Konu
:
Bütün Tatlı Tarifleri
Yalnız Mesajı Göster
Bütün Tatlı Tarifleri
09-05-2012
#
5
Prof. Dr. Sinsi
Bütün Tatlı Tarifleri
Aşure
geçen cuma, mart ayının ilk gününün aşure gününe rastladığını öğrenince "anne, lütfen aşure yap
" demeye başladım
bütün hafta sonu "buğdayları ıslatalım mı?", "nohutlar hazır mı?" türünden sorularım sonucu pes eden annem sözünü tutmuş ve aşure pişirmiş
hatta aşure yaparken birazını ayırıp anneannemin aşure çorbasından da yapmış
aşure çorbası her evde yapılır mı yoksa anneanneme özgü bir çorba mı bilmiyorum ama tadının harika olduğunu ve gelecek sefere aşure yaparken mutlaka birazını ayırıp çorba yapmanız gerektiğini söylemeliyim
aşure için gereken malzemeler:
yarım kg
buğday
1 su bardağı nohut
1 su bardağı kurufasulye
1 çay bardağı pirinç
100 gr kuru kayısı, yıkanmış ve ufak ufak doğranmış
50 gr
kuş üzümü
100 gr
çekirdeksiz kuru üzüm
dilerseniz ufak ufak doğranmış kuru incir (incir aşurenin rengini koyulaştırdığı için biz pek kullanmıyoruz)
1 kg
toz şeker
hazırlanması:
1
aşureyi pişirmeye başlamadan 8-9 saat önce buğdayı büyükçe bir tencereye alıp üzerini 4-5 parmak geçecek kadar kireçsiz su ile doldurun ve bir taşım kaynatın
2
nohut ve kurufasulyeyi birlikte yıkayıp bir tencereye alın ve buğdaydaki işlemi tekrarlayın
3
her iki tencere de kaynadıktan sonra altını kapatın ve 8-9 saat dinlendirin
4
8 saat sonra tencerelerin altını tekrar açın, kısık ateşte (buğdayları arasıra karıştırarak) buğdaylar iyice ezilinceye, nohut ve kurufasulyeler de yumuşayıncaya kadar (yaklaşık 2,5-3 saat) pişirin
eğer tencerelerdeki su azalırsa kaynamış su ekleyin
buğday tenceresinin kapağını taşma tehlikesi nedeniyle açık bırakın
5
buğdayın pişmesine yakın tencereye iyice yıkanmış pirinci ekleyin
bir sürede pirinçlerle beraber pişirin
6
hepsi pişince nohut ve kurufasulyeleri buğday tenceresine ekleyin
10-15 dakika daha kısık ateşte kaynatın
çekirdeksiz üzümü, kuş üzümünü ve kayısıları tencereye ekleyin
15 dakika daha pişirdikten sonra toz şekeri ekleyin, bir taşım kaynatıp altını kapatın
7
aşurenin kıvamını kaynar su ekleyerek dilediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz
8
aşure soğuduktan sonra kaselere paylaştırıp tarçın/ceviz/fındık/nar ile süsleyin
not: piştikten sonra aşurenin bir kısmına veya tamamına bir portakal kabuğu rendesi eklerseniz çok güzel bir tat yakalamış olursunuz
Prof. Dr. Sinsi
Kullanıcının Profilini Göster
Prof. Dr. Sinsi Kullanıcısının Web Sitesi
Prof. Dr. Sinsi tarafından gönderilmiş daha fazla mesaj bul