09-05-2012
|
#43
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
Palyaço Küllahı

Malzemeler:
16 tane külah için:
12 adet milföy hamuru
1 litre süt
6 yemek kaşığı nişasta
6 yemek kaşığı şeker
2 poşet krem şanti
2-3 yemek kaşığı file badem
süslemek için;
çilek,toz yeşil fıstık
pudra şekeri
Hazırlanması:
Milföy hamurlarini merdaneyle incelterek yarım santim kalınlığında şeritler halinde kesin
(pastane malzemesi satan yerlerde satilan) Koni şeklindeki kalıba bu milföy şeritlerini en alttan başlayarak dolayın (Hafif üst üste binecek şekilde sarılması gerekiyor )
Daha sonra kalıpla birlikte direkt yağlamadan fırın tepsisine koyun 200 derece fırında hafif kizarana dek pişirin (Piştikten sonra soğuyana kadar kalıptan çıkarmayın)
Muhallebisi için sütü, şekeri, nişastayı bir kaba alıp karıştırarak kısık ateşte pişirin Piştikten ve soğuduktan sonra 2 poşet krem şantiyi toz halinde ekleyerek blendırla karıştırın En son 2 yemek kaşığı file bademi elinizle biraz ufalayarak muhallebiye ekleyin ve kaşıkla karıştırın
Külahları sırayla bardaklara diklemesine koyarak içlerini şanti sıkacağına doldurduğunuz muhallebiyle doldurun (dilerseniz içlerine de meyve parçacıkları da koyabilirsiniz )
Servis tabağına almadan önce üzerlerine pudra şekeri serpin,içlerine toz fıstık ve çilek parçası koyarak servis tabağına alın
Mualle

Malzemeler:
700gr patlıcan
tuz
yarım su bardağı yeşil mercimek
su
yarım su bardağı sızma zeytinyağı
1 adet kuru soğan, doğranmış
4 diş sarımsak, dövülmüş
2 orta boy domates, doğranmış
2 yeşil biber, doğranmış
2 yemek kaşığı doğranmış nane yaprağı
1 yemek kaşığı domates salçası
1 çay kaşığı pul biber
1/4 su bardağı nar ekşisi
Hazırlanması:
Patlıcanı alacalı soyup dörde bölün Her bir dilimin bir kenarına bıçakla çapraz çizgiler atın Böldüğünüz her bir parçayı çaprazlamasına üç parçaya kesin Hepsini bir fırın tepsisine yayıp üzerlerine tuz serpin Bu halde 1 saat bekletin
Bu arada mercimekleri küçük bir tavaya koyun Üzerini 5cm geçecek miktarda su ekleyip kaynatın Orta ateşte 15 dakika daha pişirin Piştikten sonra suyunu süzün
Emaye kaplı döküm tencerenizi 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile yağlayın Bir kabın içinde soğanı, sarımsağı, domatesi, biberi, naneyi, salçayı, pul biberi ve 2 tatlı kaşığı tuzu karıştırın
Patlıcanları durulayıp kurulayın Sebzeli karışımın yarısını tencereye yayın Üzerine patlıcanın yarısını serin Patlıcanın üzerine mercimeğin yarısını koyun Mercimeğin üzerine kalan sebzeli karışımın yarısını yayın Kalan patlıcan, mercimek, sebzeli karışım sırasını takip ederek tencereyi doldurun Kalan zeytinyağını yemeğin üzerine ve kenarlarına dökün En son nar ekşisini üzerine gezdirin
Tencereyi ocağa alıp yemeğin kaynamasını sağlayın Kaynayınca altını kısıp kapağını kapatın ve yaklaşık 1,5 saat -patlıcanlar iyice yumuşayana kadar- pişirin Sıcak, ılık veya oda sıcaklığında servis yapın
Tavuklu Pilav

Malzemeler:
1 bütün tavuk (fazla büyük olmasın)
2 su bardağı pirinç
1 su bardağı kabukları soyulmuş badem*
1 su bardağı kabukları soyulmuş antep fıstığı
1 adet patates
1 yemek kaşığı tereyağı
3 su bardağı tavuk suyu
2 tatlı kaşığı tuz
*bademleri bir süre sıcak suda bekletirseniz kolayca soyulur
Hazırlanması:
Tavuğun derisini tamamen temizleyip, parçalara ayırın Tencereye alıp üzerlerine çıkacak kadar soğuk su ilavesiyle haşlayın Pişmesine yakın bir tatlı kaşığı tuz ekleyin
Tavuk haşlanırken pirinci yıkayıp, sıcak suyla 30-60 dak ıslatın
Tavuk haşlandıktan sonra bir yemek kaşığı tereyağını tencereye alın Yağ eriyince bademleri ekleyip 5 dakika kavurun pirincin suyunu süzüp tencereye ilave edin Pirinçler şeffaflaşana kadar - 5 - 10 dak- kavurun Tavuk suyunu ve bir tatlı kaşığı tuzu ekleyip kaynama noktasına gelene kadar harlı sonra kısık ateşte pişirin Pilav pişerken eti kemiklerinden ayırıp didikleyin
Teflon pilav tavasının altına soyduğumuz patatesi yuvarlak yuvarlak kesip dizin Tavuk etinin yarısını patateslerin üzerine yayın Antep fıstıklarının yarısını üzerine serpin Pilavın yarısını ekleyin Tavuk-fıstık-pilav sırasıyla devam edin Spatulayla pilavın üzerini düzleştirin Eğer yemeği birkaç saat sonrası için hazırlıyorsanız bu aşamadan sonra servise 15 dakika kalana kadar bu halde bekletin
Tencereyi ocağın en büyük gözünde yüksek ateşte 3-5 dakika tutun Altını kısıp 10 dakika daha pişirin Böylece pilav hem ısınmış hem de demlenmiş olur En son tencereyi servis tabağına ters çevirerek servis yapın
|
|
|