09-05-2012
|
#1
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Böbrek Hastaları İçin Yemek Önerileri - İştah Açıcılar - Kolay Humus
Kolay Humus
(14 Porsiyon)
Malzemeler
1 bardak haşlanmış, süzülmüş nohut
1 bardak sade, haşlanmış pirinç
8 yemek kaşığı tahin sosu
1 diş sarmısak, ince kıyılmış (isteğe bağlı)
Maydanoz veya nane yaprakları
Yapılışı
Pirinci paketteki tarife göre hazırlayın, ama biraz fazla su ekleyin ki daha fazla haşlanabilsin Bu yemek için yumuşak, iyi pişmiş pirinç kullanmalısınız
Nohut, sarımsak ve pirinci, iyi karışması için azar azar mutfak robotuna koyup, püre haline getirin Eğer karışım çok koyulaşırsa, az miktar su veya limon suyu ekleyebilirsiniz Tahin sosu ekleyin ve iyice harmanlayın Karışımı yayvan bir tabağa koyun Maydanoz filizleri ya da nane yapraklarıyla süsleyin Küçük küçük doğranmış pita ekmeği ya da düşük potasyumlu çiğ sebzeleri uzun uzun doğrayıp banabilirsiniz (Dilimlenmiş salatalık, soğan parçaları, yeşil soğan, biber dilimleri gibi)
İpucu
Normal humus, yüksek potasyum ve fosfor içeriği sebebiyle böbrek diyetinde iyi bir seçenek değildir Biz nohutun yarısını sade haşlanmış pirinçle değiştirdik ve tahin sosuyla hafifleterek kabul edilebilir bir böbrek hastası yemeği yarattık Orijinal lezzet tamamen korundu Değiştirilmiş halini deneyin
Kolaylık için konserve nohut kullanabilirsiniz 450 - 500 gramlık kutuda, 200 mg’dan fazla sodyum içermeyenleri alın (bunları sağlıklı yiyecekler satan dükkanlarda bulabilirsiniz) Konserve sıvısının tamamını boşaltın ve nohutları akan, soğuk su altında yıkayarak sodyum miktarını iyice azaltın
İsterseniz kurutulmuş nohut hazırlayabilirsiniz Nohutları bir gece önceden 3 - 4 katı kadar suda bekletin Ertesi sabah beklettiğiniz suyu dökün Nohutları 3 - 4 katı kadar suyla (tuz koymadan) 10 dakika kaynatın Altını kısın ve en az bir saat ağır ağır kaynatın Suyunu süzün ve durulayın
Bir Porsiyonun Besin Değerleri
Protein 2 gram
Potasyum 56 mg
Sodyum 30 mg
Karbonhidrat 7 gram
Kalori 50
Fosfor 41 mg
Kalsiyum 11 mg
Yağ 1 gram
Roche Müstahzarları Sanayi Anonim Şirketi’nin katkılarıyla
|
|
|