09-05-2012
|
#13
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
İslim Kebabı
İslim Kebabı:
15 adet
Malzemeler:
1,5kg ince uzun patlıcan
4-5 adet çarliston biber, irice doğranmış
3-4 adet küçük domates
köfte için:
yarım kg kıyma
1 yumurta
1 kuru soğan
2-3 diş sarımsak
2-3 dilim ekmek içi (fırında kurutulup rondoda çekilmiş)
tuz
karabiber
sos için:
2-3 domates
sıvıyağ
1 çay bardağı su
tuz
Hazırlanması:
Patlıcanların kabuklarının bir kısmını ortadan kesin, böylece diğer dilimlerken kenarlarında çizgiler kalsın (fotoğraf için tıklayın) Dilimleri tuzlayın veya tuzlu suda bekletin
Bu arada köfteyi hazırlayın Köfte harcındaki tüm malzemeleri karıştırıp yoğurun Harçtan yumurtadan biraz küçük parçalar koparıp yuvarlayın Cam tepside fırına sürüp 200C'de pişirin
Köfteler pişerken patlıcanları kızgın yağda hafif pembeleşene kadar kızartın
Derin bir kaseye 2 patlıcan dilimini karşılıklı yerleştirin İçine bir köfte koyup patlıcanları üzerine kapatın Kaseyi ters çevirin, kebabı fırın tepsisine yerleştirin Üzerine 1 biber dilimi ve 1 domates dilimi yerleştirip kürdan batırın ve 200C'de pişirin
Sosu için domatesleri soyup rendeleyin Biraz sıvıyağ ile tavada öldürün, suyu ilave edip kaynatın Tuzunu da ekledikten sonra tabaklara paylaştırın
Acem Pilavı
Malzemeler
2 su bardağı pirinç
500gr kuşbaşı et
3 su bardağı et suyu ya da sade su
2 orta boy soğan
6 yemek kaşığı tereyağı
4 yemek kaşığı çamfıstığı
4 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı kakule
1 tatlı kaşığı tarçın
1/2 tatlı kaşığı öğütülmüş karanfil
tuz
Hazırlanması:
Pirinci tuzlu ılık suda yarım saat bekletin, sonra iyice yıkayın ve suyunu süzün
Kuş üzümlerinin saplarını temizleyin Şişmeleri için yarım saat ılık suda bekletin
Kakulelerin kabuklarını ayıklayıp tohumlarını havanda dövün (ben kakule eklemedim)
Soğanları ufak ufak yemeklik doğrayın Geniş bir tencerede önce yağın yarısını eritin ve etleri kavurmaya başlayın Et, suyunu salıp tekrar çekince soğanları ekleyin, hafif tuzlayın ve soğanlar pembeleşinceye kadar kavurun Tencereye bir bardak sıcak su ekleyin Etler ve soğanlar iyice yumuşayıncaya kadar, arada bir suyunu kontrol ederek kısık ateşte yaklaşık 1 saat pişirin
Etler pişince tencereden alın, fazla suyunu süzün ve pilavı pişireceğiniz, yayvan bir tencereye aktarın (ben baştan pilav tenceresinde yaptığım için bu işlemi atladım)
Tüm baharları - + kuş üzümü ve çamfıstığını- ekleyin, etlerle iyice karıştırın Yıkanmış pirinçleri etlerin üstüne dökün ve hiç karıştırmayın, et ve pirinç ayrı tabakalar halinde kalsın 3 su bardağı suyu kaynatın, biraz tuzla kalan yağı ekleyip tencereye dökün Tencerenin kapağını kapatın ve önce orta sonra kısık ateşte, pirinçler suyunu çekinceye kadar 10-15 dakika pişirin Pilavı ateşten alın, ağzını bezle örtün, kapağını kapatın ve bırakın 20 dakika dinlensin
Sonra büyük bir servis tabağını tencerenin üstüne kapatın, tencereyi ters çevirin ve Acem Pilavı'nı üstündeki etlerle birlikte servis edin
Sultan Lokumu
tarifi uygulamak için; 1 kg süt, 1 paket (250 gr) margarin, 2 su bardağı şeker, 1 paket vanilya, 2 su bardağı + 2 yemek kaşığı un, ceviz ve tarçın gerekiyor önce unla yağı kavurun şekeri ekleyip kavurmaya devam edin sütü azar azar ekleyin, çırparak pişirin oldukça yoğun bir muhallebi kıvamına gelip pişince ocaktan indirin hemen vanilyayı ekleyip 10 dk çırpın buzdolabında en az 2-3 saat bekletin soğuyunca her birinden ceviz büyüklüğünde parçalar alın, içine ceviz + tarçın karışımından koyup kapatın ve yuvarlayın lokumları hindistan cevizi serpilmiş tepsiye dizin her tarafının hindistan cevizine bulanmasını sağlayıp, kürdan batırın servis edene kadar buzdolabında saklayın  
|
|
|