09-05-2012
|
|
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
Davutpaşa Köftesi

Malzemeler:
2 soğan, rendelenmiş veya robotta doğranmış
750gr kıyma
tuz ve karabiber
1,5 tatlı kaşığı tarçın
yarım tatlı kaşığı yenibahar
100gr dolmalık fıstık
ayçiçek yağı
1kg domates, soyulmuş
2 tatlı kaşığı toz şeker
3 diş sarımsak (arzuya göre)
notlar: ben soğanları ve sarımsakları rendeledim, yenibahar yerine köfte baharı, ayçiçek yağı yerine zeytinyağı kullandım
Hazırlanması:
Soğanları rendeleyip veya doğrayıp sularını süzdürün Geniş bir kaseye soğanları, kıymayı, tuzu, karabiberi, tarçını ve yenibaharı ilave edip yoğurun (Ben bu aşamadan sonra üzerini streçleyip bir gece buzdolabında beklettim )
Harçtan ceviz büyüklüğünde parçalar alın Elinizle yuvarlayıp ortasını açın ve boşluğa 2-3 dolmalık fıstık koyup kapatın (Eğer daha kolay olmasını isterseniz fıstıkları harca da ilave edebilirsiniz ama pişerken fıstıkların köftelerden ayrılma ihtimali olabilir )
Bir tabağa sıvı yağı koyun Köfteleri yağda yuvarlayıp fırın kabına alın Önceden ısıtılmış 200C/400F/Gas 6 fırında 15-20 dakika pişirin
Bu arada domatesleri soyun, robotta veya blendırda püre haline getirin (ben rendeledim) Tuz, karabiber, şeker ve kullanıyorsanız sarımsağı ilave edin (isterseniz bir limonun suyu ve pulbiber de ilave edebilirsiniz Ben pulbiber ekledim ) Bu karışımı köftelerin üzerine dökün ve 35 dakika daha -bir defa köfteleri çevirerek- pişirin
Muhallebili Kurabiye

Kurabiye için:
250gr margarin/tereyağı
6 su bardağı un
3 yemek kaşığı kakao
2 yemek kaşığı toz şeker
1 çay bardağı yoğurt
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
1 çay bardağı sıvıyağ
Muhallebi için:
3 su bardağı süt
3 yemek kaşığı un
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı tereyağı
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
Hazırlanması:
Muhallebi için yumurta sarısı ve şekeri çırpıp tencereye alın, un ve süt ekleyip karıştırarak pişirin
Kaynamaya başlayınca hindistan cevizi, vanilya ve terayağı koyun Yağ eriyene kadar kaynatın
Hazırladığınız karışımı miksere alıp soğuyana kadar çırpın Bir süre buzdolabında bekletin
Kurabiye için eritilmiş katı yağ, kakao, sıvıyağ, toz şeker yoğurt, vanilya ve kabartma tozunu karıştırın Yavaş yavaş un ekleyerek yumuşak bir hamur yapın Hamuru 20 dakika bekletin
Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp merdaneyle açın Açtığınız hamurun içine 1 tatlı kaşığı muhallebi koyup hamuru top şekline getirin Hamurun birleşme kısmı tepsiye gelecek şekilde dizin 180C fırında 20 dakika pişirin Soğuduktan sonra servis yapın
Patatesli Erişte Çorbası

Malzemeler:
1 adet orta boy soğan, yemeklik soğandan daha ince doğranmış
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 adet orta boy patates, ince ince küçük kareler şeklinde kesilmiş
1 yemek kaşığı domates salçası
7-8 su bardağı kaynar su
1 su bardağı erişte, ufak ufak kırılmış (kırıldıktan sonraki ölçü)
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı nane
Hazırlanışı:
1 Soğanları zeytinyağıyla birlikte derin bir tencere koyun Normal ateşte kavurun
2 Patatesi ve salçayı soğanlara ekleyin Patatesler tencereye yapışmaya başlayıncaya kadar kavurun
3 Kaynamış suyu ekleyin Patatesleri 10 dakika kadar pişirin (patatesler geç piştiği için onları önceden pişirmek gerekiyor)
4 Erişteleri ve tuzu ekleyin Karıştırıp pişmeye bırakın
5 Erişteler pişince –yaklaşık 10 dakika sonra- tencerenin altını kapatıp üzerine nane serperek servis yapın
6 Çorbanın kıvamı koyu olmuşsa biraz kaynamış su ekleyin
|
|
|
|