09-05-2012
|
#25
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
Şıpsı Paste

malzemeler:
et malzemeleri:
1 bütün tavuk
4 baş kuru soğan
tuz
çorba malzemeleri:
2 yemek kaşığı tereyağı
1 yemek kaşığı domates salçası
5-6 adet patates, soyulup karelere bölünmüş
5-6 diş sarımsak
2,5 yemek kaşığı un
1,5 lt tavuğun haşlama suyu
1,5 lt su
tuz
1 yemek kaşığı kişniş, havanda dövülmüş
paste malzemeleri:
2 su bardağı pilavlık bulgur
yarım su bardağı pirinç
6 su bardağı su
tuz
sos malzemeleri:
2 yemek kaşığı zeytinyağı (veya tereyağı)
3 diş sarımsak, soyulup doğranmış
1 tatlı kaşığı pulbiber
tavuğun hazırlanması:
1 tavuğun butlarını, kanatlarını, göğüs ve sırt kısımlarını parçalara ayırın derilerini soyup iyice yıkayın (kanatları soyamazsanız ocakta ateşin üzerinde tütsüleyin )
2 etleri bir tencere alarak üzerlerine çıkacak kadar soğuk su ekleyin soyulmuş 4 baş soğanı bütün olarak tencereye ilave edin en son tuz ekleyip haşlayın
çorbanın hazırlanması:
1 tereyağını ve salçayı bir tencereye koyun salça kavrulduktan sonra patatesleri ve sarımsakları ilave edip bir süre kavurun kaurma esnasında patatesler tencereye yapışmaya başlarsa 1-2 kaşık et suyu ekleyebilirsiniz
2 ardından suyu ve et suyunu tencereye ekleyin patatesler ezilmeye müsait bir hal alana kadar pişirin
3 2,5 yemek kaşığı unu 1 kase soğuk suda ezin çorbanın suyundan kaseye 1-2 kaşık ekleyerek kasedeki suyu ılıtın ardından çorbayı devamlı karıştırarak kasedeki suyu tencereye ekleyin ara sıra karıştırmak suretiyle 10 dakika pişirin tuzunu ekleyip tencerenin altını kapatın
paste'nin hazırlanması:
1 çorba pişerken bulgur ve pirinci karıştırıp birkaç kez suyunu değiştirerek yıkayın yıkadıktan sonra su ve tuzla birlikte tencereye koyun tencereyi ocağa alın
2 bulgurlar ve pirinçler sularını çektikten sonra tencerenin altını kapatın tercihen tahta spatula yoksa delikli bir kepçe ile pasteyi yoğurun (spatulayı ara sıra çorbaya batırabilirsiniz ) pasteniz hamura yakın bir kıvama gelince üzerini spatulayla düzleştirin
sosun hazırlanması:
1 zeytinyağını tencereye alın doğranmış sarımsakları ekleyin yağ kızınca pul biberi ilave edin etleri bu sosun içine teker teker alın , alt ve üstlerini kızartın
servis yapılması:
1 yuvarlak ve derince bir tepsiye önce pastenizi ortası boş kalacak şekilde (havuz şeklinde) yayın havuz kısmına çorbasını koyun etrafına etleri dizin çorbanın üzerine sostan biraz gezdirin ve kişniş serpin
2 tabaklara koyarken 1 kaşık paste, çorba ve 1 parça tavuk olmak üzere ayranla servis yapın
İncir Reçeli

malzemeler:
120 adet reçellik soyulmuş incir (pazarda satılanlarla 4 paket ~ 600 gr)
1 kilo 300 gr toz şeker (~ 5 su bardağı)
1 litre su
yarım limonun suyu
hazırlanması:
1 incirlerin ortasını (boyuna) kürdanla delin incirleri soğuk su dolu bir kaseye atın 5 dakika bekletin iki avcunuzun arasına aldığınız birkaç incirin suyunu sıkarak süzün tüm incirleri bu şekilde kaseden alın incirleri tekrar su dolu bir kaseye alın ve aynı işlemleri tekrarlayın
2 incirleri su dolu bir tencere koyun ve kaynatın kaynadıktan sonra soğuk su akan musluğun altında önceki adımdaki gibi sularını süzdürün (ilk aşama için yazarın dediği gibi suyun oda sıcaklığına gelmesini bekledim ama bir türlü tam soğumadığı için parmaklarım yanarak suları süzdürmek zorunda kaldım ikinci kaynama sırasında musluğu denemeye karar verdim, sonuçta çok daha kolay oldu) soğuk su dolu kase adımını tekrarlayın
3 tenceredeki suyu tazeleyin, incirleri tencereye alın bir taşım daha kaynatıp tekrar sularını süzdürün (tüm bu işlemlerin amacı incirin acılığını gidermek)
4 son kaynama sırasında şeker ve 1 litre suyu ayrı bir tencereye alın ve kaynatın şeker eriyince yarım limonun suyunu ekleyin birkaç dakika sonra incirleri ilave edin, kısık ateşte kaynamaya bırakın
5 yaklaşık 1 saat reçel kıvamına gelene kadar kaynatın kıvamın tutup tutmadığını kontrol etmek için porselen bir tabağa bir damla reçelin suyundan damlatın tabağı hafifçe eğdiğinizde reçel akmıyorsa kıvama gelmiştir
Baharatlı Tavuk Salatası

Malzemeler:
1 yemek kaşığı pul biber
2 tatlı kaşığı toz kimyon
1 tatlı kaşığı toz kişniş
tuz
4 adet ince tavuk göğüs
zeytinyağı
1 paket dört mevsim salata yeşilliği
2 adet salatalık, halka halka kesilmiş
4 adet taze mantar, doğranmış
2 adet turp, doğranmış
10 adet kiraz domates
Hazırlanması:
Bir kabın içinde pulbiber, kimyon, kişniş ve yarım tatlı kaşığı tuzu karıştırın Tavuk göğüslerini baharat karışımına bulayın Zeytinyağı ile yağlanmış fırın tepsisine alıp fırının ızgara ayarında her iki tarafını 4 dakika pişirin Etleri kesme tahtasına alıp hafifçe soğutun ve verev şekilde kesin
Etleri diğer salata malzemeleri ile karıştırıp üzerine zeytinyağı gezdirerek servis yapın
|
|
|