09-05-2012
|
#52
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Uslanmamdan Mutfak Menüsü
Kalbura Bastı

hamur malzemeleri:
1 paket yumuşak margarin
3 su bardağı un
1 veya 2 kaşık yoğurt
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 yumurta
1 paket kabartma tozu
içine:
1 su bardağı dövülmüş ceviz içi
şerbet malzemeleri:
2,5 su bardağı toz şeker
2,5 su bardağı su
1/4 limonun suyu
şerbetin hazırlanması:
1 2,5 su bardağı suyu ve 2,5 su bardağı şekeri tencereye alın kaynamaya başladıktan 10-15 dakika sonra 1/4 limon suyunu ekleyin bir taşım daha kaynatıp soğumaya bırakın
hamurun hazırlanması:
1 1 paket yumuşak margarin ile 3 su bardağı unu birbirine yedirin bu karışıma sırayla 1-2 kaşık yoğurt, 2 yemek kaşığı sıvıyağ, 1 yumurta ve 1 paket kabartma tozu ekleyerek hamur yapın bu hamurun üzerini bezle örterek 10 dakika dinlendirin
2 hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar alın bu parçaları bir kevgirin üzerinde elinizle bastırarak avcunuzun ortası kadar açın hamurun içine 1 tatlı kaşığı ceviz koyun ve her iki ucunu birbirinin üzerine getirin
3 kalburabastıları katlanan kısmı altta kalacak şekilde fırın tepsisine aralıklı olarak dizin 180C'de 10-15 dakika pişirin sonra ısıyı 200C'ye getirip üzerinin kızarmasını bekleyin üzerleri kızarınca fırından çıkarın sıcak tatlıların üzerine soğumuş şerbeti dökün
Sütlaç
malzemeler:
1 kg soğuk süt
1,5 çay bardağı pirinç
1 litre su
2 yemek kaşığı pirinç unu
2,5 su bardağı toz şeker
üzerine tarçın
hazırlanması:
1 1,5 çay bardağı pirinci yıkayıp 1 litre su ile ateşe koyun pirinçler uzayıp bıraktığı suyu çekene kadar pişirin
2 soğuk sütü ekleyin 1-2 defa karıştırıp, kaynamasını bekleyin
3 bu arada bir kasede 2 yemek kaşığı pirinç ununu 1 su bardağı soğuk su ile ezin tencerede kaynamakta olan sütten 1-2 kepçe alıp kaseye ekleyin (pirinç unu ılınmış olmalı)
4 pirinç ununu tencereye ekleyin, arasıra karıştırarak 10 dakika kadar pişirin
5 2,5 su bardağı toz şekeri ilave edip karıştırın ve 1-2 taşım kaynatın
6 sütlacı kaselere paylaştırın soğuyunca üzerlerine tarçın serpin
Marine Edilmiş Mantarlı Enginar
malzemeler:
5-6 adet temizlenmiş enginar
250 gr mantar
3 yemek kaşığı limon suyu
4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 diş sarımsak, dövülmüş
2 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı karabiber
1 kutu konserve garnitür
2 yemek kaşığı maydanoz
hazırlanması:
1 enginarları soğuk suda yıkayın bir tencereye su, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 yemek kaşığı limon suyu ekleyip kaynatın kaynayınca enginarları ekleyip yumuşayana kadar pişirin (eğer normal mantar kullanacaksanız mantarları da bu tencereye ekleyin ) enginarlar yumuşayınca suyunu süzüp soğuk sudan geçirin
2 2 yemek kaşığı limon suyu, 4 yeme kaşığı zeytinyağı, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı karabiber ve 2 diş dövülmüş sarımsağı karıştırıp sos yapın enginarları ve mantarları çukur bir kaba koyun üzerlerine sosu döküp iyice karıştırın
3 enginarları dikdörtgen bir kaba koyup üzerlerine mantarları ve garnitürleri yayın çukur kapta kalan sosu enginarlara paylaştırın marine olması için 1-2 saat bekleyin maydanozla süsleyip servis yapın
|
|
|