09-05-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
Nohut Salatası

malzemeler:
250 gr (1 su bardağı) nohut
1 demet roka, ince ince doğranmış
2 yemek kaşığı çekirdeksiz siyah zeytin, doğranmış
3 domates, çekirdekleri çıkarılmış ve küp küp doğranmış
3 çarliston biber, küp küp doğranmış
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
tuz
hazırlanması:
1 haşlanmış nohut yoksa nohutları bir gece önceden suda bekletin, ertesi gün haşlayıp suyunu süzün
2 nohutları geniş bir kaba alın roka, zeytin, domates ve çarliston biber ekleyin
3 en son zeytinyağını ve tuzunu ekleyip karıştırın
Güllaç

malzemeler:
10-11 güllaç yufkası
2,5 lt süt
750g toz şeker
1 paket şekerli vanilin
nar taneleri
dövülmüş ceviz veya antep fıstığı
hazırlanması:
1 süt ve şekeri kaynatın vanilini ekleyip ılıtın bir güllaç yaprağını parlak kısmı yukarı gelecek şekilde tepsiye serin üzerine bir kepçe ılınmış sütten gezdirin diğer yaprağı bunun üzerine koyup tekrar süt gezdirin bu işlemi tüm yapraklar bitene kadar tekrarlayın kalan sütü en üstteki yaprağın üzerine dökün (süt fazla gelir diye merak etmeyin, yapraklar çok fazla süt çekiyor) tepsiyi buzdolabında 1,5 saat bekletin
2 servisten önce üzerini nar taneleri ve dövülmüş ceviz (veya antepfıstığı) ile süsleyin
not:güllaç ince olsun isterseniz daha geniş bir tepsi kullanın ayrıca yaprakların arasına nar veya ceviz koyarsanız güllacınız koyu renkli olacaktır
Tarhanalı Bulgur Köftesi

malzemeler:
1 su bardağı köftelik bulgur
1/2 su bardağı tarhana
1 tatlı kaşığı nane
100 g + 2 yemek kaşığı tereyağı
1 soğan
3-3,5 su bardağı su
kırmızı pulbiber
tuz
hazırlanması:
1 bulguru ayıklayıp yıkayın bulguru 1 su bardağı su ile, tarhanayı ise 1/4 su bardağı su ile ıslatın bulgur suyunu çektikten sonra üzerine nane serpin daha sonra tarhana ve tuzu katın iyice yoğurup hamur haline getirin (benim hamurum biraz sulu olduğu için ben bulgur ekledim )
2 soğanı ince ince kıyın küçük bir tencerede 100g tereyağı ile kavurun üzerine 3- 3,5 su bardağı suyu ekleyin kaynayınca tuzu ve köfteleri ilave edin 15 dakika pşirin (pişip pişmediğini anlamak için bir tanesini ikiye bölün içi yaş değilse pişmiştir )
3 2 yemek kaşığı tereyağını tavada kızdırın üzerine pulbiberi ekleyip 1-2 karıştırın tabaklara aldığınız köftelerin üzerine sosunu gezdirerek servis yapın
|
|
|
|