09-05-2012
|
#46
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
Krem Karamelli Kek

Malzemeler:
Yarıdan fazla su bardağı şeker (yakmak için)
Krem karamel için:
500 gr süt
3 yemek kaşığı şeker
4 yumurta
vanilya
limon kabuğu rendesi
Kek için:
3 yumurta
1,5 su bardağı un
1 su bardağı şeker
3 yemek kaşığı kakao
1/2 su bardağı süt
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 kabartma tozu
vanilya
limon kabuğu rendesi
*Kesinlikle kelepçeli kalıp kullanılmaz!
Hazırlanması:
Yarım su bardağı şekeri teflon tavada yakın ve ortası delik veya düz bir kek kalıbının tabanına yayın (Kalıp yağlanmayacak)
Krem karamel için süte tüm malzemeleri katın ve mikserle güzelce çırpın Bu karışımı da kek kalıbına boşaltın (Ben önceden krem karamelle ilgili okuduklarıma dayanarak sütü fazla köpürtmemeye çalıştım)
Keki hazırlayın Önce yumurta ve şekeri iyice çırpın Vanilya ve limon kabuğu rendesini katıp çırpmaya devam edin Süt ve sıvıyağı katın En son birlikte elediğiniz un+kakao+kabartma tozu karışımını da ekleyin ve keki de kalıba boşaltın (Bu tuhaf görüntü sakın gözünüzü korkutmasın )
Pastayı benmari usulü yani içi sıcak su dolu bir tepsinin içine oturtarak önceden ısıtılmış fırında 175C'de pişirin (Ben kalıbı bir rosto kabının içine oturttum ve rosto kabının 3/4'ünü kaplayacak kadar kaynar su koydum ) Fırına göre pişme süresi kekten daha uzun sürebilir bir kürdanla kontrol edin
Pişen pastayı dışarıda soğuttuktan sonra mutlaka bir gece buzdolabında bekletin Ertesi gün KENARLI bir tabağa ters çevirin (bir bıçakla kenarları ayırın ve gerekirse kalıbın altını çok hafif ateşe tutun veya 10sn kadar sıcak suya batırın)
Kol Böreği

Hamurun malzemesi
5-6 bardak un
1,5 yemek kasigi kuru maya (Burada sadece kuru maya oldugu icin tarifi bu sekilde verdim siz isterseniz yas maya da kullanabilirsiniz)
1 tatli kasigi seker
Ilik su
tuz
Ic Malzemesi
1/2 kg kiyma
2 veya 3 sogan
tuz, karabiber, maydanoz, pulbiber
Biraz siviyag
Yapilisi
Once ic malzemesi hazirlayalim Daha sonra 1,5 yemek kasigi mayayi, 1 tatli kasigi toz seker ilavesiye 1 su bardagi ilik suda kabartalim Diger tarafta un ekleyelim, icine tuz ve kabarmis mayayi da ekleyerek yine ilik suyla kulak memesi yumusakliginda hamur yapalim
Hamuru hic bekletmeden bezelere ayrilim Takriben 5 veya 6 beze Bu arada 250 gr kati yagi da tavada erimis olarak hazir bulunduralim
Bezelerden oklava yardimiyla yufka acalim (Cok ince olmayabilir, acabildigimiz kadar) Sonra bu yufkalarin uzerini firca yardimiyla yaglayip bohca seklinde katlayalim ve kare sekline getirelim Butun yufkalari bu sekilde yaglayip katlayalim ve hepsini tekrar yufka seklinde acip tekrar yaglayalim ve katlayalim (Ayni islemi iki kere yapmis oluyoruz)
Merdane yardimiyla yaklasik A4 kagit boyunda actigimiz yufkalarimizin icine kiymali harci koyup rulo seklinde saralim ve tepsiye dizelim Tepsinin boyuna ufak gelirse ruloyu biraz esnetebilirisiniz veya buyuk gelirse sikistirabilirsiniz Tepsiye koydugumuz boreklerin uzerine yumurta sarisi surup keselim ve 200 C de uzeri pembelesene kadar (25-30 dakika) pisirelim
not: Yufkaların üzerine sadece fırçanın aldığı kadar erimiş tereyağ sürün Çok fazla olmasın, bir de bohça gibi kapattıktan sonra buzdolabı haricinde biraz soğuk olan bir yerde birkaç dakika bekletince yağ donar, açmak da kolay olur
Tel Şehriye Salatası

2 su bardağı tel şehriye rengi kahverengi olana kadar sıvı yağda kavrulur İçine 1 su bardağı su konup pilav gibi pişirilip demlendirilir Yarım tavuk göğsü haşlanıp didiklenir Taze soğan, limonlu suda haşlanmış mantar, dereotu, maydonoz, közlenmiş kırmızı biber, mısır, turşu doğranır, tavuk ve tel şehriye ile karıştırılır Zeytinyağı, sumak, nar ekşisi, tuz, limon suyu ile yapılan sos salatanın üzerine dökülür
|
|
|