09-05-2012
|
#12
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
Aşure

aşure için gereken malzemeler:
yarım kg buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr kuş üzümü
100 gr çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
1 kg toz şeker
hazırlanması:
1 aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın
2 nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın
3 her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin
4 8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın
5 buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin bir sürede pirinçlerle beraber pişirin
6 hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin 10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin 15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın
7 aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz
8 aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin
not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz
Köfteli Yoğurt Çorbası

malzemeler:
2 kase süzülmüş yoğurt
1 yumurta
2 yemek kaşığı un
1 çay bardağı su
1 yumruk büyüklüğünde kıyma
1 tutam tuz
karabiber
1,5-2lt su
1,5 çay bardağı pirinç/şehriye
hazırlanması:
1 kıyma, tuz ve karabiber ile köfte harcı yapın bu harçtan nohuttan küçük köfteler yapın
2 1,5-2 litre suyu kaynatın köfteleri atıp 5 dakika kaynatın ardından şehriyeleri ekleyin çorbanın altını kapatıp ılıtın
3 2 kase yoğurt, 1 yumurta, 2 kaşık un ve 1 çay bardağı suyu çırpın çorbadan kepçeyle azar azar aldığınız suyla yoğurtlu harcı ılıtın
4 ılınan harcı karıştıra karıştıra tencereye ekleyin karıştırarak kaynatın kaynayınca altını kapatın üzerine zeytinyağında kızdırılmış nane gezdirerek servis yapın
Hanımeli Böreği

malzemeler:
4 yufka
1 paketten az margarin
yarım çay bardağı dolmalık fıstık
sıvıyağ
1 kuru soğan
250g kıyma
tuz
karabiber
yarım çay bardağı kuş üzümü
tarçın
maydanoz
1 yumurtanın sarısı
hazırlanması:
1 dolmalık fıstığı bir tavada sıvıyağ ile kavurun yemeklik doğranmış soğanı ve kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin ateşten alıp tuz, kara biber, tarçın, kuş üzümü ve maydanoz ile karıştırın
2 margarini eritin 2 yufkayı yağlayıp üst üste koyun ve 12 eşit paçaya bölün parçaların geniş kısımlarına kıymalı içten koyup sigara böreğinden irice sarın diğer 2 yufka için de aynı işlemi uygulayın
3 böreklerin üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin
|
|
|