09-05-2012
|
#16
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
Gavurdağı Salatası

Malzemeler:
4 adet domates
4 adet küçük salatalık
4-5 adet sivri biber
birkaç dal maydanoz
5-6 adet taze soğan
arzuya göre birkaç adet kornişon turşu, doğranmış
bir baş küçük kuru soğan, yemeklik doğranıp tuzla ovulmuş
yarım limonun suyu
yarım çay bardağı sızma zeytinyağı
1 yeme kaşığı nar ekşisi
tuz
arzuya göre 1 tutam kuru nane
1 su bardağı irice kırılmış ceviz
Hazırlanması:
Domatesleri, salatalıkları ve sivribiberleri fındık büyüklüğünde küp küp doğrayın Maydanozu kıyın Taze soğanları da doğrayıp tüm malzemeleri turşu ve kuru soğanla birlikte karıştırın
Zeytinyağını ve limonu da karıştırıp salatanın üzerine gezdirin Tuzunu ayarlayın Kullanıyorsanız naneyi ekleyin
En son cevizi salatanızın üzerine serpip servis yapın
Renkli Patates Topları

40-45 adet
malzemeler:
8-9 orta boy patates
1-2 yemek kaşığı tereyağı
tuz
3 adet havuç, rendelenmiş
küçük bir demet dereotu veya maydanoz, doğranmış
kırmızı biber
hazırlanması:
patatesleri haşlayıp, kabuklarını soyun ezme aleti ile hepsini geniş bir kapta ezin tereyağını ilave edin patateslerin sıcaklığı ile yağın erimesini sağlayın en son tuzunu ekleyip karıştırın
ayrı ayrı tabaklara havucu, dereotunu ve biberi koyun patatesten bir miktar alıp avcunuzda top yapın daha sonra bu topu havuca bulayıp tabağa yerleştirin bu işlemi tüm malzemeler bitene kadar tekrarlayın
Bağlama Poğaça

hamur malzemeleri:
2 su bardağı ılık süt
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvı yağ
2 yumurtanın beyazı (sarıları üzerlerine sürülecek)
1 tatlı kaşığı toz şeker
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı kabartma tozu
50gr yaş maya
aldığı kadar un
iç malzemeleri:
peynir ve maydanoz
üzerine:
rendelenmiş kaşar peyniri
susam
çörek otu
ay çekirdeği içi
2 yumurtanın sarısı (ben hamurdan artan yumurta sarıları az gelince iki tane daha ekledim artan yumurta beyazlarını da peynirli içe karıştırabilirsiniz )
hazırlanması:
mayayı ılık sütte eritin yoğurma kabına bir miktar unu alıp tuz, şeker ve kabartma tozu ile karıştırın eriyen mayayı azar azar una ekleyin bir elinizle yoğururken diğer elinizle yavaş yavaş yoğurdu, yağı ve yumurta beyazlarını ekleyin bu arada gerektikçe un ilave edin un yeterli gelince hamuru bir süre daha yoğurun daha sonra üzerine bir bez örterek oda sıcaklığında 1-1,5 saat bekletin
hamur kabarınca 1-2 defa daha yoğurun daha sonra hamurdan ceviz büyüklüğünde bezeler alıp açın içine 1 tatlı kaşığı maydanozlu peynirden koyup iyice kapatın ve rulo yapın bu ruloyu biraz esneterek düğüm atın düğümü yağlı kağıt serili tepsiye dizin bu işlemi hamur bitene kadar tekrar edin
fırını 225C'ye getirin ısınınca fırını kapatın poğaçaların üzerlerine yumurta sarısı sürün çok az rendelenmiş kaşar serpin daha sonra karıştırdığınız çörek otu, susam ve ay çekirdeğini serpin tepsiyi kapalı haldeki fırında 5 dakika bekletin tepsi hala içinde iken fırın ısısını 225C'ye getirin poğaçaların üzerleri kızarana kadar (yaklaşık 20-25 dakika) pişirin (fırının içinde bekletme işlemi tarifte yoktu ama ben her mayalı hamur için aynısını yapıyorum )
poğaçalarla birlikte pazar kahvaltısında sunmak için taze portakal+greyfurt suyu hazırlayabilirsiniz  
|
|
|