09-05-2012
|
#6
|
Prof. Dr. Sinsi
|
Yemek Pişirme Yöntemleri
MICROWAVE COOKING (MİKRODALGA FIRINDA PİŞİRME)
Amaç
• Çiğ, hazır veya daha önceden pişirilmiş yiyeceklerin çabucak, yenilebilir, damak tadına uygun hale gelmesi sağlanır
• Güvenilir yemek sağlar, çünkü kısa sürede yemeğin tümü aynı anda ısı görür
• Çiğ gıdaları pişirmek, tekrar ısıtmak, dondurulmuş gıdaları çözdürmek için kullanılabilir
Avantajları
• Pişirme süresi %50-70 oranında azalır
• Kolay pişirme ve ısıtma metodudur
• Dondurulmuş gıdaları çabucak çözündürür
• Elektrik ve işçilik yönünden ekonomiktir
• 24 saat sıcak yemek sağlar, self-servis için maliyeti düşük, müşteri memnuniyeti yüksek bir metoddur
• Yemek kendi suyunda piştiğinden lezzet ve içerik korunur
• Yemeğin kuruması ve küçülmesini minimalize eder
Dikkat edilmesi gereken hususlar
• Üretici firmanın direktiflerine göre, doğru pişirme şekli ve ısı seçimi önemlidir
• Patates ve elma soyulmamışsa, kabukları delinmeli ve böylece patlamaları, doku bozulumu önlenir
• Mümkünse yemeğin üstü kapatılmalıdır
• Kapağı bozuk olan fırınlar kullanılmamalıdır
• Fırın boşken çalıştırılmamalıdır
• Dokusu bozulabilecek (patlayabilecek) gıdaların kabukları delinmelidir
• Yemeklerin üstü kapatılmalıdır
• Düzenli kontroller yapılmalı ve yapımcı firmanın direktiflerine uyulmalıdır
• Uygun malzemeden yapılmış kaplar kullanılmalıdır (cam veya çin porseleni) En iyi sonuç için düz veya yuvarlak, sığ kaplar kullanılmalıdır
• Parçalar standart büyüklükte olmalıdır
• Pişirme sırasında karıştırma işlemi için yeterli yer bırakılmalıdır
• Su içeriği yüksek gıdaların kuru gıdalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır
• Kalın parçaların, gözenekli parçalara göre daha çabuk pişeceği unutulmamalıdır
• Çoğu yemekler üzeri kapalı pişirilmelidir, yapışkan filmler bu amaçla kullanılabilir
Alıntı
|
|
|