09-05-2012
|
#35
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
Kuru Yemişli Yoğurt

malzemeler:
3 su bardağı yoğurt, 2 saat süzdürülmüş
5 yemek kaşığı tereyağı
1/2 su bardağı ceviz, dövülmüş
3 yemek kaşığı kuru dut
3 yemek kaşığı kuru üzüm
1 yemek kaşığı fındık, dövülmüş
1 yemek kaşığı badem, dövülmüş
3 yemek kaşığı tahin, oda sıcaklığında
3 yemek kaşığı pekmez
1 tutam tarçın
1 yemek kaşığı antep fısıtığı, dövülmüş
hazırlanması:
1 yoğurdun yarısını 6 adet bardağa paylaştırın
2 geniş bir tavada 3 yemek kaşığı tereyağını eritin cevizleri, dutları, kuru üzümleri, fındıkları ve bademleri tavaya ekleyin hafif yüksek ısıda -arada tavayı sallayarak- kavurun (bu sırada yağ tavanın kenarlarından kahverengileşmeye başlayacaktır ) tahini ve 2 yemek kaşığı pekmezi ilave edin tavanın altını kapatın, karışımı bardaklara paylaştırın üzerlerine kalan yoğurdu ekleyin
3 kalan tereyağını tavada eritin kalan pekmezi ve bir tutam tarçını ilave edin yoğurdun üzerine gezdirin en üste dövülmüş antep fıstığı serpin buzdolabında soğutarak servis yapın
Beşamal Soslu Tavuklu Börek

malzemeler:
3 adet tavuk göğsü (ya da 1 tavuk göğsü + 2 but)
tuz
karabiber
1,5 çorba kaşığı tereyağı
3 çorba kaşığı un
1 su bardağı süt
4 yufka
su
zeytinyağı
hazırlanması:
1 tavuk etlerini haşlayın haşlandıktan sonra hepsini didikleyip tuz ve karabiberle karıştırın
2 beşamel sosu hazırlamak için tereyağını eritin unu ekleyip birkaç dakika kavurun sütü azar azar ekleyin biraz tuz ekleyin çırpma teliyle karışım yoğunlaşana kadar pişirin arasıra karıştırarak oda sıcaklığına gelmesini sağlayın ılınınca sosu tavuk etleriyle karıştırın
3 yufkalardan birini serin üzerine su ve zeytinyağı karışımını fırça yardımıyla sürün diğer yufkayı bunun üzerine koyun üstüste iki yufkayı 12 eşit parçaya bölün her bir parçanın geniş tarafına tavuklu içten bir miktar koyun geniş bir sigara böreği sarar gibi sarın böreğin ucuna fırçayla su+zeytinyağı sürün aynı işlemi kalan iki yufka için de yapın (eğer böreği pişirmeyecekseniz bu aşamada streçleyip buzdolabına koyun )
4 2 ayrı tabağa su ve galete unu koyun böreklerin her iki tarafını suda ıslatıp galete ununa bulayın börekleri yağlanmış tepsiye dizin
5 önceden ısıtılmış 200C fırında üzerleri kızarana kadar pişirin
Sakızlı Kurabiye
malzemeler:
2 su bardağı un
yarım su bardağı toz şeker
1 kahve fincanı süt
3 çorba kaşığı margarin
1 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı
yarım çay kaşığı kabartma tozu (ben 1 kullandım)
üzerine; fındık
hazırlanması:
1 2 su bardağı unu, yarım su bardağı toz şekeri, 1 kahve fincanı sütü, 3 çorba kaşığı margarini, 1 çay kaşığı dövülmüş damla sakızı ve yarım çay kaşığı kabartma tozunu yumuşak bir hamur elde edene kadar karıştırın
2 fırın tepsisini yağlayın hamurdan parçalar kopararak şekil verin (yazar krema torbasını tavsiye ediyordu), üzerlerine birer fındık yerleştirin orta dereceli ısınmış fırında (150-170) 15 dakika pişirin soğuduktan sonra servis yapın
|
|
|