıspanakları karışıma ekleyin
Tuzunu ve yağını da ilave edip servis tabağına alın Dilerseniz salatanızı nane yaprağı ile süsleyin

Patatesli Patlıcan Yemeği



Malzemeler:

5 patlıcan
2 orta boy kuru soğan
7 diş sarımsak
7-8 sivri biber (birkaç tanesi acı olsun)
yarım çay bardağından biraz fazla zeytinyağı
2-3 patates
4 orta boy domates (domatesler küçükse 5 adet)
yarım çay bardağı kaynar su
tuz

Hazırlanması:

Patlıcanları alacalı soyup irice küpler halinde doğrayın Hepsini bir kaba alıp üzerine biraz tuz serperek ovun ve bu halde bir süre bekletin
Soğanı soyup yemeklik doğrayın, sarımsakları soyun, biberleri temizleyip doğrayın Hepsini zeytinyağıyla beraber yayvan bir tencereye koyarak kavurun
Patatesleri soyup doğrayın, tencereye ilave edip bir süre daha kavurun
Domatesleri soyun, irice küpler halinde doğrayıp tencereye ekleyin Patlıcanları birkaç kez sudan geçirip tencereye ilave edin Onları da bir süre kavurduktan sonra kaynamış suyu ekleyin Bir taşım kaynatıp altını kısın Tencerenin kapağını kapatıp patatesler pişene kadar pişirin (patatesler pişince patlıcanlar da pişmiş demektir) En son tuzu ilave edin
Servis yaparken çok fazla karıştırmadan, patlıcanları ezmemeye özen gösterek tabaklara paylaştırın

Alıntı Yaparak Cevapla